Vuosiomavastuu (lääkekatto) ja sen täyttyminen

Maksat itse aina osan lääkekuluistasi omavastuuna. Jos saman kalenterivuoden aikana korvattavista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista maksamasi omavastuut ylittävät 610,37 euroa kalenterivuodessa, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Vuosiomavastuun täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkeestäsi 2,50 euroa.

Kela seuraa lisäkorvaukseen oikeuttavan vuosiomavastuun täyttymistä apteekista saatujen tietojen perusteella. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Kun vuosiomavastuu on ylittynyt, Kela lähettää sinulle tästä ilmoituksen.

Kelan asiointipalvelusta voit itse seurata vuosiomavastuun kertymistä. Löydät linkin asiointipalveluun sivun oikeasta yläkulmasta. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Asiointipalvelussa Sairaanhoitokorvauksien alta löytyvällä Lääkkeiden omavastuukertymä -sivulla näytetään yhteenveto omavastuukertymästäsi yhdeltä vuodelta kerrallaan.

Saat lääkkeiden lisäkorvauksen suorakorvauksena apteekissa, kun apteekki tarkistaa oikeutesi lisäkorvaukseen Kelan suorakorvaustietojen kyselypalvelusta.

Jos lääkkeesi kuuluu viitehintajärjestelmän piiriin ja sen hinta on viitehintaa kalliimpi, ja et halua vaihtaa lääkettäsi edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen, maksettavaksesi tulee lisäksi viitehinnan ylittävä osuus.

Kustannusten korvaaminen edellyttää, että käytät lääkettä annostusohjeen mukaisesti. Uuden lääke-erän voit ostaa korvattuna vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän lääkärin ohjeen mukaan lähes kokonaan.

Korvauksien hakeminen

  • Jos et saa lisäkorvausta suoraan apteekissa, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.
  • Toimita Hakemus - Suomessa syntyneet lääkekustannukset (SV 178) Kelaan.
  • Liitä mukaan selvitykset lääkeostoista, joista haet korvausta (esim. apteekin antama kassakuitti) tai kirjaa hakemuslomakkeelle lääkeostojen päivämäärät.
  • Hakuaika on 6 kuukautta sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana vuosiomavastuu on ylittynyt. Esimerkiksi, jos lääkkeiden vuotuinen omavastuuosuus on ylittynyt vuonna 2015, lisäkorvaushakemuksen tulee olla Kelassa viimeistään 30.6.2016.

Viimeksi muokattu 16.12.2015
Sivu päivitetty 1.1.2016