Usein kysyttyä verkkoasioinnista

Miten haen etuutta verkossa? Lue vastaus
Meillä on puolisoni kanssa yhteiset pankkitunnukset. Miten voin asioida verkossa? Lue vastaus
Miksi en näe lapseni tietoja? Lue vastaus
Miten voin hakea tukea lapselleni verkossa? Lue vastaus
Voiko omaishoitaja hakea etuuksia verkossa toisen puolesta? Lue vastaus
Mikä IBAN on ja mistä sen saa? Lue vastaus
Mistä tiedän, mitä liitteitä tarvitsen? Lue vastaus
Minne toimitan liitteet? Lue vastaus
Tarvitseeko paperilomaketta täyttää? Lue vastaus
Miksi haluamani etuus ei näy asiointipalvelussa? Lue vastaus
Miten vaihdan asiointipalvelun kielen? Lue vastaus

Miten haen etuutta verkossa?

  1. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksillasi.
  2. Pääset asiointipalveluun, jossa voit katsoa tietojasi tai hakea etuutta.
  3. Valitse Hakemus/ilmoitus vasemmasta valikosta ja sen jälkeen etuus, jota haluat hakea.
  4. Täytä tarvittavat kohdat ja lähetä hakemus.
  5. Saat lopuksi listan liitteistä, jos niitä tarvitaan. Voit lähettää myös liitteet verkossa. Tiedoston maksimikoko on 5 Mt. Saat tiedon, että hakemus on vastaanotettu Kelaan.
  6. Palvelusta pääset koska vaan tarkistamaan, onko hakemuksesi jo ratkaistu, paljonko tukea saat ja koska tuki maksetaan.

Meillä on puolisoni kanssa yhteiset pankkitunnukset. Miten voin asioida verkossa?

Asiointipalvelussa voi hoitaa vain sen henkilön asioita, jonka nimellä tunnukset ovat. Yhteisillä pankkitunnuksilla ei voi katsoa useamman henkilön tietoja. Myöskään lapsensa tietoja ei näe omilla pankkitunnuksilla.

Miksi en näe lapseni tietoja?

Verkkopankkitunnukset ovat henkilökohtaiset ja siksi lapsen tiedot eivät näy verkossa. Lapsen tietoja voi kysyä puhelinpalvelusta.

Miten voin hakea tukea lapselleni verkossa?

Verkkopankkitunnukset ovat henkilökohtaiset ja siksi lapselle ei voi hakea tukea omilla tunnuksilla. Pankit myöntävät pankkitunnuksia lapsille omien sääntöjensä mukaan. Jos lapsella ei ole tunnuksia, voit täyttää paperilomakkeen ja postittaa sen mihin tahansa Kelaan.

Jos alaikäinen lapsesi muuttaa ulkomaille, voit täyttää hänen puolestaan hakemuksen Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Voit myös lähettää ilmoituksia alaikäisen lapsesi puolesta (esim. Suomeen paluu tai ulkomailla oleskelun jatkuminen).

Voit tilata verkkoasiointipalvelussa eurooppalaisen sairaanhoitokortin myös lapsellesi.

Voiko omaishoitaja hakea etuuksia verkossa toisen puolesta?

Toistaiseksi ei, jollei omaishoitaja saa käyttää toisen henkilön verkkopankkitunnuksia. Kela selvittää parhaillaan tapaa asioida verkossa toisen henkilön puolesta.

Mikä IBAN on ja mistä sen saa?

Suomalaiset tilinumerot muuttuvat kansainväliseen IBAN-muotoon, joka tarvitaan hakemuksiin. Ennen kuin täytät hakemuksen verkossa, etsi IBAN-tilinumerosi esim. tiliotteesta tai verkkopankista tai hyödynnä pankkien tarjoamia laskureita.

Mistä tiedän, mitä liitteitä tarvitsen?

Saat hakemuksen lopuksi yhteenvedon ja listan liitteistä, joita hakemukseen tarvitaan. Lähetä tarvittavat liitteet verkossa. Tiedoston maksimikoko on 5 Mt. Vaihtoehtoisesti voit postittaa liitteet.

Minne toimitan liitteet?

Lähetä tarvittavat liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen. Voit toimittaa verkossa kaikki muut liitteet, paitsi elatustukihakemuksen elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen, jotka pitää toimittaa postitse.

Vaihtoehtoisesti voit postittaa liitteet Kelaan.

Tarvitseeko paperilomaketta täyttää?

Kun haet etuuden verkossa, sinun ei tarvitse täyttää paperilomaketta. Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä, voit toimittaa myös ne asiointipalvelun kautta Kelaan. Voit hakea myös toimeentulotuen verkossa.

Miksi haluamani etuus ei näy asiointipalvelussa?

Palvelusta voi katsoa tietojaan kuluvalta ja kahdelta edelliseltä vuodelta. Tätä vanhemmat tiedot eivät näy palvelussa. Vanhoista etuustiedoista voit kysyä Kelan puhelinpalvelusta. Lisäksi palvelusta puuttuu vielä joitakin toimintoja ja etuuksia kuten koulumatkatuki. Esimerkiksi tilinumeromuutoksen voi tehdä kaikkiin muihin etuuksiin paitsi perhe-eläkkeeseen ja alle 16-vuotiaan vammaistukeen.

Miten vaihdan asiointipalvelun kielen?

Kielen muuttaminen onnistuu asiointipalvelussa. Kirjaudu palveluun. Kielen voit vaihtaa Omat tiedot -kohdassa Henkilötietojen muutos. Muuttunut tieto näkyy asiointipalvelussa muutaman päivän kuluessa.

Viimeksi muokattu 12.2.2018
Sivu päivitetty 1.1.2017