Adoptio ja perheen tuet

Perhe-etuudet ovat adoptiovanhemmille suurelta osin samanlaiset kuin biologisille vanhemmillekin. Erona on, että adoptiovanhemmat eivät voi saada äitiysrahaa, mutta he saavat pidemmän vanhempainrahakauden. Kohdasta Sateenkaariperheen etuudet voit lukea etuuksista, jotka koskevat sateenkaariperheen sisäistä adoptiota.

Lisäksi ulkomailta lapsen adoptoivat voivat hakea Kelasta adoptiotukea adoptiosta aiheutuviin kustannuksiin.

Milloin adoptiovanhempi saa Kelan etuuksia?

Etuuksien saaminen edellyttää, että adoptiovanhempi kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Ulkomailta adoptoitaessa adoptiotuen, äitiysavustuksen, vanhempainrahan ja isyysrahan saaminen edellyttää lisäksi, että adoptio on tapahtunut kansainvälisen adoptiopalvelun antajan välityksellä ja adoptioon on myönnetty adoptiolautakunnan lupa. Adoptiolautakunta toimii Valviran alaisuudessa. Suomessa kansainvälisiä adoptioita hoitavat Interpedia, Pelastakaa Lapset ry ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto.

Omatoimisesti ulkomailta adoptoivat eivät saa adoptiotukea, äitiysavustusta, vanhempainrahaa, isyysrahaa, lapsilisää tai lastenhoidon tukia. Omatoimisesti adoptoivat voivat kuitenkin saada lapsilisää ja kotihoidon tukea.

Kotimaasta adoptoiva vanhempi on oikeutettu Kelan etuuksiin. Kotimaista adoptiota hoitaa kunnan sosiaalihuolto tai adoptiotoimisto.

Viimeksi muokattu 20.5.2016
Sivu päivitetty 14.12.2015