Digitaalisen sosiaaliturvan suuret lupaukset


Sosiaalivakuutus-lehti käy läpi digitaalisille palveluille asetettuja toiveita ja tavoitteita.

​Sosiaalipalveluiden digitalisointi etenee vääjäämättä, sillä monimutkaista sosiaaliturvajärjestelmää ei hoideta kynän ja paperin avulla. Mihin suuntaan digitalisaatio kehittyy ja kenen ehdoilla?

Asiakas on palvelujen keskiössä juhlapuheissa, mutta yhä enemmän myös käytännössä.

– Digitaalisista palveluista syntyy säästöjä vain, jos asiakkaat käyttävät niitä, muistuttaa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.

Niin kuin missä tahansa palvelussa, käyttöliittymä on vain jäävuoren huippu. Jotta digitaalinen palvelu toimii, sen takana oleva prosessi on täytynyt suunnitella uudella tavalla.

Ikäihmisten digitaalisia palveluja pohtinut hallitusammattilainen Esko Aho on havainnut, että suunnittelu lähtee harvemmin liikkeelle heidän tarpeistaan.

– Puhutaan lähinnä siitä, miten standardipalvelut saadaan räätälöityä ikäihmisille, Aho huomauttaa.

Digitaalisten sosiaalipalvelujen kehittämisessä kynnyskysymys ovat kuitenkin lait, joilla niitä pistetään toimeen.

– Yksinkertaistamalla sosiaaliturvan lainsäädäntöä pystyisimme tekemään sähköiset prosessit selkeämmiksi, Aaltonen sanoo.

Kehityksen tiellä?

Sosiaalivakuutus tarkastelee myös sosiaalisia innovaatioita, joihin niin ikään ladataan paljon odotuksia. Näiden pitäisi lisätä hyvinvointia, tukea talouskasvua ja tarjota sijoituksille tuottoa.

Sosiaalisista lainoista on jo kokemusta, samoin yhteiskunnallisista yrityksistä. Perustuloa kokeillaan ja perustilistä keskustellaan.

Monen innovaation toteutumisen edellytyksenä ovat digitalisaation tarjoamat ratkaisut. Olemme Suomessa kuitenkin jäljessä digitaalisten innovaatioiden toimeenpanossa, arvioi digitalisaatiosta vastaava liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

– Teknologioiden hyödyntämisessä, innovaatioiden toimeenpanossa ja optimoinnissa jäämme kansainvälisesti jälkeen monista eurooppalaisista valtioista, ministeri arvioi.

– Myös julkisen sektorin pitää uudistua ja kyetä käyttämään innovaatioita hyödyksi. Sääntelyn purkamisessa tai pystyttämisessä on syytä miettiä myös sitä, ettei uudesta sääntelystä tule kehityksen este, Berner toteaa.

Lue Sosiaalivakuutus verkossa: sosiaalivakuutus.fi