Eläkkeellä ulkomailla

Kela maksaa eläkkeitä ulkomaille lähinnä EU- ja ETA-maihin sekä maihin, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus. Ennen eläkkeen saamista sinun on pitänyt asua Suomessa yli vuoden ajan.

  • Kansaneläke tai perhe-eläke maksetaan EU- tai ETA-maihin, Sveitsiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Chileen ja Israeliin.
  • Australiaan maksetaan kansaneläkkeen vanhuuseläke.
  • Muuhun kuin näihin maihin muuttavalle maksetaan kansaneläkettä enintään vuoden ajan muutosta.
  • Työeläkelaitokset maksavat työeläkkeesi ilman rajoituksia.

Takuueläkettä ja asumistukea voi saada ainoastaan silloin, jos ulkomailla olo on tilapäistä. Eläkkeensaajan asumistukea maksetaan vain vakituisesta asunnosta, joka on Suomessa.

Ilmoita muutosta aina – Kela päättää sosiaaliturvaan kuulumisesta

Kela päättää kuulumisestasi suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Ilmoita Kelaan, kun muutat ulkomaille pidemmäksi aikaa tai kun palaat takaisin Suomeen.

Jos asut ulkomailla

  • alle puoli vuotta vuodessa, oikeutesi suomalaiseen sosiaaliturvaan yleensä säilyy.
  • satunnaisesti alle vuoden, oikeutesi suomalaiseen sosiaaliturvaan yleensä säilyy.
  • yli vuoden, voit menettää oikeutesi suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Ilmoita Kelaan myös muutokset olosuhteissasi, kuten työskentely tai oleskelumaan sosiaaliturvan piiriin pääsy. Voit tehdä ilmoituksen verkkoasiointipalvelussa tai soittamalla Kelaan.

Jos sairastut ulkomailla – muista eurooppalainen sairaanhoitokortti

Selvitä jo ennen ulkomailla oleskeluasi, millaisiin terveyspalveluihin olet oikeutettu. Voit olla oikeutettu terveyspalveluihin, jos Suomella on kyseisen maan kanssa sosiaaliturvasopimus tai jos maassa käy eurooppalainen sairaanhoitokortti. Muissa maissa vastaat itse hoidon kustannuksista.

Ota eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) mukaan matkalle tai pidempään tilapäiseen oleskeluun EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä.

Huolehdithan myös siitä, että sinulla on matkavakuutus. Esimerkiksi kotimatka Suomeen sairaana voi olla kallis. Lue matkavakuutuksesi ehdot tarkasti varsinkin, jos sinulla on jokin olemassa oleva sairaus ja matkustat EU:n ja ETA-maiden ulkopuolelle.

Jos asut vakituisesti EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä ja Suomi vastaa sairaanhoitokustannuksistasi, tilaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jossa on limenvärinen tausta. Sitä voit käyttää, kun vierailet Suomessa tai muissa EU- tai ETA-maissa.

Hätätapauksessa Kelan kansainvälisten asioiden keskus voi toimittaa sinulle todistuksen, joka korvaa kortin. Se voidaan toimittaa myös suoraan sairaalaan.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 28.12.2016
Sivu päivitetty 28.12.2016