Isyysvapaan ajalta isyysrahaa

Kenelle?

Isyysvapaa muuttui 1.1.2013 alkaen. Uusi isyysvapaa koskee niitä perheitä, joissa äitiysraha tai adoptioperheissä vanhempainraha on alkanut 1.1.2013 jälkeen. Jos äitiysraha tai vanhempainraha on alkanut vuoden 2012 puolella, isän vapaat ja isyysraha maksetaan edellisen lain mukaan, vaikka lapsi olisi syntynyt tai adoptoitu 1.1.2013 jälkeen.

Isyysrahan saanti edellyttää, että asut yhdessä lapsen äidin kanssa. Voit saada isyysrahaa poikkeuksellisesti, vaikka asuisitte eri osoitteessa, jos erossa asuminen johtuu esim. työtilanteesta eikä välien rikkoutumisesta.

Lisäksi ehtona on, että olet kuulunut Suomen sosiaaliturvaan vähintään 180 päivää juuri ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Vakuutusaikaan voidaan laskea mukaan vakuutusaikaa toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai Israelissa. Jos muutat Suomeen ulkomailta, lue lisää osiosta Muutto Suomeen.

Myös adoptioisällä on oikeus isyysrahaan. Lisäksi rekisteröidyssä parisuhteessa oleva saa isyysrahaa sukupuolestaan riippumatta, jos hän adoptoi puolisonsa lapsen tai adoptiolapsen.

Isyysvapaan pituus

Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Kela maksaa vapaan ajalta isyysrahaa. Voit saada isyysrahaa kerralla vain yhdestä lapsesta.

Isä voi käyttää 54 arkipäivästä sen verran vapaata kuin haluaa. Voit pitää isyysvapaastasi enintään 18 arkipäivää eli noin 3 viikkoa alkaen lapsen syntymäpäivästä. Voit siis olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintasi mukaan 1-18 arkipäivää, sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysrahapäivät voit pitää vanhempainrahan jälkeen. Voit myös halutessaan pitää kaikki isyysrahapäivät äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen. Isän vapaita ei voi siirtää äidille.

Voit jakaa isyysvapaan osiin. Voit jakaa 1–18 arkipäivää enintään 4 jaksoon. Vanhempainrahakauden jälkeisen isyysvapaan voit jakaa enintään 2 jaksoon.

Jos isyysvapaasi jatkuu viikonlopun yli, myös lauantai lasketaan isyysrahapäiviin. Esimerkiksi, jos olet isyysvapaalla yhtäjaksoisesti maanantaista seuraavan viikon maanantaihin ja palaat töihin tiistaina, lasketaan myös väliin jäävä lauantai mukaan ja isyysrahapäiviä kuluu yhteensä 7. Jos taas olet isyysvapaalla maanantaista perjantaihin, isyysrahapäiviä kuluu 5.

Sovit isyysvapaasta työnantajasi kanssa. Ilmoita työnantajallesi isyysvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos isyysvapaasi on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen.

Isyysvapaan ajankohta

Isyysvapaan voi aloittaa lapsen syntymän jälkeen. Sitä voi pitää kunnes lapsi täyttää 2 vuotta tai ennen kuin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta.

Jos pidät isyysvapaasi vasta myöhemmin, lapsi voi olla päivähoidossa ennen isyysvapaata. Päivähoitopaikka säilyy isyysvapaan ajan. Lapsi ei kuitenkaan voi olla isyysvapaan aikana päiväkodissa. Perheen muut lapset voivat olla päivähoidossa isyysvapaan aikana.

Isyysvapaiden pitämistä ei estä se, että perheeseen syntyy tai adoptoidaan uusi lapsi.

Opinnot tai työskentely isyysvapaalla

Isyysrahan saaminen edellyttää, ettet isyysvapaan aikana työskentele tai opiskele päätoimisesti. Työskentely sunnuntaisin on sallittua, sillä isyysrahaa maksetaan vain arkipäiviltä. Opiskelu ja opintotuen saaminen eivät estä isyysrahan saamista, jos hoidat lasta opinnoista huolimatta.