Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Tiesitkö, että...

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.

Kela-kortti

Kela-kortti on maksuton, ja se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville. Kela-kortti lähetetään vastasyntyneelle, kun Kela saa nimitiedon maistraatista.

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin. Korttia näyttämällä saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuuosuus.

Kela-korttiin merkitään myös tieto lääkkeiden erityiskorvausoikeudesta. Kela lähettää sinulle uuden kuvattoman Kela-kortin, jos saat uuden lääkkeiden erityiskorvausoikeuden.

Tarvitaanko Kela-kortti apteekissa?

Voit asioida apteekissa ilman Kela-korttia. Tällöin apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti. Apteekki saa palvelun kautta muun muassa tiedon asiakkaan lääkekaton täyttymisestä tai asiakkaalle myönnetystä uudesta korvausoikeudesta.

Koska apteekki näkee palvelusta asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, asiakkaan tulee antaa apteekille lupa palvelun käyttämiseen näyttämällä Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä.

Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin.

Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, sinun tulee palauttaa Kela-korttisi Kelaan. Jos taas muutat pysyvästi ulkomailta Suomeen, sinun tulee hakea Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsyä, minkä jälkeen voit saada Kela-kortin.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 2.3.2017
Sivu päivitetty 19.10.2012