Perustoimeentulotuen hakemusten ratkaisuajat pidentyneet

Perustoimeentulotuen hakemukset käsitellään keskimäärin 9 arkipäivässä. Kela tekee kaikkensa, jotta hakemukset saadaan käsiteltyä viipymättä.

Kela antaa normaalisti päätöksen perustoimeentulotuesta 7 arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus on saapunut Kelaan. Tämä edellyttää, että Kela on saanut myös kaikki hakemukseen tarvittavat liitteet. Ratkaisuajat ovat pidentyneet helmikuussa suuren hakemusmäärän myötä.
– Kaiken kaikkiaan uusia hakemuksia on saapunut noin 171 000, etuusjohtaja Anne Neimala kertoo.

Hakemusten käsittelijöitä on jo lisätty. Uusia rekrytointeja tullaan jatkamaan nopealla aikataululla.

Tammikuussa 97 % hakemuksista ratkaistiin 7 arkipäivässä.
– Kiireellisissä tilanteissa toimeentulotuen päätöksen on voinut saada jopa samana päivänä, Neimala selventää.

Ruuhkaa toimistoissa ja puhelinpalvelussa

Myös asiakaspalvelun ruuhkat jatkuvat. Poikkeuksellinen ruuhka johtuu perustoimeentulotukea hakevien asiakkaiden siirtymisestä kunnista Kelan asiakkaiksi.

Vielä ei pystytä sanomaan, mille tasolle asiakasmäärät asettuvat. Kaikki voimat keskitetään ruuhkan purkamiseen.
– Kela pahoittelee ruuhkan aiheuttamaa kohtuutonta haittaa. Asiakkaat ovat tilanteessa kovilla. Otamme tilanteen vakavasti ja teemme kaikkemme tilanteen ratkaisemiseksi, asiakkuusjohtaja Elise Kivimäki lupaa.

Hakemus kätevästi verkossa

Kela tarjoaa asiakkaille monipuoliset asiointimahdollisuudet: palvelua saa toimistojen lisäksi puhelimitse ja verkossa. Kelan asiointipalvelussa (www.kela.fi/asiointi) voi tarkistaa oman hakemuksen käsittelytiedot ja hakea lähes kaikkia etuuksia. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Verkkoasioinnissa on asiakkaan kannalta monta etua. Kun hakee tuet ja lähettää liitteet verkossa, myös hakemuksen käsittely nopeutuu ja asiakas saa tuet nopeammin. Hakemuksessa on valmiiksi osa tiedoista, joten kaikkia kohtia ei tarvitse täyttää. Palvelu myös opastaa hakemuksen täytössä.

Kelaan tulee tällä hetkellä paljon kysymyksiä, jotka koskevat hakemuksen käsittelytilannetta. Oman hakemuksen käsittelytiedot voi tarkistaa asiointipalvelussa. Toimistossa asiointi tai puhelinpalveluun soittaminen eivät nopeuta hakemuksen käsittelyä. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Lue lisää toimeentulotuesta: