Henkilökortti sairausvakuutustiedoin

Poliisiin myöntämään henkilökorttiin voidaan liittää sairausvakuutustiedot, jolloin sitä voi käyttää Kela-korttia vastaavana sairausvakuutuskorttina. Henkilökorttiin et kuitenkaan voi saada eläkkeensaajamerkintää.

Henkilökorttilaki muuttuu 1.1.2017.  Jatkossa poliisin myöntämään henkilökorttiin ei voi enää liittää sairausvakuutustietoja. Ennen uuden lain voimaantuloa myönnetyt henkilökortit, joihin sairausvakuutustiedot on liitetty, pysyvät voimassa myös lainmuutoksen jälkeen.

Henkilökortti on voimassa viisi vuotta, ja sitä haetaan henkilökohtaisesti poliisilta. Tarvitset mukaasi

  • passin tai henkilökortin
  • käteistä rahaa tai pankkikortin ja
  • passivalokuvan

Jos henkilökorttiin merkityt sairausvakuutustiedot muuttuvat kortin voimassaoloaikana, se pitää uusia. Kortti on maksullinen. Tarkista hinta ja toimitusaika Poliisin internetsivuilta.

Kela ei uusi henkilökorttia sairausvakuutustiedoin. Jos esimerkiksi saat uuden lääkkeiden erityiskorvausoikeuden, voit ottaa käyttöösi Kela-kortin tai uusia henkilökorttisi poliisilla. Henkilökortti on maksullinen myös muutostilanteissa.

Voit käyttää henkilökorttia matkustusasiakirjana monissa Euroopan maissa. Lisäksi sitä voi käyttää tunnistautumisvälineenä sähköisiin asiointipalveluihin eri viranomaisten verkkopalveluissa.

Viimeksi muokattu 18.11.2016
Sivu päivitetty 18.11.2016