Näin haet oikeutta Suomen sosiaaliturvaan

  1. Hae kuulumista Suomen sosiaaliturvaan verkossa. Asiointipalveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu toimii suomeksi ja ruotsiksi. Vaihtoehtoisesti voit täyttää Hakemuksen Muutto Suomeen (Y 77)
  2. Lähetä hakemus verkossa tai postita hakemus mihin tahansa Kelan toimistoon.
  3. Kela antaa kirjallisen päätöksen sosiaaliturvan piiriin ottamisesta. Myönteisen päätöksen saaville lähetetään sairausvakuutuskortti eli Kela-kortti.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta (kt. vakuutusasiat).

Ilmoittaudu myös maistraattiin

Kaikkien Suomeen yli vuodeksi muuttavien tulee ilmoittautua maistraattiin. Maistraatti päättää ilmoituksen ja sen liitteiden perusteella, voidaanko sinut rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröinnin yhteydessä sinulle myönnetään suomalainen henkilötunnus.

Tilapäisesti eli alle vuoden Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset voivat toimittaa vapaaehtoisen rekisteröinti-ilmoituksen verotoimistoon tai maistraattiin.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 29.3.2016
Sivu päivitetty 9.6.2015