Koulumatkatuen määrä ja maksaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Koulumatkatuen määrä ja maksaminen

Koulumatkatukesi määrään vaikuttavat matkapäivien määrä kalenterikuukaudessa, koulumatkasi pituus ja kulkutapa eli se, miten kuljet koulumatkasi. Tuen määrään vaikuttaa myös se, oletko oikeutettu maksuttomaan koulutukseen.

  • Jos sinulla on 15 matkapäivää tai enemmän kalenterikuukaudessa, voit saada täysimääräisen koulumatkatuen.
  • Jos sinulla on 10–14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, voit saada koulumatkatukea, mutta tuki on puolet täysimääräisestä tuesta.
  • Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada koulumatkatukea.

Matkapäiviksi lasketaan ne päivät, jolloin matkustat oppilaitokseen tai työpaikalle kalenterikuukauden aikana. Matkapäivä voi olla myös viikonloppuna tai pyhäpäivänä, jos teet silloin koulumatkan. Meno- tai paluumatkoja ei lasketa, ainoastaan matkapäiviä. Matkapäivät voivat sijoittua kalenterikuukauden ajalle miten tahansa.

Kela maksaa koulumatkatuen kulkutavastasi riippuen joko kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi. Jos Kela maksaa tuen sinulle, raha tulee tilillesi kuukauden 1. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos saat tuen takautuvasti, raha on tililläsi yleensä kahden pankkipäivän kuluttua päätöksen antamisesta.

Kenellä on oikeus maksuttomaan koulutukseen?

Sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, jos täytät molemmat seuraavat ehdot:

  • Olet päättänyt peruskoulusi vuonna 2021 tai sen jälkeen.
  • Olet syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen.

Kaikki koulutukset eivät kuitenkaan ole maksuttomia, vaikka täyttäisit ehdot. Tarkista oppilaitoksestasi, onko koulutuksesi maksutonta.

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut

Jos kuljet kouluun julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella, et yleensä maksa matkalipusta itse mitään. Kela maksaa koulumatkatuen lipun myyjälle, koulukuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi. Esimerkiksi VR:n matkalipun ostat itse ja Kela maksaa koulumatkatuen sinulle. Jos käytät VR:n liikennettä, lue, miten sinun täytyy toimia.

Jos sinulla on kysyttävää koulumatkatuetuista lipuista, ota yhteyttä suoraan matkalipun myyjään. Asiasi voi koskea esimerkiksi sitä, mistä lippuja voi ostaa, miten lippuja voi ladata tai millaisia lippuja on saatavilla.

Julkinen liikenne

Jos kuljet julkisella liikenteellä, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Julkista liikennettä ovat

  • Waltti-liikenne (voit tarkistaa Waltin verkkosivuilta osoitteesta waltti.fi tai kaupunkien julkisen liikenteen verkkosivuilta, kuuluuko oma alueesi Waltti-liikenteeseen)
  • Helsingin seudun liikenne (HSL)
  • Tampereen seudun liikenne (Nysse)
  • Turun seudun liikenne (Föli).

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen liikenne eli Seutu+-liikenne on 1.1.2024 alkaen koulumatkatuessa Waltti-liikennettä. Lue ohjeet, miten valitset oikean kulkutavan verkkohakemuksessa.

Jos haet tuen OmaKelassa, Kela voi myöntää sinulle niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin voit heti ostaa matkalipun koulumatkatuettuun hintaan esimerkiksi lipunmyyjän verkkokaupasta. Löydät lipunmyyjän ohjeistuksen lipun ostamiseen Matkahuollon (matkahuolto.fi), Waltin (waltti.fi), HSL:n (hsl.fi), Nyssen (nysse.fi) tai Fölin (föli.fi) verkkosivuilta.

Jos haet koulumatkatuen hakemuslomakkeella KM 1 (pdf), voimme myöntää osto-oikeuden vasta, kun hakemus on käsitelty.

Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, saat matkalipun maksutta. Lipun myyjä laskuttaa koulumatkatuen Kelalta.

Lipun voi ostaa 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu täytyy ladata viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen et saa ladata uusia lippuja, mutta voit käyttää jäljellä olevat matkat loppuun.

Jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, lipun hinnalla ei ole vähimmäisrajaa.

Jos olet ostanut matkalipun ennen kuin olet hakenut koulumatkatukea tai ennen kuin sinulle on myönnetty oikeus ostaa Kelan tukemia matkalippuja, voit saada koulumatkatuen jälkikäteen tilillesi. Kela voi korvata koulumatkatukena halvimman mahdollisen opiskelijalle myynnissä olevan lipun. Jos olet ostanut matkalipun ennen kuin olet hakenut koulumatkatukea, ilmoita koulumatkatuen hakemuksessa, kuinka monta täysihintaista lippua olet ostanut ja mitä ne ovat maksaneet. Jos olet ostanut kertalippuja, niitä täytyy olla vähintään 10 päivän ajalta. 

Jos olet jo tehnyt hakemuksen, mutta sinulle ei vielä ole myönnetty osto-oikeutta, voit ostaa matkalipun normaalihintaisena ja saada tuen jälkikäteen tilillesi. Lue ohjeet, miten haet tuen maksua tilille.

Muu julkinen liikenne kuin Matkahuolto, Waltti, HSL, Nysse tai Föli

Jos käytät muuta julkista liikennettä kuin Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin liikennettä, hae koulumatkatuki OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Merkitse hakemukseen, minkä hintaisen matkalipun ostat koulumatkoillesi.

Muuta julkista liikennettä ovat esimerkiksi VR:n liikenne ja joidenkin kaupunkien joukkoliikenne.

Tällaisen muun julkisen liikenteen käyttäjänä et voi ostaa lippua koulumatkatuettuun hintaan samalla tavalla kuin silloin, jos käytät Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin liikennettä. Sinun täytyy ostaa lippu normaalihintaisena ensin itse, ja maksamme tuen jälkikäteen pankkitilillesi. Maksupäivä on kerran kuukaudessa.

Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, tuen määrä on opiskelijalle myytävän matkalipun hinta.

Oppilaitos tai kunta voi järjestää koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle.

Jos käytät koulukuljetusta, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Kun täytät hakemusta, ilmoita kulkutavaksesi koulukuljetus, vaikka olisit saanut matkalipun koulumatkalle.

Kun sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, et maksa koulukuljetuksesta. Kela maksaa koulumatkatukesi suoraan kuljetuksen järjestäjälle. Muista ilmoittaa oppilaitokseesi, jos et enää käytä koulukuljetusta tai koulumatkatukesi muuttuu.

Lisätietoa koulukuljetuksesta saat oppilaitoksestasi.

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Sinun täytyy kuitenkin ensin selvittää, voitko kulkea koulumatkasi julkisilla liikennevälineillä. Katso Kelan käyttämästä reittioppaasta (kelareitit.digitransit.fi) koulumatkasi pituus ja onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.

Voit saada koulumatkatukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:

  • Koulumatkaa, jonka varrella ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
  • Edestakainen koulumatkasi kestää julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
  • Koulumatka on sinulle vaikea esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia.
  • Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.

Jos kuljet itse järjestämälläsi kulkutavalla, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Kerro hakemuksessa, miksi haet tukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan ja miksi julkisen liikenteen tai koulukuljetuksen käyttäminen on sinulle hankalaa tai mahdotonta.

Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Voit laskea arvion koulumatkatuen määrästä koulumatkatuen laskurilla. Kela korvaa itse järjestetyn kulkutavan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti yhdensuuntaista matkaa kohti. Jos matkasi yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, maksat yli menevältä osalta matkakustannuksesi itse.

Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi.

Voit joutua käyttämään useita eri kulkutapoja, jos kuljet esimerkiksi bussilla tai itse järjestämälläsi tavalla lähijunan asemalle.

Jos joudut päivittäisellä yhdensuuntaisella koulumatkallasi käyttämään useita kulkutapoja, tuki määritellään ja maksetaan kultakin vähintään 5 kilometrin mittaiselta matkaosuudelta. Jos esimerkiksi matkustat bussilla juna-asemalle vähintään 5 kilometriä ja sitten junalla vähintään 5 kilometriä, voit saada tukea molemmilta matkaosuuksilta. 

Jos menomatkan kulkutapa on eri kuin paluumatkan kulkutapa tai jos matkat tai matkojen kulkutavat vaihtelevat viikon aikana, tuki voidaan myöntää itse järjestetyn kulkutavan mukaan.

Esimerkki

Opiskelija kulkee viikossa kahtena aamuna vanhempien kyydillä, koska julkista liikennettä ei ole käytettävissä. Loput matkat kouluun ja kotiin hän kulkee Matkahuollon linja-autolla. Tällöin koulumatkatuki myönnetään opiskelijalle itse järjestetyn kulkutavan mukaan ja Kela maksaa tuen jälkikäteen pankkitilille. Opiskelija ei siis voi ostaa lippua koulumatkatuettuun hintaan Matkahuollosta.

Jos käytät useampaa kulkutapaa, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Ilmoita hakemuksessa kaikki koulumatkasi matkaosuudet. Kerro, miten kuljet ne ja miten pitkiä matkaosuudet ovat.

Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi. Päätöksessä kerrotaan, kuinka paljon saat tukea.

Muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut

Jos kuljet kouluun julkisilla liikennevälineillä, maksat puolen kuukauden matkalipusta enintään 21,50 e/kk ja koko kuukauden matkalipusta enintään 43 e/kk. Kela maksaa yli menevän hinnan koulumatkatukena kuljetuksen järjestäjälle tai sinulle itsellesi.

Julkinen liikenne

Jos kuljet julkisella liikenteellä, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Julkista liikennettä ovat

  • Matkahuollon liikenne
  • Waltti-liikenne (voit tarkistaa Waltin verkkosivuilta osoitteesta waltti.fi tai kaupunkien julkisen liikenteen verkkosivuilta, kuuluuko oma alueesi Waltti-liikenteeseen)
  • Helsingin seudun liikenne (HSL)
  • Tampereen seudun liikenne (Nysse)
  • Turun seudun liikenne (Föli).

1.1.2024 alkaen Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen liikenne eli Seutu+-liikenne on koulumatkatuessa Waltti-liikennettä. Lue ohjeet, miten valitset oikean kulkutavan verkkohakemuksessa.

Jos haet tuen OmaKelassa, Kela voi myöntää sinulle niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin voit heti ostaa matkalipun koulumatkatuettuun hintaan esimerkiksi lipunmyyjän verkkokaupasta.

Jos haet koulumatkatuen hakemuslomakkeella KM 1 (pdf), voimme myöntää osto-oikeuden vasta, kun hakemus on käsitelty.

Omavastuusi on puolen kuukauden matkalipusta enintään 21,50 e/kk ja koko kuukauden matkalipusta enintään 43 e/kk. Lipun myyjä laskuttaa koulumatkatuen Kelalta.

Voit ostaa lipun 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa viimeistään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää. Valmistumisen tai opintojen keskeyttämisen jälkeen et saa ostaa uusia lippuja, mutta voit käyttää jäljellä olevat matkat loppuun.

Jos kuljet Matkahuollon linja-autolla, puolen kuukauden lipun hinnan täytyy olla yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinnan yli 54 euroa, jotta voit saada koulumatkatukea. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.

Jos Waltti-liikenteessä kulkemasi matka on vähintään 10 km, voit saada osto-oikeuden Waltti-lipun ostoon, vaikka kuukausilipun hinta olisi 54 euroa tai vähemmän. Waltti-liikenne tarkoittaa kaupunkien ja ELY-keskusten järjestämää linja-autoliikennettä. Oman alueesi tiedot näet Waltin verkkosivuilta tai kaupunkien julkisen liikenteen verkkosivuilta.

Jos olet ostanut matkalipun ennen kuin olet hakenut koulumatkatukea tai ennen kuin sinulle on myönnetty oikeus ostaa Kelan tukemia matkalippuja, voit saada koulumatkatuen jälkikäteen tilillesi. Kela voi korvata koulumatkatukena halvimman mahdollisen opiskelijalle myynnissä olevan lipun. Ilmoita koulumatkatuen hakemuksessa, kuinka monta täysihintaista lippua olet ostanut ja mitä ne ovat maksaneet. Voit ilmoittaa asiasta myös hakemuksen lähettämisen jälkeen OmaKelassa.

Muu julkinen liikenne kuin Matkahuolto, Waltti, HSL, Nysse tai Föli 

Jos käytät muuta julkista liikennettä kuin Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin liikennettä, hae koulumatkatuki OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Merkitse hakemukseen, minkä hintaisen matkalipun ostat koulumatkoillesi.

Muuta julkista liikennettä ovat esimerkiksi VR:n liikenne ja joidenkin kaupunkien joukkoliikenne.

Tällaisen muun julkisen liikenteen käyttäjänä et voi ostaa lippua koulumatkatuettuun hintaan samalla tavalla kuin silloin, jos käytät Matkahuollon, Waltin, HSL:n, Nyssen tai Fölin liikennettä. Sinun täytyy ostaa lippu normaalihintaisena ensin itse, ja maksamme tuen jälkikäteen pankkitilillesi. Maksupäivä on kerran kuukaudessa.

Voit saada koulumatkatukea, jos puolen kuukauden lipun hinta on yli 27 euroa ja koko kuukauden lipun hinta on yli 54 euroa. Jos lipun hinta on 27 euroa tai 54 euroa tai vähemmän, et voi saada koulumatkatukea.

Tuen määrä saadaan vähentämällä halvimman opiskelijalle myytävän puolen kuukauden lipun hinnasta 21,50 euron omavastuu ja koko kuukauden lipun hinnasta 43 euron omavastuu.

Oppilaitos tai kunta voi järjestää koulukuljetuksen tai ostaa sinulle matkaliput koulumatkalle. Jos käytät koulukuljetusta, maksat kuljetuksen järjestäjälle enintään 21,50 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 10–14, ja enintään 43 e/kk, kun koulumatkapäiviä on kalenterikuukaudessa 15 tai enemmän.

Selvitä oppilaitoksestasi, onko koulumatkoillesi järjestetty koulukuljetusta.

Jos käytät koulukuljetusta, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Kun täytät hakemusta, ilmoita kulkutavaksesi koulukuljetus, vaikka olisit saanut matkalipun koulumatkalle.

Koska koulumatkatuki maksetaan koulukuljetuksen järjestäjälle, muista ilmoittaa oppilaitokseesi, jos et enää käytä koulukuljetusta tai koulumatkatukesi muuttuu.

Lisätietoa koulukuljetuksesta saat oppilaitoksestasi.

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit kulkea kouluun esimerkiksi omalla autolla tai kaverin kyydillä. Sinun täytyy kuitenkin ensin selvittää, voitko kulkea koulumatkasi julkisilla liikennevälineillä. Katso Kelan käyttämästä reittioppaasta (kelareitit.digitransit.fi) koulumatkasi pituus ja onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.

Voit saada koulumatkatukea itse järjestämäsi kulkutavan mukaan myös seuraavissa tilanteissa:

  • Koulumatkaa, jonka varrella ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, on yhteen suuntaan yli 5 kilometriä.
  • Edestakainen koulumatkasi kestää julkisilla liikennevälineillä tai koulukuljetuksella keskimäärin yli 3 tuntia päivässä. Kestoon lasketaan mukaan sekä matkustus- että odotusaika.
  • Koulumatka on sinulle vaikea esimerkiksi vamman, sairauden tai lasten päivittäisten hoitojärjestelyiden takia.
  • Koulumatkasi tai kulkutapasi vaihtuu useita kertoja kuukauden tai lukuvuoden aikana.

Jos kuljet itse järjestämälläsi kulkutavalla, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Kerro hakemuksessa, miksi haet tukea itse järjestetyn kulkutavan mukaan ja miksi julkisen liikenteen tai koulukuljetuksen käyttäminen on sinulle hankalaa tai mahdotonta.

Tuen määrä riippuu matkan pituudesta, ja siinä huomioidaan aina sekä meno- että paluumatka. Voit arvioida koulumatkatuen määrän koulumatkatuen laskurilla. Kela korvaa itse järjestetyn kulkutavan kustannuksia enintään 100 kilometriin asti yhdensuuntaista matkaa kohti. Jos matkasi yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, maksat yli menevältä osalta matkakustannuksesi itse.

Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi.

Voit joutua käyttämään useita eri kulkutapoja, jos kuljet esimerkiksi bussilla tai itse järjestämälläsi tavalla lähijunan asemalle.

Jos joudut päivittäisellä yhdensuuntaisella koulumatkallasi käyttämään useita kulkutapoja, tuki määritellään ja maksetaan kultakin vähintään 5 kilometrin mittaiselta matkaosuudelta. Jos esimerkiksi matkustat bussilla juna-asemalle vähintään 5 kilometriä ja sitten junalla vähintään 5 kilometriä, voit saada tukea molemmilta matkaosuuksilta.

Jos menomatkan kulkutapa on eri kuin paluumatkan kulkutapa tai jos matkat tai matkan kulkutavat vaihtelevat viikon aikana, tuki voidaan myöntää itse järjestetyn kulkutavan mukaan.

Esimerkki

Opiskelija kulkee viikossa kahtena aamuna vanhempien kyydillä, koska julkista liikennettä ei ole käytettävissä. Loput matkat kouluun ja kotiin hän kulkee Matkahuollon linja-autolla. Tällöin koulumatkatuki myönnetään opiskelijalle itse järjestetyn kulkutavan mukaan ja Kela maksaa tuen jälkikäteen pankkitilille. Opiskelija ei siis voi ostaa lippua koulumatkatuettuun hintaan Matkahuollosta.

Jos käytät useampaa kulkutapaa, hae koulumatkatukea OmaKelassa tai koulumatkatuen hakemuslomakkeella. Ilmoita hakemuksessa kaikki koulumatkasi matkaosuudet. Kerro, miten kuljet ja miten pitkä matkaosuus on.

Kela maksaa tuen kuukausittain pankkitilillesi. Päätöksessä kerrotaan, kuinka paljon saat tukea.