Asumislisän määrä

Voit saada asumislisää 26,90–201,60 euroa kuukaudessa.

Asumislisän määrä on 80 prosenttia hyväksyttävistä asumismenoistasi. Jos asumismenosi ovat yli 252 euroa kuukaudessa, maksat yli menevän osan kokonaan itse. Hyväksyttäviä asumismenoja ovat

  • vuokra tai asumisoikeusasunnon käyttövastike
  • kiinteä vesi-, sähkö- ja kalustemaksu.

Kulutuksen mukaan määräytyviä maksuja tai lämmityskuluja ei oteta huomioon. Myöskään sauna-, internet-, autopaikka- tai muita erillismaksuja ei oteta huomioon.

Jos olet alle 18-vuotias, vanhempiesi tulot vaikuttavat asumislisäsi määrään. Puolison tulot eivät vaikuta asumislisän määrään.

Jos asumismenosi ovat alle 33,63 euroa kuukaudessa, et voi saada lainkaan asumislisää. Voit arvioida asumislisäsi määrää opintotuen määrän laskurilla.

Asumislisä ei ole tuloa opintotuen tulovalvonnassa, koska se on veroton etuus. Kuukausi, jolta saat asumislisää, on kuitenkin tukikuukausi tulovalvonnassa, opintojen edistymisen seurannassa ja korkeakouluopiskelijan enimmäistukiajassa.

Opintotuen määrän laskenta

Laskurilla voit arvioida opintorahan, asumislisän ja lainatakauksen määrän antamillasi tiedoilla. Laskuri ei vaadi kirjautumista.

Laske opintotukesi määrä

Poikkeukset

Jos asut vanhempasi omistamassa tai vanhemmaltasi vuokratussa asunnossa, voit saada asumislisää enintään 58,87 euroa kuukaudessa. Asunto katsotaan vanhempasi omistamaksi, jos vanhempasi tai vanhempiesi omistusosuus siitä on vähintään puolet joko suoraan tai asunnon omistavan yhtiön kautta.  Jos asunnon omistaja on kuolinpesä, jossa vanhempasi on ainoa perukirjaan merkitty osakas, asunto katsotaan vanhemman omistamaksi.

Jos opiskelet kansanopiston tai liikunnan koulutuskeskuksen maksullisella linjalla ja asut oppilaitoksen asuntolassa, asumislisäsi on 88,87 euroa kuukaudessa.

Jos asut ulkomailla opintojesi vuoksi, asumislisäsi on yleensä 210 euroa kuukaudessa. Lue lisää ulkomailla opiskelevan asumislisästä.

Asumismenojen jakaminen

Jos asut yhdessä puolisosi kanssa, sinun osuutesi koko asunnon asumismenoista on aina puolet. Jos sinulla ja puolisollasi on erilliset vuokrasopimukset, kummankin asumismenot lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi.

Puoliso tarkoittaa avio- tai avopuolisoa tai rekisteröidyn parisuhteen toista osapuolta. Avopuoliso voi 1.3.2017 alkaen olla myös samaa sukupuolta.

  • Jos asut kimppakämpässä, asumismenot jaetaan seuraavasti:
  • Jos teillä on erilliset vuokrasopimukset, asumismenot määräytyvät jokaisen oman vuokrasopimuksen perusteella.
  • Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus, asumismenot jaetaan yleensä tasan.
  • Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus, mutta käytössänne on eri määrä huoneita tai huoneet ovat hyvin erikokoisia, asumismenot voidaan jakaa myös muulla tavoin. Liitä silloin hakemukseesi kaikkien asukkaiden allekirjoittama sopimus asunnon käytöstä ja asumismenojen jakamisesta.
  • Jos asut alivuokralaisena, asumislisäsi määräytyy alivuokrasopimuksesi perusteella.
  • Jos sinulla on alivuokralainen, asumismenoistasi vähennetään alivuokralaisen maksamat asumismenot.

Jokainen opiskelija hakee asumislisää erikseen.

Maksupäivä

Kela maksaa asumislisän pankkitilillesi kuukauden 4. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos kuukauden 4. päivä on esimerkiksi lauantai, tuki tulee maanantaina.

Verotus

Asumislisä on verotonta tuloa, eli et maksa siitä veroa.

Viimeksi muokattu 3.3.2017
Sivu päivitetty 19.4.2016