Näin haet oikeutta Suomen sosiaaliturvaan

Hae oikeutta Suomen sosiaaliturvaan verkosta

Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
  1. Hae kuulumista Suomen sosiaaliturvaan verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
  3. Kela antaa kirjallisen päätöksen sosiaaliturvan piiriin ottamisesta. Myönteisen päätöksen saaville lähetetään sairausvakuutuskortti eli Kela-kortti.
  4. Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa hakemuksen Muutto Suomeen (Y 77) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta (kt. vakuutusasiat).

Ilmoittaudu myös maistraattiin

Kaikkien Suomeen yli vuodeksi muuttavien tulee ilmoittautua maistraattiin. Maistraatti päättää ilmoituksen ja sen liitteiden perusteella, voidaanko sinut rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröinnin yhteydessä sinulle myönnetään suomalainen henkilötunnus.

Tilapäisesti eli alle vuoden Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset voivat toimittaa vapaaehtoisen rekisteröinti-ilmoituksen verotoimistoon tai maistraattiin.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 8.7.2016
Sivu päivitetty 9.6.2015