Kela-tärpit

Olemme koonneet sinulle lyhyitä tietoiskuja Kela-asioista. Vilkaise omaa elämäntilannettasi koskevat ajankohtaiset vinkit ja vinkkaa hyödyllisimmästä myös muille sosiaalisessa mediassa!

Katso kaikki Kela-tärpit.

Kela-tärpit1 (20)

Sateenkaariperheiden Kela-asiat uudistuvat – pysy perillä etuuksistasi!


Maaliskuussa 2017 Kelan etuuksiin tulee muutoksia, jotka liittyvät välillisesti tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Jatkossa kaikkia avio- ja avopareja kohdellaan sukupuolesta riippumatta yhdenvertaisesti. Myös avoparien ja yksinhuoltajaisien etuuksiin voi tulla muutoksia. Ilmoita avoliitostasi ajoissa Kelaan, jotta etuudet maksetaan sinulle oikein.


 

1. Vanhempain- ja isyysrahaoikeus ei jatkossa edellytä parisuhteen rekisteröintiä ja perheen sisäistä adoptiota.
Äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on jatkossa oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin äidin miespuolisella puolisolla. Esimerkiksi isyysrahaa voidaan maksaa heti lapsen syntymästä alkaen.

Avioliittolain muutoksen myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voivat adoptoida lapsen. Jos kaksi miestä tai naista adoptoi lapsen yhdessä, he voivat sopia keskenään, kumpi hakee isyysrahaa.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos vanhempainpäivärahakausi on alkanut 1.3.2017 tai sen jälkeen. Muutokset eivät vaikuta vanhempainpäivärahakausien pituuteen.

Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan samoja vanhempainpäivärahasäännöksiä kuin aviopuolisoihin.

2. Yksinhuoltajaisä saa jatkossa isyys- ja vanhempainrahaa.
Lapsen hoidosta vastaavalla isällä on jatkossa oikeus isyys- ja vanhempainrahaan. Sen edellytyksenä ei enää ole avio- tai avoliitto lapsen äidin kanssa. Isän puolisolla ei kuitenkaan toistaiseksi ole oikeutta vanhempainpäivärahoihin.

Vanhempainrahaa voidaan maksaa siitä lähtien, kun isä ottaa lapsen hoitoonsa. Jos isä ottaa lapsen hoitoonsa jo äitiysrahakaudella, isällä on oikeus vanhempainrahaan jo silloin.

Uusia säännöksiä sovelletaan, jos isä on ottanut lapsen hoitoonsa 1.3.2017 tai sen jälkeen.

3. Elatustukea ei makseta, jos lapsella on kaksi elatusvelvollista vanhempaa.
Muutos koskee sellaisia naisparien perheitä, joissa toinen vanhemmista on adoptoinut puolisonsa lapsen, jolla ei ole vahvistettua isää. Adoptioprosessin aikana elatustukea maksetaan kuten ennenkin.

4. Myös avoparien etuudet muuttuvat.
Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan. Tasa-arvoinen avioliitto muuttaa myös avoliiton käsitteen. Perhe-etuuksissa samaa sukupuolta oleva puoliso tai hänen tulonsa voivat vaikuttaa lastenhoidon tukien ja lapsilisän määrään sekä myöntämisperusteisiin. Esimerkiksi lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen ei ole enää oikeutta. Erityishoitorahaa voi puolestaan saada ajalta, jolla hoitaa samaa sukupuolta olevan avopuolisonsa lasta. Huomaa, että avoliitto voi vaikuttaa myös muihin Kelan etuuksiin.

Jos asut avoliitossa samaa sukupuolta olevan puolison kanssa, ilmoita siitä Kelaan. Näppärimmin hoidat ilmoituksen verkossa: www.kela.fi/asiointi. Avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta ei tarvitse ilmoittaa. Niistä Kela saa tiedon automaattisesti.

 

Lue lisää

Kela-tärpit2 (20)

Käy tämä lista läpi ennen asevelvollisuuden alkamista


Lähteekö poika- tai tyttökaverisi armeijaan? Ikävää Kela ei voi lievittää, mutta sotilasavustusta se voi maksaa.


 1. Sotilasavustusta voi jo hakea. Kelan maksama avustus voi olla tärkeä rahallinen apu armeijan ajan. Hakemuksen voi jättää jo kuukautta ennen palveluksen alkamista.
 2. Verkkoasiointi on nopeaa. Avustuksen hakija voi tehdä hakemuksen kätevästi verkossa. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun.
 3. Avustusta palvelukseen astuvalle. Armeijaan lähtevä voi saada avustusta oman vakinaisen asuntonsa asumiskuluihin. Kela voi maksaa opintolainan korot palveluksen ajan.
 4. Apua asumiseen. Jos asutte avoliitossa, palvelukseen astuva voi saada asumisavustusta, esim. puolet vuokrasta.
 5. Perheelle tukea. Jos olette naimisissa tai teillä on yhteinen lapsi, Kela voi maksaa sinulle asumisavustuksen lisäksi perus- tai erityisavustusta puolisosi palveluksen ajan. 6. Mutta entä meidän tilanteessamme? Ei hätää, jos asia tuntuu mutkikkaalta. Voitte kysyä neuvoa Kysy Kelasta -palstalta – ilman nimiä ja henkilötunnuksia tietenkin.

 

Lue lisää

Kela-tärpit3 (20)

Ulkomaille vaihtoon tai suorittamaan koko tutkinto?


Näillä vinkeillä varmistat, että opintotukiasiasi hoituvat mahdollisimman sujuvasti. Rennosti reissuun, seikkailu odottaa!


 1. Aiotko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla? Voit saada opintotukea, jos ulkomailla suoritettavat opinnot ovat päätoimisia. Niiden tulee myös vastata Suomessa tuettavia opintoja.
 2. Suoritatko osan opinnoistasi ulkomailla? Voit saada opintotukea Suomesta, jos opintosi hyväksytään Suomessa suorittamiisi opintoihin. Sama sääntö koskee myös työssäoppimisjaksoa ja työharjoittelua.
 3. Paljonko opintotukea voi saada? Ulkomaille maksettavan opintorahan määrä on yleensä sama kuin Suomessa suoritettavissa opinnoissa. Jos asut ulkomailla vuokralla, asumislisä on yleensä 210 euroa kuukaudessa. Asumislisä voi kuitenkin olla pienempi, jos opiskelet maassa, jossa asuminen on halpaa. Lainatakaus on kaikilla ulkomailla opiskelevilla 700 euroa/kk. Muista neuvotella pankissa opintolaina-asiat hyvissä ajoin ennen lähtöä!
 4. Milloin ja miten opintotukea haetaan? Hae tukea heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikan saamisesta. Verkossa opintotuen hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti. Muista hakea myös Suomen sosiaaliturvaan kuulumista. Jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla, tutustu tarvittaviin liitteisiin.
 5. Muuttuiko tilanteesi? Muista ilmoittaa ajoissa Kelaan, jotta opintotuki maksetaan sinulle oikein. Ilmoituksen voit tehdä kätevästi verkkoasiointipalvelussa.

+ Suuntaatko EU- tai ETA- maahan tai Sveitsiin? Muista tilata myös eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 

Lue lisää

Eläkkeellä Espanjan lämpöön?

Eläkepäivät sujuvat Aurinkorannikolla leppoisasti, kunhan muistat nämä asiat.

Kela-tärpit4 (20)

Eläkkeellä Espanjan lämpöön?


Eläkepäivät sujuvat Aurinkorannikolla leppoisasti, kunhan muistat nämä asiat.

 1. Selvitä, voitko edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan! Ulkomailla asumisen kesto ja vakinaisuus vaikuttavat sosiaaliturvaasi. Muista aina ilmoittaa Kelaan, jos muutat ulkomaille.
 2. Eläke Suomesta! Kansaneläke ja perhe-eläke voidaan maksaa Suomesta, vaikka muuttaisit Espanjaan yli vuodeksi etkä enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan.
 3. Vastaako Suomi edelleen sairaanhoitosi kustannuksista? Rekisteröidy Espanjan sairausvakuutuslaitoksessa (INSS) hoito-oikeustodistuksella S1, jonka saat Kelasta, jos edellytykset täyttyvät. Saat Espanjasta tarpeellisen sairaanhoidon samoin edellytyksin kuin paikalliset asukkaat.
 4. Lompakkoon myös eurooppalainen sairaanhoitokortti? Saat Kelasta eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortin sininen etupuoli on samanlainen kuin tavallisessa eurooppalaisessa sairaanhoitokortissa. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.
 5. Mistä hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelun aikana? Sinulla on oikeus käyttää Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluita, vaikka asuisit Espanjassa vakituisesti. Osoitat oikeuden Kelan myöntämällä eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Saat kortilla myös suorakorvauksen yksityisessä terveydenhuollossa annetusta hoidosta ja reseptilääkkeistä apteekissa.

Lue lisää

Kela-tärpit5 (20)

Tarkista nämä verotukseen liittyvät asiat, jos saat tai olet hakemassa vanhempainpäivärahaa loppuvuodesta


Vanhempainpäivärahat eli äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha ovat veronalaista tuloa. Tunnista, mikä alla olevista tilanteista koskettaa sinua.
 


 

 1. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vuoden 2017 puolella?
  Kela voi antaa päätöksen vasta siinä vaiheessa, kun vuoden 2015 sairausvakuutuslain mukaiset työtulosi ovat tiedossamme. Odottelemme siis, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa työtuloista tehtävän vakuutusmaksuvähennyksen määrän.

  Aiempina vuosina päätöksiä on päästy antamaan joulukuun loppupuolella. Odota siis vielä rauhassa.
   
 2. Alkaako äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaasi vielä vuoden 2016 puolella?
  Kun vanhempainpäivärahakausi alkaa vuoden 2016 puolella, vanhempainpäivärahan määrä perustuu yleensä vuoden 2014 työtuloihin. Vaikka siis olisit jo saanut verotuspäätöksen vuoden 2015 tuloistasi, niitä ei huomioida päivärahan perusteena. Älä siis hämmenny, kun saat päätöksen.
   
 3. Sinulle maksetaan jo vanhempainpäivärahaa, mutta pohdit nyt muutosverokortin tulorajoja?
  Näin loppuvuodesta on hyvä tarkistaa muutosverokortin tiedot, ettei vanhempainpäivärahaa veroteta turhaan lisäprosentin suuruisena, jos tuloraja ylittyy. Jos huomaat, että tuloraja on ylittymässä, voit tarkistaa Verohallinnon verkkosivuilta veroprosenttilaskurilla, kannattaako veroprosenttia muuttaa. Voit tarkistaa sinulle jo maksettujen vanhempainpäivärahojen määrän Kelan verkkoasiointipalvelusta.

  Hanki sellainen muutosverokortti, jonka voimassaolo alkaa sen maksuerän aikana, johon haluat verokorttia ensimmäisen kerran käytettävän.

  Esimerkiksi siis näin: Jos sinulle on maksettu edellinen päiväraha 23.11.2016 ja huomaat, että seuraava maksuerä (24.11.–23.12.2016) verotettaisiin lisäprosentin mukaan, pyydä sellainen verokortti, joka on voimassa 24.11.2016 alkaen. Huomaa, että vuoden 2017 puolella et voi enää saada muutosverokorttia vuodelle 2016.

Lue lisää

Kela-tärpit6 (20)

Tiesitkö tämän turvapaikanhakijana Suomeen muuttavan sosiaaliturvasta?

Sosiaaliturvaan kuulumista kannattaa hakea heti oleskeluluvan saamisen jälkeen.

 1. Turvapaikanhakija voi saada Kelan etuuksia, jos hänelle myönnetään oleskelulupa ja hän asuu Suomessa vakinaisesti.
 2. Oleskeluluvan saaneella on oikeus samoihin Kelan etuuksiin ja muuhun sosiaaliturvaan kuin muillakin vakinaisesti Suomessa asuvilla.
 3. Suomeen kotoutuva voi hakea esimerkiksi Kelan asumistukea. Hän voi lisäksi hakea myös toimeentulotukea. Kela huolehtii perustoimeentulotuen maksamisesta 1.1.2017 alkaen.
 4. Turvapaikanhakija tai turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevä löytää runsaasti tietoa Infopankki.fi-sivustolta. Palvelusta löytyy esimerkiksi kattava koostesivu Suomen sosiaaliturvasta 12 kielellä.

Lue lisää

Kela-tärpit7 (20)

Kelan tuet ja palvelut yksissä kansissa


Tarvitseeko läheisesi helppolukuista tietoa Kelan tuista ja palveluista? Vie hänelle tuliaiseksi Elämässä-opas. Opasta saa Kelan toimistoista.

 1. Elämässä-oppaaseen on koottu tiiviiseen pakettiin tietoa kaikista Kelan tuista ja vinkkejä hakemiseen.
 2. Yhdelle aukeamalle on koottu tärkeät yhteystiedot, kuten Kelan palvelunumerot ja Kela-taksin tilausnumerot.
 3. Elämässä-oppaassa on mukavaa luettavaa ja elämänläheisiä tarinoita Kelan asiakkaiden arjesta. Katso myös, mitä Eino tuumii Elämässä-oppaasta!

Eläkeläinen, viekö asuminen rahasi?

Tarkista laskurilla, saatko eläkkeensaajan asumistukea, kuten esimerkin Eila Eläkeläinen.

Kela-tärpit8 (20)

Eläkeläinen, viekö asuminen rahasi?

Tarkista laskurilla, saatko eläkkeensaajan asumistukea, kuten esimerkin Eila Eläkeläinen.

 1. Helsinkiläinen Eila täytti 65 vuotta ja jäi eläkkeelle. Hänen kansaneläkkeensä ja työeläkkeensä ovat yhteensä bruttona 1 100 euroa. Eila asuu 30 neliön yksiössä, jonka vuokra on 650 euroa/kk.
 2. Eläkkeellä Eilan tulot eivät riitä vuokraan. Eila arvioi Kelan laskurilla, saisiko hän eläkkeensaajan asumistukea. Laskuri arvioi, että hänen pitäisi sitä saada noin 380 euroa.
 3. Eila lähetti hakemuksen verkossa Kelaan ja sai päätöksen vajaassa neljässä viikossa. Eila ilahtui: hänelle maksettiin takautuvasti asumistukea muutamalta kuukaudelta, kuusi kuukautta on maksimi.
 4. Myös Eilan uusi miesystävä Erkki on eläkkeellä. Nyt he pohtivat, muuttaisivatko yhteen isompaan asuntoon. Silloin Eila ilmoittaa muutoksesta Kelaan, sillä se vaikuttaa asumistukeen.

Muutitko Virosta Suomeen töihin?

Näillä askeleilla varmistat, että Kela-asiat hoituvat ripeästi!

Kela-tärpit9 (20)

Muutitko Virosta Suomeen töihin?

Näillä askeleilla varmistat, että Kela-asiat hoituvat ripeästi!

 1. Osoitetiedot kuntoon! Rekisteröidy maistraattiin ja varmista, että osoitetietosi ovat ajan tasalla.
 2. Täytä sosiaaliturvahakemus heti – älä viivyttele! Hae sosiaaliturvaan kuulumista saman tien, kun aloitat työskentelyn.
 3. Työsopimus hakemuksen liitteeksi! Toimita liitteeksi myös ensimmäisen kuukauden palkkakuitti, jos työaikasi vaihtelee tai jos työsopimuksesta ei selvästi näy säännöllinen työaika, palkka ja työsuhteen kesto.
 4. Kela-korttia ei tarvitse hakea erikseen! Kortti toimitetaan myönteisen päätöksen jälkeen automaattisesti muutaman viikon kuluessa.

 

Lue lisää

Näin valitset juuri sinulle sopivan asiointitavan!

Haluatko asioida joustavasti silloin, kun sinulle parhaiten sopii?

Kela-tärpit10 (20)

Näin valitset juuri sinulle sopivan asiointitavan!

Haluatko asioida joustavasti silloin, kun sinulle parhaiten sopii?

Kelan verkkoasiointipalvelussa asiat hoituvat vuorokauden ympäri. Täytä hakemus ja lähetä viesti tai hakemuksesta puuttuva liite. Tarkista seuraavat maksut yhdellä silmäyksellä.

Tarvitsetko apua verkkoasiointiin? Oletko täyttämässä hakemusta verkossa, mutta jokin vielä mietityttää? Kelan puhelinpalvelussa opastamme sinua myös verkkoasioinnin käytössä. Tavoitat asiantuntevat palveluneuvojamme arkisin klo 8–16.

Etsitkö nopeaa vastausta? Kysy Kelasta -palstalla asiantuntijat neuvovat arkipäivisin opiskelijoita, lapsiperheitä, eläkeläisiä, asevelvollisia ja työttömiä. Myös sairausajan etuuksille on oma osionsa. Aina ei edes tarvitse kysyä – palstaa selaamalla saatat löytää valmiin vastauksen kysymykseesi!

Onko elämäntilanteesi muuttunut? Varaa aika puhelinpalveluun! Varaa aika etenkin silloin, kun elämäntilanteesi muuttuu ja tarvitset neuvoa Kelan etuuksien hakemisessa. Palveluneuvoja tutustuu asiaasi etukäteen varauksessasi antamiesi tietojen perusteella.

 

Tarkistuslista työttömyysturvan hakijalle

Näin työttömyysturvan hakeminen sujuu astetta helpommin.

Kela-tärpit11 (20)

Tarkistuslista työttömyysturvan hakijalle

Näin työttömyysturvan hakeminen sujuu astetta helpommin.

 • Olethan ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelussa? Ilmoittaudu ensin työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinopalvelussa. Pidä työnhakusi voimassa.
   
 • Jos olet työttömyyskassan jäsen, hae työttömyysturvaa kassastasi. Kassan jäsenille maksetaan ansiopäivärahaa. Kelan työttömyysturvaa on peruspäiväraha tai työmarkkinatuki.
   
 • Hae työttömyysturvaa vasta 7 päivän omavastuuajan jälkeen. Täytä hakemus kuitenkin ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen.
   
 • Jos sinulla ei ole ammattikoulutusta, työmarkkinatuessa on 5 kuukauden odotusaika. Se ei koske niitä, jotka saavat työmarkkinatukea työttömyyspäivärahan 500 päivän jatkoksi. Alle 25-vuotiaille ammattikouluttamattomille on myös muita ehtoja työmarkkinatuen saamiseksi.
   
 • Hae työttömyysturvaa verkossa. Voit hoitaa kaiken työttömyysturvaan liittyvän asiointipalvelussa. Liitteiden lähettäminen on tehty helpoksi: kännykkäkameran kuva kelpaa.

Kela-tärpit12 (20)

Muista nämä Kelan tuet, kun iäkkäällä läheiselläsi on muistisairaus

Onko lähipiirissäsi iäkäs henkilö, jolla on muistisairaus? Tiesithän, että Kelasta voi hakea ja saada erilaisia tukia, jotka helpottavat muistisairaan ja hänen läheisensä arkea.

 1. Kela-korvaus lääkärinpalkkiosta. Kela korvaa osan yksityisen neurologin palkkiosta tai hänen määräämästään hoidosta ja tutkimuksesta. Korvaus on pieni ja kattaa vain osan kustannuksista.
 2. Lääkekorvaukset. Monet muistisairauden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat kalliita. Joidenkin Alzheimer-lääkkeiden peruskorvausoikeutta on rajoitettu, joten lääkäriltä tarvitaan B-lausunto, jotta lääkekorvaus voidaan myöntää.
 3. Lääkekatto. Henkilökohtaisilla lääkekustannuksilla on vuosiomavastuu eli lääkekatto (610,37 e/kalenterivuosi vuonna 2016). Kun se on ylittynyt, henkilö maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 2,50 e/lääke.
 4. Eläkettä saavan hoitotuki. Kuukausittain maksettava veroton tuki helpottaa muistisairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää. Hakemukseen kirjataan tarkasti, minkälaista haittaa sairaudesta on ja minkälaisia kustannuksia se aiheuttaa. Tukea voidaan suurentaa, kun avun tarve kasvaa sairauden edetessä.
 5. Eläkkeensaajien asumistuki. Pienituloisille eläkeläisille maksettavasta tuesta voi olla apua esimerkiksi silloin, jos muistisairas muuttaa uuteen kotiin, jossa asumiskustannukset ovat aikaisempaa suuremmat.
 6. Kuntoutus. Muistisairas ja hänen puolisonsa voivat osallistua sopeutumisvalmennuskursseille, joita järjestetään kuntoutuslaitoksissa parikursseina. Tarjolla on myös kuntoutuskursseja muistisairaan omaishoitajalle.

Lue lisää

Helpotusta asumismenoihin muutamalla klikkauksella

Onko sinulla pienet tulot? Tarvitsetko tukea asumiseen? Toimi näin.

Kela-tärpit13 (20)

Helpotusta asumismenoihin muutamalla klikkauksella

Onko sinulla pienet tulot? Tarvitsetko tukea asumiseen? Toimi näin.

 1. Ennen kuin haet asumistukea, voit arvioida tuen määrän laskurilla. Asumistuki lasketaan asumismenojen ja kuukausitulojen perusteella.
 2. Hae asumistukea verkossa. Voit toimittaa myös liitteet verkkoasiointipalvelussa. Se kertoo, mitä liitteitä tarvitset. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.
 3. Kela tarkistaa tukesi vuoden päästä tai sitä aiemmin, jos elämäntilanteesi muuttuu. Ilmoita muutoksista verkossa.

Kela-tärpit14 (20)

Onnittelut opiskelupaikasta! Muista hakea opintotuki ajoissa

Saitko opiskelupaikan? Opintotukihakemuksen tekeminen verkossa Kelan asiointipalvelussa on kätevää ja nopeaa.

 1. Hae ajasta ja paikasta riippumatta. Voit tehdä hakemuksen heti, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Niin saat opintorahan ja lainatakauksen ajoissa. Asumislisän voit hakea myöhemmin.
 2. Asiointi on turvallista. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteellasi. Voit yleensä saada ne, vaikka olisit alaikäinen: sovi asiasta vanhempasi sekä pankkisi tai puhelinoperaattorisi kanssa. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun.
 3. Hakemuksen täyttäminen on kätevää. Esimerkiksi useimmissa tapauksissa asiointipalveluun päivittyy valmiiksi tieto saamastasi opiskelupaikasta, jolloin siitä ei tarvita liitteitä. Voit myös keskeyttää hakemuksen teon, tallentaa sen ja jatkaa myöhemmin paremmalla ajalla.
 4. Liitteitä? Ei vaivaa niistäkään! Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä, sekin käy kätevästi. Skannattu tiedosto tai hyvälaatuinen kännykkäkamerakuva riittää.

 

Lue lisää

Kela-tärpit15 (20)

Täytätkö työttömyysajan ilmoitusta? Hitaasti vai nopeasti?

Jos työttömyys jatkuu, ilmoitat Kelalle säännöllisesti työttömyysajastasi. Jätä työttömyysajan ilmoituksesi verkossa!

Nuori nainen nurmikolla läppärin kanssa

 1. Se on helppoa.
  Asiointipalvelu opastaa ja auttaa sinua eteenpäin. Se kertoo myös poikkeuksellisista ilmoituksen jättöpäivistä ja etuuden maksupäivistä esimerkiksi arkipyhien aikoina.
 2. Se on nopeaa.
  Voit kirjautua asiointipalveluun kotikoneeltasi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Et tarvitse lomakkeita, kirjekuoria, postimerkkiä etkä reissua postilaatikolle. Asiointipalvelussa myös työtulojen ja työttömyysetuuden yhteensovittaminen on helppoa. Siirry työttömyysajan ilmoitukseen asiointipalvelussa.
 3. Se on ekologista.
  Ylimääräistä postia voi välttää niin, että valitset käyttäväsi työttömyysajan ilmoittamiseen vain asiointipalvelua. Kaikki Kelan työttömyysturva-asiointisi näkyvät asiointipalvelussa.

Lue lisää

Kela-tärpit16 (20)

Löytyyko lompakostasi jo eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Suunnitteletko lomareissua? Lue ensin 5 syytä, miksi sinun pitää hankkia lompakkoosi eurooppalainen sairaanhoitokortti!

 1. Jos tulee pipi, pääset jouhevasti hoitoon! Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun tulisi saada hoito samaan hintaan ja samalla tavalla kuin paikallisten asukkaiden. Suomi maksaa hoidon antajalle sairaanhoidon kustannukset.

 2. Pääset hoitoon myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia joudut useimmiten maksamaan kaikki hoidon kustannukset ensin itse.

 3. Se on matkavakuutuksen kaveri! Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan mutta ei korvaa esimerkiksi kalliita matkakustannuksia, jos joudut matkustamaan kotimaahan matkalla sattuneen tapaturman vuoksi. Siksi on hyvä hankkia myös matkavakuutus. Muista tarkistaa matkavakuutuksen ehdot.

 4. Se on ilmainen! Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voivat tilata kaikki henkilöt, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa. Useimmiten tämä tarkoittaa Suomen sairausvakuutukseen kuuluvia henkilöitä.

 5. Tilaaminen on vaivatonta! Kortin tilaaminen onnistuu muutamassa minuutissa Kelan verkkoasiointipalvelussa. Saat kortin kotiisi 1–2 viikon kuluessa.

Lue lisää

Kela-tärpit17 (20)

Käy tämä lista läpi ennen asevelvollisuuden alkamista

Lähteekö poika- tai tyttökaverisi armeijaan heinäkuun alussa? Ikävää Kela ei voi lievittää, mutta sotilasavustusta se voi maksaa!

 1. Sotilasavustusta voi jo hakea. Kelan maksama avustus voi olla tärkeä rahallinen apu armeijan ajan. Hakemuksen voi jättää jo kuukautta ennen palveluksen alkamista.
 2. Verkkoasiointi on nopeaa. Avustuksen hakija voi tehdä hakemuksen kätevästi verkossa. Kirjaudu Kelan asiointipalveluun.
 3. Avustusta palvelukseen astuvalle. Armeijaan lähtevä voi saada avustusta oman vakinaisen asuntonsa asumiskuluihin. Kela voi maksaa opintolainan korot palveluksen ajan.
 4. Apua asumiseen. Jos asutte avoliitossa, palvelukseen astuva voi saada asumisavustusta, esim. puolet vuokrasta.
 5. Perheelle tukea. Jos olette naimisissa tai teillä on yhteinen lapsi, Kela voi maksaa sinulle asumisavustuksen lisäksi perus- tai erityisavustusta puolisosi palveluksen ajan.
 6. Mutta entä meidän tilanteessamme? Ei hätää, jos asia tuntuu mutkikkaalta. Voitte kysyä neuvoa Kysy Kelasta -palstalta – ilman nimiä ja henkilötunnuksia tietenkin.

Lue lisää

Kela-tärpit18 (20)

Muista ilmoittaa nämä asiat Kelalle ennen perhelomaa!

Käytä muutama minuutti näiden Kela-asioiden hoitamiseen ja voit jäädä kesälomille hyvillä mielin.

 1. Jos saat yksityisen hoidon tukea, vastaa Kelan lähettämään kyselyyn.
  Kela lähettää yksityisen hoidon tuen saajille kyselyn kesäkuussa viikolla 24. Siinä tiedustellaan mm. vanhempien tai muiden huoltajien työskentely- ja opiskelutilannetta, sillä ne vaikuttavat jatkossa yksityisen hoidon tuen hoitorahan määrään. Vastaa kyselyyn verkkoasiointipalvelussa.
 2. Ilmoita Kelalle muutoksista kesäajan hoitojärjestelyissä.
  Kela maksaa yksityisen hoidon tukea enintään kunkin kuukauden hoitomaksun verran. Jos hoitomaksua ei peritä kesällä lainkaan joltain kuukaudelta, ei tältä kuukaudelta voi myöskään saada yksityisen hoidon tukea. Tee ilmoitus hyvissä ajoin verkkoasiointipalvelussa, jotta vältyt tuen liikamaksulta.

+ Muista tilata eurooppalainen sairaanhoitokortti lomareissuja varten!
Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti perheen pienimmille numerosta 020 692 203 (arkisin 8–16). Kortti postitetaan kotiin parin viikon kuluessa tilauksesta. Itselleen kortin voi tilata myös osoitteesta kela.fi/asiointi.

Lue lisää

Kela-tärpit19 (20)

Yllättävätkö nämä äitiyspakkausfaktat sinut?

Äitiyspakkaus on suomalainen keksintö, joka on saanut paljon huomiota myös maailmalla. Näitä asioita et vielä tiennyt rakastetusta äitiyspakkauksesta.

 1. Ensi vuonna juhlitaan 80-vuotiasta äitiyspakkausta!
  Laki äitiysavustuksesta säädettiin 1937, ja avustusten jakaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Kela juhlii merkkivuotta yllätyksin!
 2. Aluksi äitiyspakkauksessa oli vain kankaita, joista äidit itse ompelivat vaatteita vauvoille.
  Lisäksi kankaat olivat täysin valkoisia. Äidit koristelivatkin niitä mm. kirjailuin. Vasta vuonna 1957 kaikki kankaat korvattiin valmisvaatteilla.
 3. Äitiyspakkaus on esikoisensa saaville ykkösvalinta.
  Noin 95 % ensisynnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen 140 euron rahasumman sijaan. Kaikista perheistä noin kaksi kolmasosaa valitsee äitiysavustuksen pakkauksen muodossa.
 4. Äitiyspakkauksesta aiottiin luopua kokonaan.
  1980-luvulla keskusteltiin pakkauksesta luopumisesta, kun lapsiperheiden hyvinvointi oli kasvanut huomattavasti. Äitiyspakkauksen vahvan ja edelleen kasvavan suosion myötä se päätettiin kuitenkin säilyttää.
 5. Äitiyspakkauksen kestotuote on – sideharsoliina!
  Se on ollut mukana pakkauksessa alkuvuosista lähtien ja on edelleen pakkauksen suosituimpia tuotteita. Vuoden 2016 pakkaukseen otettiin asiakkaiden toiveiden vuoksi mukaan aikaisempaa useampia sideharsoliinoja.

Kela-tärpit20 (20)

Valmistumassa, mutta ei töitä tiedossa?

Aina työpaikka ei löydy heti valmistumisen jälkeen. Kela turvaa toimeentuloasi työttömyyden aikana.

Näin haet työttömyysturvaa Kelasta

 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelussa.
 2. Hae työttömyysturvaa Kelasta.
  Täytä hakemus asiointipalvelussa, joka kertoo mm. mitä liitteitä tarvitset.
 3. Jos työttömyys jatkuu, sinun pitää kertoa siitä Kelalle työttömyysajan ilmoituksella. Helpoiten teet sen verkkoasiointipalvelussa.

Lue lisää