Kela-tärpit

Olemme koonneet sinulle lyhyitä tietoiskuja Kela-asioista. Vilkaise omaa elämäntilannettasi koskevat ajankohtaiset vinkit ja vinkkaa hyödyllisimmästä myös muille sosiaalisessa mediassa!

Katso kaikki Kela-tärpit.

5 faktaa Kelasta ja avoliitosta


Avoliittosi ei ehkä ole sinulle uusi asia, mutta Kelalle se voi olla. Muista ilmoittaa avoliitosta Kelaan, jos saat jotain etuutta.


  1. Maaliskuussa voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki antaa myös samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden avioliittoon. Samalla myös avoliiton määritelmä muuttuu.
  2. Maaliskuun alusta avoliitot ovat tasa-arvoisia myös Kelan etuuksissa.
  3. Avio- tai avopuolison tulot tai yhdessä asuminen voivat vaikuttaa muun muassa lastenhoidon tukiin, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, yleiseen asumistukeen, eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkkeeseen, toimeentulotukeen sekä eläkkeiden tai työttömyysturvan lapsikorotukseen.
  4. Jatkossa äidin samaa sukupuolta olevalla avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja  isyysrahaan eikä se edellytä avioliittoa, rekisteröityä parisuhdetta eikä perheen sisäistä adoptiota.
  5. Jos sinä tai avopuolisosi saatte jotakin Kelan etuutta, muista ilmoittaa avoliitosta Kelalle verkon asiointipalvelussa.