Näin haet isyysrahaa

 1. Hae isyysrahaa verkossa. Isyysrahahakemus löytyy kohdasta Hakemukset ja ilmoitukset > Vanhempainpäiväraha. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa Isän vanhempainetuushakemuksen (SV 29a) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.
  • Jos pidät isyysvapaan useamassa jaksossa, voit hakea isyysrahan joka jaksolle erikseen.
  • Kun teet hakemuksen asiointipalvelussa, näet viimeksi verotuksessa vahvistetut tulosi sekä tiedon, paljonko tulojen tulisi olla, jotta voit hakea päivärahaa edeltävien 6 kuukauden tulojen mukaan. Työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella Y 17. Vaihtoehtoisesti voit lähettää Kelaan palkkatodistuksen, josta ilmenee 6 kuukauden tulotiedot. Voit toimittaa palkkatiedot jälkikäteen heti, kun olet saanut ne.
  • Merkitse hakemukseen, mille ajalle haet isyysrahaa. Päivärahakauden laskurilla voit tarkistaa, miltä päiviltä etuus maksetaan.
  • Jos saat isyysvapaan ajalta palkkaa, ilmoita siitä asiointipalvelussa tai lomakkeella.
  • Jos perheeseen syntyy seuraavan lapsi, ennen kuin edellinen on täyttänyt 3 vuotta, voit saada isyysrahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi. Tätä ei tarvitse ilmoittaa hakemuksessa.
  • Sateenkaariperheessä isyysrahaa vastaavaa etuutta haetaan Isän vanhempainetuushakemuksella (SV 29a).
 2. Lähetä kaikki tarvittavat liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.

Hakuaika

Hae isyysrahaa lapsen syntymän tai isyysvapaan aloittamisen jälkeen. Hakemus voidaan ratkaista vasta, kun Kela tietää lapsen syntymän ajankohdan. Kela saa tiedon lapsen syntymästä maistraatista.

Isyysraha tulee hakea viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta tai kun adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta.

Kuitenkin, jos haet vanhempainrahakauden jälkeistä isyysrahaa lapsesta, josta perheellesi jo maksetaan lastenhoidon tukea, isyysrahahakemus kannattaa jättää ajoissa ennen isyysvapaan alkamista, koska lastenhoidon tukioikeus tulee tarkistaa isyysrahan ajalta. Hyvissä ajoin jätetyllä hakemuksella perheenne välttyy lastenhoidon tuen liikamaksulta.

Muista myös

 • Muista ilmoittaa työnantajallesi isyysvapaasta 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaa on enintään 12 arkipäivää, ilmoita siitä viimeistään kuukausi etukäteen. Kysy työnantajaltasi, tehdäänkö ilmoitus suullisesti vai kirjallisesti.
 • Selvitä, maksaako työnantajasi isyysvapaan ajalta palkkaa. Työnantaja ilmoittaa tiedot palkasta työnantajien asiointipalvelussa tai täyttää lomakkeen Y 17.
 • Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta.
 • Jos menet töihin tai aloitat päätoimiset opinnot, ilmoita siitä heti Kelaan. Näin isyysrahaa ei makseta liikaa ja säästyt takaisinperinnältä.

Muutoksista ilmoittaminen

Ilmoita viipymättä Kelaan olosuhteiden muutoksista, kuten työhön menosta ja opiskelusta. Näin Kela ei maksa vanhempainrahaa liikaa ja vältyt turhalta takaisinperinnältä. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa.

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 2.3.2015
Sivu päivitetty 19.5.2014