Kela-tärpit

Olemme koonneet sinulle lyhyitä tietoiskuja Kela-asioista. Vilkaise omaa elämäntilannettasi koskevat ajankohtaiset vinkit ja vinkkaa hyödyllisimmästä myös muille sosiaalisessa mediassa!

Katso kaikki Kela-tärpit.

Eläkkeellä Espanjan lämpöön?


Eläkepäivät sujuvat Aurinkorannikolla leppoisasti, kunhan muistat nämä asiat.

  1. Selvitä, voitko edelleen kuulua Suomen sosiaaliturvaan! Ulkomailla asumisen kesto ja vakinaisuus vaikuttavat sosiaaliturvaasi. Muista aina ilmoittaa Kelaan, jos muutat ulkomaille.
  2. Eläke Suomesta! Kansaneläke ja perhe-eläke voidaan maksaa Suomesta, vaikka muuttaisit Espanjaan yli vuodeksi etkä enää kuuluisi Suomen sosiaaliturvaan.
  3. Vastaako Suomi edelleen sairaanhoitosi kustannuksista? Rekisteröidy Espanjan sairausvakuutuslaitoksessa (INSS) hoito-oikeustodistuksella S1, jonka saat Kelasta, jos edellytykset täyttyvät. Saat Espanjasta tarpeellisen sairaanhoidon samoin edellytyksin kuin paikalliset asukkaat.
  4. Lompakkoon myös eurooppalainen sairaanhoitokortti? Saat Kelasta eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kortin sininen etupuoli on samanlainen kuin tavallisessa eurooppalaisessa sairaanhoitokortissa. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.
  5. Mistä hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelun aikana? Sinulla on oikeus käyttää Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluita, vaikka asuisit Espanjassa vakituisesti. Osoitat oikeuden Kelan myöntämällä eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Saat kortilla myös suorakorvauksen yksityisessä terveydenhuollossa annetusta hoidosta ja reseptilääkkeistä apteekissa.

Lisätietoa: