Siirry sisältöön

Joko tiedät opintotuen ja asumisen tukien muutoksista?

Sekä opintotukeen että opiskelijoiden asumisen tukeen tulee muutoksia 1.8.2017. Ota ajoissa selvää, mitä ne tarkoittavat sinulle.

 

  1. Opintotukesi määrä voi muuttua. 1.8. alkaen sekä korkeakoulussa että toisella asteella opiskelevien opintoraha on enintään 250,28 e/kk. Toisaalta opintolainaa voi saada nykyistä enemmän eikä maksuhäiriömerkintä enää estä sen saamista.
  2. Asumislisäsi todennäköisesti lakkaa. 1.8. alkaen asumislisää voidaan maksaa vain ulkomailla tai esimerkiksi kansanopistossa opiskeleville ja asuville. Muut voivat saada yleistä asumistukea, jos sen saamisen ehdot täyttyvät. Voit arvioida asumistuen määrää laskurilla.
  3. Muista hakea yleistä asumistukea. Kela lakkauttaa asumistuen piiriin siirtyvien asumislisät automaattisesti. Jos tiedät syksyn tulosi, asumismenosi ja muut tuen saamiseen vaikuttavat olosuhteesi, voit tehdä asumistukihakemuksen jo toukokuun loppupuolella. Helpoiten se käy Kelan asiointipalvelussa. Muista liittää hakemukseen vuokrasopimus myös silloin, kun asut opiskelija-asunnossa!
  4. Ruokakunta hakee yhteisen asumistuen. Huomaa kuitenkin, että yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen toisin kuin asumislisä, joka on henkilökohtainen. Siksi vain yksi ruokakunnassa asuva hakee yleisen asumistuen koko ruokakunnan puolesta. Tuen saamiseen vaikuttavat kaikkien ruokakunnan asukkaiden tulot. Huomaa myös, että jos samaan ruokakuntaan kuuluvalle maksetaan jo asumistukea, hänen tulee hakea asumistuen tarkistamista.
  5. Mikä ihmeen ruokakunta? Samaan ruokakuntaan kuuluvat aina puolisot ja muut lähisukulaiset sekä yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet. Myös kämppistesi tulot voivat vaikuttaa asumistukeen. Kämppiksen tulot voivat vaikuttaa, vaikka teillä olisi erilliset vuokrasopimukset, jos olette vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Lue lisää: