Siirry sisältöön

Päivitämme kela.fin ulkoasua la 24.3. klo 9–15 Lisätietoja

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Saanko hätätapauksessa hoitoa, vaikkei korttia olisikaan?

Usein hoidon saa hätätapauksessa ilman korttiakin. Voit kuitenkin joutua maksamaan hoidon todelliset kustannukset itse. Tällaisessa tilanteessa voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Voit myös joutua odottamaan sairaalassa, kun sieltä otetaan yhteyttä Kelaan ja pyydetään vahvistamaan, että Suomi vastaa hoitosi kustannuksista.

Eikö matkavakuutus riitä?

Monet lääkärikäynnit sujuvat matkavakuutuksenkin turvin. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia voit kuitenkin joutua maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse. Kustannukset voivat myös ylittää matkavakuutuksen korvausmäärän. Lisäksi vakuutusehdoissa voi olla rajoituksia korvaamiselle.

Vakavia tilanteita, kuten rytmihäiriöitä tai vakavia tapaturmia, hoidetaan yleensä vain julkisessa terveydenhuollossa. Pienillä paikkakunnilla paikallinen terveyskeskus voi olla myös ainoa paikka, josta saa hoitoa.

Täydentävätkö eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus toisiaan?

Kyllä. Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä. Matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten. Siksi matkalle lähtijän on hyvä aina hankkia molemmat.

Eikö passi riitä todistamaan, että olen EU-kansalainen?

Passi ei kerro, mikä maa vastaa hoitosi kustannuksista tai missä maassa olet sairausvakuutettu. Siksi se ei korvaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Pohjoismaissa saat hoitoa, jos mukanasi on passi tai henkilötodistus, sillä mailla on keskinäinen sosiaaliturvasopimus. Myös Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa voit käyttää eurooppalaisen sairaanhoitokortin sijaan passia.

Mitä teen, jos minulta pyydetään sairaalassa eurooppalaista sairaanhoitokorttia eikä minulla ole sitä?

Ota viipymättä yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen, joka voi vahvistaa, kuulutko Suomen sairausvakuutukseen, tai sen, että Suomi vastaa hoitosi kustannuksista. Kela toimittaa sinulle tai suoraan sairaalaan väliaikaisen todistuksen, joka korvaa kortin.

Kortti tuntuu vanhanaikaiselta. Eikö tietojani löydy jostain eurooppalaisesta tietokannasta?

Ei löydy. Yhteistä eurooppalaista henkilötietorekisteriä ei ole olemassa.

Miksi Kela-kortti ei riitä?

Kela-kortti on kansallinen sairausvakuutuskortti, ja sitä käytetään vain Suomessa.

Voiko Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia käyttää Suomessa?

Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei käytetä Suomessa. Ainoa poikkeus on ulkomailla asuville suomalaisille eläkkeensaajille myönnettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka kääntöpuolella on tieto eläkkeensaajan oikeudesta saada hoitoa Suomessa.

Miksi kortti on suomenkielinen?

Kukin maa myöntää kortin omalla virallisella kielellään. Kela myöntää eurooppalaisen sairaanhoitokortin joko suomen- tai ruotsinkielisenä, koska ne ovat Suomen viralliset kielet. Kortti on samanlainen eri maissa, vain kieli vaihtelee.

Miksi kortti on voimassa vain 2 vuotta?

Kela tarkistaa 2 vuoden välein, että Suomi vastaa edelleen hoitosi kustannuksista. Esimerkiksi työskentely ulkomailla saattaa siirtää vastuun kustannuksista ja kortin myöntämisestä toiselle maalle. Kela tarkistaa tilanteesi samalla kun korttia uusitaan.

Saavatko kaikki Kelasta samanlaisen kortin?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on kaikille samanlainen. Pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eläkkeensaajat saavat kuitenkin erivärisen kortin kuin muut.

Miksi eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei ole yhdistetty Kela-korttiin?

Kela-kortin saavat Suomessa sairausvakuutetut henkilöt. Kelan myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin on oikeus myös sellaisilla henkilöillä, joita ei ole sairausvakuutettu Suomessa mutta joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi kuitenkin vastaa. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat ja vain eläkettä Suomesta saavat henkilöt.

Kaikilla Kela-kortin haltijoilla ei ole oikeutta eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin eikä kaikilla, joilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, ole oikeutta Kela-korttiin. Siksi kortit ovat erilliset.

Tarvitsenko eurooppalaista sairaanhoitokorttia, kun suunnittelen hakeutuvani ulkomaille hoitoon?

Eurooppalaista sairaanhoitokorttia käytetään, jos sairastuu ulkomailla yllättäen. Et voi käyttää korttia, jos hakeudut varta vasten ulkomaille saadaksesi siellä sairaanhoitoa. Lue lisää ulkomaille hoitoon hakeutumisesta.

Lue lisää