Nainen pitää kädessään Kela-korttia

Tiesitkö, että...

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin.

Kela-kortti

Kuvaton Kela-kortti on maksuton, ja se lähetetään automaattisesti kaikille Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluville.

Kaikki Suomessa sairausvakuutetut saavat sairausvakuutuskortin eli Kela-kortin. Korttia näyttämällä saat apteekeissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla suorakorvauksen kuluistasi, jolloin niistä vähennetään suoraan Kela-korvaus. Maksettavaksesi jää tällöin ainoastaan omavastuuosuus.

Kela-korttiin merkitään myös tieto lääkkeiden erityiskorvausoikeudesta. Kela lähettää sinulle uuden kuvattoman Kela-kortin, jos saat uuden lääkkeiden erityiskorvausoikeuden. Jos käytössäsi on kuvallinen Kela-kortti tai henkilökortti sairausvakuutustiedoin, et saa uutta kuvatonta Kela-korttia automaattisesti Kelasta, mutta kotiin postitetusta lääkkeiden korvausoikeuspäätöksestä löydät toimintaohjeet uuden kortin tilaamista varten.

Tarvitaanko Kela-kortti apteekissa?

Voit asioida apteekissa ilman Kela-korttia. Tällöin apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti. Koska apteekki näkee palvelusta asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, asiakkaan tulee antaa apteekille lupa palvelun käyttämiseen näyttämällä Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä. Apteekki saa palvelun kautta muun muassa tiedon asiakkaan lääkekaton täyttymisestä tai asiakkaalle myönnetystä uudesta korvausoikeudesta.

Kela lähettää sinulle uuden kortin automaattisesti esimerkiksi silloin, kun nimesi muuttuu ja ilmoitat muutoksesta maistraattiin.

Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, sinun tulee palauttaa Kela-korttisi Kelaan. Jos taas muutat pysyvästi ulkomailta Suomeen, sinun tulee hakea Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsyä, minkä jälkeen voit saada Kela-kortin.

Viimeksi muokattu 4.5.2016
Sivu päivitetty 19.10.2012