Kela-tärpit

Olemme koonneet sinulle lyhyitä tietoiskuja Kela-asioista. Vilkaise omaa elämäntilannettasi koskevat ajankohtaiset vinkit ja vinkkaa hyödyllisimmästä myös muille sosiaalisessa mediassa!

Katso kaikki Kela-tärpit.

Kela-tärpit1 (20)

Muista nämä 5 asiaa lääkkeistä ja matkustamisesta, niin reissu sujuu jouhevasti!

Näin tarvitsemasi lääkkeet kulkevat oikeaoppisesti mukanasi.

 1. Jos olet lähdössä lomalle ulkomaille, selvitä lääkkeiden maakohtaiset rajoitukset hyvissä ajoin. Muista tarkistaa myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä.
   
 2. Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa. Lääkkeiden paikka on käsimatkatavaroissa. Huomioi lääkkeiden säilyvyys ja säilytyslämpötila matkustamisen ja loman aikana.
   
 3. Muista pakata myös reseptit mukaan! Niillä todistat tarvittaessa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa lääkkeitäsi mukana. Reseptit saat tulostettua kätevästi Omakanta-palvelusta. Huomaa, että joidenkin lääkkeiden kuljettamiseen vaaditaan Schengen-todistus.
   
 4. Omakanta-palvelusta voit tarkistaa matkan aikanakin reseptitietosi milloin vain!
   
 5. Jos ulkomaanmatkasi kestää alle 3 kuukautta, sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä Kelaan. Kuulut lomamatkan ajan Suomen sairausvakuutukseen ja saat korvauksen matkan aikana tarvittavista reseptilääkkeistä.

Lue lisää

Kela-tärpit2 (20)

Käy tämä lista läpi ennen asevelvollisuuden alkamista

Lähteekö poika- tai tyttökaverisi armeijaan? Ikävää Kela ei voi lievittää, mutta sotilasavustusta se voi maksaa.

 1. Sotilasavustusta voi jo hakea. Kelan maksama avustus voi olla tärkeä rahallinen apu armeijan ajan. Hakemuksen voi jättää jo kuukautta ennen palveluksen alkamista.
 2. Verkkoasiointi on nopeaa. Avustuksen hakija voi tehdä hakemuksen kätevästi verkossa. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun.
 3. Avustusta palvelukseen astuvalle. Armeijaan lähtevä voi saada avustusta oman vakinaisen asuntonsa asumiskuluihin. Kela voi maksaa opintolainan korot palveluksen ajan.
 4. Apua asumiseen. Jos asutte avoliitossa, palvelukseen astuva voi saada asumisavustusta, esim. puolet vuokrasta.
 5. Perheelle tukea. Jos olette naimisissa tai teillä on yhteinen lapsi, Kela voi maksaa sinulle asumisavustuksen lisäksi perus- tai erityisavustusta puolisosi palveluksen ajan.
 6. Mutta entä meidän tilanteessamme? Ei hätää, jos asia tuntuu mutkikkaalta. Voitte kysyä neuvoa Kysy Kelasta -palstalta – ilman nimiä ja henkilötunnuksia tietenkin.

Lue lisää

Kela-tärpit3 (20)

Löytyyko lompakostasi jo eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Suunnitteletko kesälomareissua? Lue ensin 5 syytä, miksi sinun pitää hankkia lompakkoosi eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 1. Jos tulee pipi, pääset jouhevasti hoitoon! Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikallisten asukkaiden. Suomi maksaa hoidon antajalle sairaanhoidon kustannukset.
 2. Pääset hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia joudut useimmiten maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse.
 3. Se on matkavakuutuksen kaveri! Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan mutta ei korvaa esimerkiksi kalliita matkakustannuksia, jos joudut matkustamaan kotimaahan matkalla sattuneen tapaturman vuoksi. Siksi on hyvä hankkia myös matkavakuutus. Muista tarkistaa matkavakuutuksen ehdot.
 4. Se on ilmainen! Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat tilata kaikki henkilöt, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa. Useimmiten tämä tarkoittaa Suomen sairausvakuutukseen kuuluvia henkilöitä.
 5. Tilaaminen on vaivatonta! Kortin tilaaminen onnistuu muutamassa minuutissa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Saat kortin kotiisi 1–2 viikon kuluessa. Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti perheen pienimmille numerosta 020 692 203 (arkisin 8–16).

Lue lisää

Kela-tärpit4 (20)

Syksyn asumiskuviot selvillä? Opiskelija, hae asumistukea jo nyt!

Vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea elokuun alusta alkaen. Jos tiedät syksyn tilanteesi, voit hakea asumistukea jo nyt.

 

 1. Hae asumistukea verkossa. Jos tiedät syksyn tulosi, asumismenosi ja muut asumisesi olosuhteet, voit tehdä hakemuksen jo toukokuun lopussa. Liitä mukaan vuokrasopimus. Kela lakkauttaa asumistuen piiriin siirtyvien asumislisät automaattisesti.
 2. Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle. Yksi asukas hakee tuen koko ruokakunnan puolesta. Jos ruokakuntaan kuuluva saa jo yleistä asumistukea, hänen pitää hakea tuen tarkistamista. Tuen määrään vaikuttavat ruokakuntaan kuuluvien tulot.
 3. Avo- ja aviopuolisot sekä yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt kuuluvat aina samaan ruokakuntaan.
 4. Vaikka sinulla ja kämppikselläsi olisi erilliset vuokrasopimukset, kuulutte samaan ruokakuntaan, jos olette vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.
 5. Opintoraha vaikuttaa asumistuen määrään 1.8.2017 alkaen, opintolaina ei. Voit arvioida asumistuen määrän laskurilla.
 6. Asumistuki voidaan myöntää elokuun alusta alkaen, jos toimitat hakemuksesi Kelaan syyskuun loppuun mennessä. Lisäksi vuokrasopimuksen pitää olla voimassa elokuun 1. päivästä alkaen ja asuntoon pitää muuttaa elokuun aikana.

Lue lisää

Kela-tärpit5 (20)

Helpoiten ilmoitat muutoksista verkossa


Muutama vinkki siitä, miten vältät etuuksien perinnän ja miten toimit, jos perittävää on syntynyt.


 

Elämässä sattuu ja tapahtuu, välillä vauhdikkaastikin. Muista kuitenkin ilmoittaa Kelaan, jos tuloissasi, asumisessasi tai perhesuhteissasi tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat etuuksiesi määrään.

 1. Tulosi voivat vaikuttaa esimerkiksi työttömyysturvan, asumistukien, opiskelijan tukien, eläkkeiden ja perhe-etuuksien määrään. Ilmoita muutoksista asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi.
 2. Liikaa maksettu etuus peritään sinulta takaisin. Jos sinulle maksetaan jotain Kelan etuutta, velkasi voidaan ottaa takaisin eli kuitata siitä.
 3. Jos et pysty maksamaan velkaasi Kelalle, ota yhteyttä Kelaan ja sovi maksusuunnitelmasta. Noudata maksusuunnitelmaa, jotta vältät ulosoton.

Lue lisää

Kela-tärpit6 (20)

Väsynyt työttömyyteen? Riittäisikö ikä?


Eläketuki on uusi Kelan maksama etuus. Täysi eläketuki on takuueläkkeen suuruinen. Sitä voi hakea yli 60-vuotias, joka on ollut pitkään työtön.

 1. Tarkista, voisitko saada eläketukea.

  * Olet syntynyt ennen 1.9.1956.
  * Olet ollut 31.8.2016 oikeutettu työmarkkinatukeen.
  * Olet saanut työmarkkinatukea vähintään 1 250 päivää tai enimmäisajan työttömyyspäivärahaa ja sen lisäksi työmarkkinatukea vähintään 750 päivää.

 2. Onko sinulla muita tuloja, jotka voisivat estää eläketuen saannin?

 3. Jos sinulla on Kelan tietojen mukaan oikeus eläketukeen, saat Kelasta kirjeen ja hakemuslomakkeen.

 4. Hae eläketukea Kelasta lomakkeella Eläketuki ET1, jos se tuntuu sinusta hyvältä ratkaisulta.

Kela-tärpit7 (20)

Hoida nämä 2 Kela-asiaa ennen perhelomaa!


Käytä muutama minuutti näiden Kela-asioiden hoitamiseen, jotta voit jäädä kesälomalle hyvillä mielin.

 1. Onko lapsesi kesällä poissa yksityisestä päivähoidosta?
  Ilmoita Kelalle muutoksista hoitojärjestelyissä, jotta tukea ei makseta liikaa.


  Kela maksaa yksityisen hoidon tukea enintään kunkin kuukauden hoitomaksun verran. Jos hoitomaksua ei peritä kesällä joltakin kuukaudelta ollenkaan, siltä kuukaudelta ei myöskään makseta yksityisen hoidon tukea.

  Ilmoituksen voit tehdä helpoiten Kelan verkkoasiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi.
  Mistä siis pitää ilmoittaa? Tässä tyypillisiä tilanteita:
  • muutokset lapsen hoitoajassa
  • muutokset hoitomaksun määrässä
  • hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen
  • kunnallisen päivähoidon aloittaminen
  • esikoulun aloittaminen
  • muutokset varhaiskasvatusoikeuden laajuudessa.
    
  Huom. Ilmoittaminen koskee vain yksityisen hoidon tukea! Jos lapsi on kunnallisessa päivähoidossa tai jos perhe saa kotihoidon tukea, ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Ilmoitusta ei tarvita myöskään silloin, jos hoitojärjestelyt eivät muutu millään tavalla.
   
 2. Muista tilata eurooppalainen sairaanhoitokortti lomareissuja varten!

  Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti perheen pienimmille numerosta 020 692 203 (arkisin 8–16). Kortti postitetaan kotiin parin viikon kuluessa tilauksesta. Aikuinen voi tilata kortin itselleen myös verkossa osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Lue lisää

Kela-tärpit8 (20)

Valmistumassa, mutta ei töitä tiedossa?


Aina työpaikka ei löydy heti valmistumisen jälkeen. Kela turvaa toimeentuloasi työttömyyden aikana.
 

Näin haet työttömyysturvaa Kelasta

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelussa.
 2. Hae työttömyysturvaa Kelasta. Täytä hakemus asiointipalvelussa, joka kertoo mm. mitä liitteitä tarvitset.
 3. Jos työttömyys jatkuu, sinun pitää kertoa siitä Kelalle työttömyysajan ilmoituksella. Helpoiten teet sen verkkoasiointipalvelussa.

Lue lisää

Kela-tärpit9 (20)

Osasairauspäiväraha voi helpottaa toipilaan töihinpaluuta

Osa-aikatyö ja osasairauspäiväraha voi helpottaa työelämässä pysymistä ja omaan työhön paluuta sairauspoissaolon jälkeen.

 1. Osasairauspäivärahaa voi saada omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä 2 viikkoa (1+9 arkipäivää).
 2. Sitä varten tarvitaan lääkärinlausunto B, jonka on laatinut työterveyslääkäri tai muu lääkäri, joka tuntee työlot. Lääkäri ottaa lausunnossa kantaa siihen, voiko työntekijä tehdä osa-aikatyötä ilman, että toipuminen vaarantuu.
 3. Työntekijän ja työnantajan tulee tehdä määräaikainen työsopimus osa-aikatyöstä (40-60 % kokoaikatyöstä). Työnantaja voi ilmoittaa sopimuksen tiedot asiointipalvelussa (Ilmoitus osa-aikatyön sopimuksesta)
 4. Jos työnantaja maksaa työntekijälleen osa-aikatyöstä kokoaikatyön, osasairauspäiväraha maksetaan työnantajalle. Muuten se maksetaan työntekijälle.
 5. Osasairauspäivärahaa maksetaan enintään 120 arkipäivältä.

Lue lisää

Kela-tärpit10 (20)

3 syytä hakea perhevapaakorvausta työnantajalle


Perhevapaakorvaus on uusi etuus työnantajalle, jonka naispuolinen työntekijä on ollut palkallisella äitiysvapaalla vähintään kuukauden.

Perhevapaakorvaus

 1. keventää äidin työnantajan kustannuksia.
 2. on helppo muistaa hakea yhtä aikaa vuosilomakustannuskorvauksen kanssa.
 3. on 2 500 euroa enemmän.

Lue lisää

Kela-tärpit11 (20)

Lapsellani todettiin diabetes. Mitä nyt?

Diabetes on lapsilla melko yleinen sairaus, ja se ilmaantuu usein yllättäen. Tiesitkö, miten Kela tukee diabetekseen sairastuneita lapsia ja heidän perheitään?

 1. Vammaistuki  tavoitteena on tukea sairauden vuoksi säännöllistä hoitoa tarvitsevan lapsen päivittäistä elämää. Vammaistuki on porrastettu 3 tasoon sairaudesta aiheutuvan hoidon tarpeen ja määrän mukaan. Hakemuksessa on hyvä selventää, jos lapsella on myös muita pitkäaikaissairauksia, vammoja tai rajoitteita.
 2. Sopeutumisvalmennuskurssit tarjoavat tietoa sairaudesta ja vertaistukea koko perheelle. Voit etsiä sopivia kursseja osoitteessa www.kela.fi/kuntoutuskurssihaku.
 3. Lapsella on oikeus lääkkeiden erityiskorvaukseen. Insuliinia sisältävät diabeteslääkkeet kuuluvat ylempään erityiskorvausluokkaan (100 %) ja muut diabeteslääkkeet alempaan erityiskorvausluokkaan (65 %).
 4. Yksityisen lääkärin ja yksityislääkärin määräämän tutkimuksen ja hoidon kustannuksista saa Kela-korvausta.
 5. Kela korvaa myös sairauden hoidosta, tutkimuksesta ja kuntoutuksesta aiheutuneita matkakustannuksia.

Kela-tärpit12 (20)

Mutkia matkassa? Näin varmistat, että Kelan korvaama taksimatka sujuu vaivattomasti

Tiesitkö, että Kelan korvaama taksimatka on tilattava  viimeistään matkaa edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä, kun vastaanottoaika on etukäteen tiedossa.

 

 1. Varmista, että sinulla on oikeus taksin käyttöön.
 2. Tilaa taksi alueesi keskitetystä tilausnumerosta  ja vakiotaksi suoraan kuljettajalta.
 3. Muista tilata matka edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä silloin, kun vastaanottoaika on tiedossasi.
 4. Näytä autoilijalle Kela-korttisi ennen matkan alkamista.
 5. Pyydä terveydenhuollosta todistus matkaasi varten, jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi. 
 6. Varaudu siihen, että saatat olla perillä tuntia ennen vastaanottoaikaa. Kotiutuessasi voit joutua odottamaan kuljetusta tunnin. 
 7. Huomioi, että kyydissä voi olla myös muita terveydenhuoltoon matkustavia asiakkaita.

Kela-tärpit13 (20)

Joko tiedät opintotuen ja asumisen tukien muutoksista?

Sekä opintotukeen että opiskelijoiden asumisen tukeen tulee muutoksia 1.8.2017. Ota ajoissa selvää, mitä ne tarkoittavat sinulle.

 

 1. Opintotukesi määrä voi muuttua. 1.8. alkaen sekä korkeakoulussa että toisella asteella opiskelevien opintoraha on enintään 250,28 e/kk. Toisaalta opintolainaa voi saada nykyistä enemmän eikä maksuhäiriömerkintä enää estä sen saamista.
 2. Asumislisäsi todennäköisesti lakkaa. 1.8. alkaen asumislisää voidaan maksaa vain ulkomailla tai esimerkiksi kansanopistossa opiskeleville ja asuville. Muut voivat saada yleistä asumistukea, jos sen saamisen ehdot täyttyvät. Voit arvioida asumistuen määrää laskurilla.
 3. Muista hakea yleistä asumistukea. Kela lakkauttaa asumistuen piiriin siirtyvien asumislisät automaattisesti. Jos tiedät syksyn tulosi, asumismenosi ja muut tuen saamiseen vaikuttavat olosuhteesi, voit tehdä asumistukihakemuksen jo toukokuun loppupuolella. Helpoiten se käy Kelan asiointipalvelussa. Muista liittää hakemukseen vuokrasopimus myös silloin, kun asut opiskelija-asunnossa!
 4. Ruokakunta hakee yhteisen asumistuen. Huomaa kuitenkin, että yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen toisin kuin asumislisä, joka on henkilökohtainen. Siksi vain yksi ruokakunnassa asuva hakee yleisen asumistuen koko ruokakunnan puolesta. Tuen saamiseen vaikuttavat kaikkien ruokakunnan asukkaiden tulot. Huomaa myös, että jos samaan ruokakuntaan kuuluvalle maksetaan jo asumistukea, hänen tulee hakea asumistuen tarkistamista.
 5. Mikä ihmeen ruokakunta? Samaan ruokakuntaan kuuluvat aina puolisot ja muut lähisukulaiset sekä yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet. Myös kämppistesi tulot voivat vaikuttaa asumistukeen. Kämppiksen tulot voivat vaikuttaa, vaikka teillä olisi erilliset vuokrasopimukset, jos olette vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Lue lisää

Kela-tärpit14 (20)

5 vinkkiä, kun toimitat Kelaan laskujaAiotko toimittaa laskuja perustoimeentulotuen hakemuksesi yhteydessä?

Näillä vinkeillä varmistat, että perustoimeentulotuen hakemukseesi liittyvät laskut käsitellään Kelassa toiveesi mukaisesti.

 1. Ole ajoissa! Jos laskut ovat jo ehtineet erääntyä, olet myöhässä asian hoitamisen kanssa. Kela maksaa laskujen myöhästymiskuluja vain, jos ne aiheutuvat Kelan omasta toiminnasta.
 2. Mieti, kumpi on sinulle parempi vaihtoehto. Kela voi maksaa laskujen summan sinulle itsellesi, jolloin huolehdit itse laskujen maksamisesta. Muistathan silloin, että tilillesi maksettu summa on tarkoitettu laskujen maksamiseen.
  Kela voi myös maksaa laskut puolestasi suoraan laskuttajalle, kuten sähkö- tai vakuutusyhtiölle. Ihmettelitkö tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen summaa? Jos Kela maksaa laskuja pyynnöstäsi suoraan laskuttajalle, se pienentää tilillesi maksettavan perustoimeentulotuen määrää.
 3. Pidä alkuperäiset laskut aina tallessa itselläsi, sillä Kela ei palauta laskuja sinulle. Entä jos kotoa ei löydy kopiokonetta tai skanneria? Ei hätää – kopiokoneostoksille ei tarvitse lähteä! Voit kuvata laskut esimerkiksi kännykkäsi kameralla.
 4. Helpointa laskujen toimittaminen on verkossa. Kirjaudu verkkoasiointipalveluun osoitteessa kela.fi/asiointi. Kuvaa tai skannaa laskut ja lisää ne hakemuksesi liitteeksi. Sähköiset liitteet ovat heti perillä!
  Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, muista esittää siitä toive viestikentässä. 
 5. Voit aina toimittaa laskut myös postitse, jos verkkoasiointipalvelun käyttö tuntuu hankalalta. Merkitse jokaiseen laskuun henkilötunnuksesi tai liitä mukaan Kelan lomake nimeltä Kustannusten saate (TO3). Käy jättämässä laskut toimiston postilaatikkoon tai lähetä ne postitse.
  Jos haluat, että laskut maksetaan suoraan laskuttajalle, muista merkitä siitä tieto jokaiseen laskuun kirjoittamalla laskuun maksetaan laskuttajalle.

Lue lisää

Kela-tärpit15 (20)

Voiko lapsesi saada vammaistukea?

Diabetes tai vaikea allergia? Tuntuuko, että lapsesi tarvitsee sairauden vuoksi enemmän hoitoa ja huolenpitoa kuin ikätoverinsa?

 1. Onko lapsella diagnosoitu sairaus tai vamma?
 2. Käykö hän säännöllisesti lääkärissä?
 3. Tarvitseeko lapsi ikäistään enemmän apua tai valvontaa
  – päivittäisissä toimissaan (esim. ruokailu, pukeutuminen, peseytyminen)
  – liikkumisessa
  – näkemisessä, kuulemisessa tai puhumisessa
  – sosiaalisessa vuorovaikutuksessa (esim. itsensä ilmaisu, leikkiminen, suhteet muihin ihmisiin)
  –sairauden hoidossa (esim. lääkkeiden ottaminen, verensokerin mittaaminen)?
 4. Onko lapsella päivähoidossa tai koulussa erityisjärjestelyitä tai tukitoimia (esim. henkilökohtainen avustaja tai erityisopetus)?
 5. Saako lapsi kuntoutusta (esim. fysio-, psyko-, puhe- tai toimintaterapiaa)?

Jos vastasit kyllä kolmeen tai useampaan kysymykseen, on paikallaan selvittää lapsesi oikeus vammaistukeen. Huomaathan kuitenkin, että kysely on suuntaa antava. Tilanteet ovat aina yksilöllisiä. Siksi myös tuen myöntäminen harkitaan tapauskohtaisesti

Kela-tärpit16 (20)

No nytkö Kela haluaa opintotuet takaisin? Lue ensin nämä 4 asiaa.

Kela on lähettänyt päätösehdotukset opintotuen takaisinperinnästä. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.

 1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen kaikille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2015 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja. Kela ei tiedä, saitko rahat opiskelukuukausinasi.
 2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2015 tai että valmistuit silloin? Ylittyikö vuosituloraja siksi, että käytit opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2015? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, missä vaiheessa vuotta opiskelit ja milloin tienasit. Lähetä se viimeistään 23.3. Kelan verkkoasiointipalvelussa.  Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
 3. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun on maksettava tuki takaisin. Voit ehdottaa maksusuunnitelmaa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksut ja perintäasiat.
 4. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Lue lisää

Kela-tärpit17 (20)

5 faktaa Kelasta ja avoliitosta


Avoliittosi ei ehkä ole sinulle uusi asia, mutta Kelalle se voi olla. Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan, jos saat jotain etuutta.


 1. Maaliskuussa voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki antaa myös samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden avioliittoon. Samalla myös avoliiton määritelmä muuttuu.
 2. Maaliskuun alusta avoliitot ovat tasa-arvoisia myös Kelan etuuksissa.
 3. Avio- tai avopuolison tulot tai yhdessä asuminen voivat vaikuttaa muun muassa lastenhoidon tukiin, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkkeeseen, toimeentulotukeen sekä eläkkeiden tai työttömyysturvan lapsikorotukseen.
 4. Jatkossa äidin samaa sukupuolta olevalla avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja  isyysrahaan eikä se edellytä avioliittoa, rekisteröityä parisuhdetta eikä perheen sisäistä adoptiota.
 5. Jos sinä tai avopuolisosi saatte jotakin Kelan etuutta, muista ilmoittaa avoliitosta Kelalle verkon asiointipalvelussa.

Kela-tärpit18 (20)

Löytyykö lompakostasi jo eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Suunnitteletko hiihtolomareissua? Lue ensin 5 syytä, miksi sinun pitää hankkia lompakkoosi eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 1. Jos tulee pipi, pääset jouhevasti hoitoon! Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikallisten asukkaiden. Suomi maksaa hoidon antajalle sairaanhoidon kustannukset.
 2. Pääset hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia joudut useimmiten maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse.
 3. Se on matkavakuutuksen kaveri! Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan mutta ei korvaa esimerkiksi kalliita matkakustannuksia, jos joudut matkustamaan kotimaahan matkalla sattuneen tapaturman vuoksi. Siksi on hyvä hankkia myös matkavakuutus. Muista tarkistaa matkavakuutuksen ehdot.
 4. Se on ilmainen! Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat tilata kaikki henkilöt, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa. Useimmiten tämä tarkoittaa Suomen sairausvakuutukseen kuuluvia henkilöitä.
 5. Tilaaminen on vaivatonta! Kortin tilaaminen onnistuu muutamassa minuutissa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Saat kortin kotiisi 1–2 viikon kuluessa.

Lue lisää

Kela-tärpit19 (20)

Odotatko kevätvauvaa? Hanki äitiyspakkaus nyt!


Äitiyspakkauksen uusin versio tulee tänä vuonna jakoon aikaisintaan pääsiäisen tienoilla. Hae äitiysavustusta viimeistään 2 kuukautta ennen lapsen laskettua syntymäaikaa.


 

Äitiyspakkauksen vaihtumisajankohta vaihtelee jonkin verran. Tämä johtuu siitä, että ekologisuuden vuoksi kaikki edelliset äitiyspakkaukset jaetaan ensin loppuun ja vasta sitten siirrytään seuraavan vuoden versioon.

Kurkistimme tilastoihin. Näyttää siltä, että vauvoja on syntynyt viime vuonna aikaisempaa vähemmän.

Tässä pari faktaa:

 • Vuonna 2016 äitiysavustuksia haettiin noin 51 500. Se on 8 500 vähemmän kuin vuonna 2010, ja vuoteen 2015 verrattunakin noin 4 000 vähemmän.
 • Äitiyspakkauksen suosio pitää pintansa! Kaikista äitiysavustuksista kaksi kolmasosaa jaetaan edelleen pakkauksina. Tämä suhde ei ole muuttunut vuosiin, vaikka lapsia syntyykin vähemmän.

Siksi varastoissamme on vielä runsaasti jakamattomia äitiyspakkauksia.

Näin hommaat itsellesi äitiyspakkauksen:

 1. Ok, olet siis tehnyt päätöksen, että valitset pakkauksen etkä 140 euron rahasummaa. Hienoa!
 2. Kävitkö jo neuvolassa? Hakemuksen liitteeksi tarvitaan raskaustodistus, josta selviää, että raskaus on kestänyt 154 päivää ja että olet käynyt terveystarkastuksessa ennen 5 raskauskuukautta.
 3. Kun olet saanut raskaustodistuksen, voit hakea äitiysavustusta. Ota valokuva raskaustodistuksesta ja liitä se verkkohakemukseen. Hae avustusta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Millainen on vuoden 2017 äitiyspakkaus?

Uuden äitiyspakkauksen sisältö julkistetaan maaliskuussa. Tuotteet ovat pitkälti samat kuin edellisinäkin vuosina. Kuoseihin ja väreihin tulee jälleen tuttuun tapaan muutoksia.

Lue lisää

Kela-tärpit20 (20)

Sateenkaariperheiden Kela-asiat uudistuvat – muista ilmoittaa Kelalle avoliitosta!


Maaliskuussa 2017 Kelan etuuksiin tulee muutoksia, jotka liittyvät välillisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Jatkossa kaikkia avio- ja avopareja kohdellaan sukupuolesta riippumatta yhdenvertaisesti. Myös avoparien ja yksinhuoltajaisien etuuksiin voi tulla muutoksia. Ilmoita avoliitostasi ajoissa Kelaan, jotta etuudet maksetaan sinulle oikein.


 

1. Vanhempain- ja isyysrahaoikeus ei jatkossa edellytä parisuhteen rekisteröintiä ja perheen sisäistä adoptiota.
Äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella puolisolla. Esimerkiksi isyysrahaa voidaan maksaa heti lapsen syntymästä alkaen.

Avioliittolain muutoksen myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voivat adoptoida lapsen. Jos kaksi miestä tai naista adoptoi lapsen yhdessä, he voivat sopia keskenään, kumpi hakee isyysrahaa.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos vanhempainpäivärahakausi on alkanut 1.3.2017 tai sen jälkeen. Muutokset eivät vaikuta vanhempainpäivärahakausien pituuteen.

Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin aviopuolisoihin.

2. Yksinhuoltajaisä saa jatkossa isyys- ja vanhempainrahaa.
Lapsen hoidosta vastaavalla isällä on jatkossa oikeus isyys- ja vanhempainrahaan. Sen edellytyksenä ei enää ole avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Isän puolisolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole oikeutta vanhempainpäivärahoihin.

Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä lähtien, kun isä ottaa lapsen hoitoonsa. Jos isä ottaa lapsen hoitoonsa jo äitiysrahakaudella, isällä on oikeus vanhempainrahaan jo silloin.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos isä on ottanut lapsen hoitoonsa 1.3.2017 tai sen jälkeen.

3. Elatustukea ei makseta, jos lapsella on kaksi elatusvelvollista vanhempaa.
Muutos koskee sellaisia naisparien perheitä, joissa toinen vanhemmista on adoptoinut puolisonsa lapsen, jolla ei ole vahvistettua isää. Adoptioprosessin aikana elatustukea maksetaan kuten ennenkin.

4. Myös avoparien etuudet muuttuvat.
Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan. Tasa-arvoinen avioliitto muuttaa myös avoliiton käsitteen. Perhe-etuuksissa samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään sekä myöntämisperusteisiin. Esimerkiksi lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen ei ole enää oikeutta. Erityishoitorahaa voi puolestaan saada ajalta, jolla hoitaa samaa sukupuolta olevan avopuolisonsa lasta. Huomaa, että avoliitto voi vaikuttaa myös muihin Kelan etuuksiin.

Jos asut avoliitossa samaa sukupuolta olevan puolison kanssa, ilmoita siitä Kelaan. Näppärimmin hoidat ilmoituksen verkossa: www.kela.fi/asiointi. Avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta ei tarvitse ilmoittaa. Niistä Kela saa tiedon automaattisesti.

 

Lue lisää