Leskeneläke

Kelan leskeneläke on osa perhe-eläkettä. Sitä voi saada leski, joka ei ole täyttänyt 65 vuotta. Leskeneläkkeeseen kuuluu alkueläke ja sen jälkeen mahdollisesti jatkoeläke.

Alkueläke

Alkueläke myönnetään puolisosi kuolinpäivää seuraavan kuukauden alusta, ja sitä maksetaan 6 kuukautta tai sen kuukauden loppuun, jona täytät 65 vuotta. Jos saat Kelasta kansaneläkettä ennen 65 vuoden ikää, voit saada alkueläkettä vain sen määrän, joka ylittää kansaneläkkeesi.

Jos solmit uuden avioliiton, ennen kuin olet täyttänyt 50 vuotta, alkueläkkeesi lakkaa. Jos olet jäänyt leskeksi ennen 1.7.1990, Kela maksaa sinulle vain yhden vuoden eläkkeet saatuaan tiedon avioliitostasi Väestörekisterikeskuksesta. Tällaisessa tapauksessa Kelasta otetaan sinuun yhteyttä.

Alkueläke on vakiomääräinen.

Jatkoeläke

Alkueläkkeen jälkeen voit saada jatkoeläkettä, joka koostuu perusmäärästä ja tulosidonnaisesta täydennysmäärästä. Sitä maksetaan sen kuukauden loppuun, jona täytät 65 vuotta.

Jatkoeläke on vähintään perusmäärän suuruinen, jos

  • sinulla on alle 18-vuotias yhteinen lapsi edunjättäjän kanssa tai
  • samassa taloudessa asuu kanssasi sinun tai kuolleen puolisosi alle 18-vuotias lapsi, joka asui luonanne jo puolisosi kuollessa.

Jos sinulla ei ole edellä mainittua lasta, voit saada jatkoeläkkeen tulosidonnaisen täydennysmäärän, mutta et perusmäärää.

Jos solmit uuden avioliiton, ennen kuin olet täyttänyt 50 vuotta, Kela maksaa sinulle kertasuorituksena sen määrän, joka sinulla olisi ollut oikeus saada seuraavien kolmen vuoden ajalta. Edellytyksenä on, että olet ehtinyt saada leskeneläkettä vähintään vuoden ajan ennen avioitumistasi.

Jatkoeläkkeen täydennysmäärään vaikuttavat lähes kaikki tulosi. Omaisuus ei vaikuta jatkoeläkkeen täydennysmäärään.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 29.6.2016
Sivu päivitetty 4.2.2014