Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Korvattavista reseptivalmisteista itse maksamasi osuus kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta.

Seuraa vuosiomavastuusi kertymistä verkossa

Valitse asiointipalvelussa: Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä > Näet kertymän niistä lääkeostoista, joista olet saanut korvauksen.

Siirry asiointipalveluun

Vuonna 2016 vuosiomavastuu on 610,37 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lääkkeiden lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Voit ostaa uuden lääke-erän korvattuna vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaan laskettuna lähes kokonaan.

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.

Lisäkorvaus

Saat yleensä lisäkorvauksen apteekissa suorakorvauksena. Lääkeostosta, jossa vuosiomavastuusi ylittyy, sinun on kuitenkin haettava lisäkorvausta Kelasta.

Kela seuraa lisäkorvaukseen oikeuttavan vuosiomavastuun täyttymistä apteekista saatujen tietojen perusteella. Saat Kelasta kirjeen vuosiomavastuusi ylittymisestä ja oikeudesta lisäkorvaukseen. Kirjeen liitteenä sinulle lähetetään hakemuslomake lisäkorvauksen hakemista varten. Tieto vuosiomavastuun ylittymisestä päivittyy samalla Kelan asiointipalveluun ja on myös apteekeissa tiedossa. Kirjeessä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon vuosiomavastuusi on ylittynyt.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 9.9.2016
Sivu päivitetty 1.1.2016