Ilmoita Kelaan kun muutat tai oleskelet ulkomailla

Ilmoita Kelaan ulkomaille muutosta ja tilapäisestä, enintään vuoden kestävästä, ulkomailla oleskelusta.

  1. Ilmoita muutosta ulkomaille verkossa. Asiointipalveluun tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla (Y 38) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.
  2. Jos muutat tilapäisesti toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, tilaa Kelasta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti.
  3. Ilmoita Kelaan myös paluusta Suomeen.

Jos elämässäsi tapahtuu tilapäisen ulkomailla oleskelusi aikana muutoksia, ilmoita myös niistä Kelaan joko verkossa tai täyttämällä lomake Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla (Y 38).

Tilapäisen ulkomailla oleskelun vaikutukset etuuksien maksuun

Yleensä alle kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla ei vaikuta Kelan etuuksien maksuun, eikä sinun tarvitse ilmoittaa asiasta Kelaan. Tähän on kuitenkin poikkeus: Ilmoita Kelaan työn aloittamisesta toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Työn aloittamisesta on ilmoitettava myös silloin, kun on kyse vähäisestä, alle 3 kuukautta, kestävästä työstä.

Tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana tapahtuneet olosuhteiden muutokset, kuten työnteon aloittaminen toisessa EU-maassa, ulkomailla oleskelun pidentyminen aikaisemmin ilmoitetusta, pääsy oleskelumaan sosiaaliturvaan ja paluu Suomeen on ilmoitettava Kelaan. Näin sosiaaliturva-asiat saadaan heti ratkaistua oikein.

Jos kuitenkin toistuvasti oleskelet lyhyitä jaksoja ulkomailla, tulee ne ilmoittaa Kelaan, vaikka yksittäinen ulkomailla oleskelujaksosi kestäisi alle 3 kuukautta. Kela arvioi näiden tietojen perusteella, missä maassa sinun katsotaan asuvan eli mihin maahan sinulla on kiinteämmät siteet.

Hae Kelasta Suomen sosiaaliturvaan kuulumista ulkomailla oleskelusi ajalle

Huomaa, että joissakin tilanteissa sinulla on mahdollisuus kuulua hakemuksesta Suomen sosiaaliturvaan, vaikka oleskelet ulkomailla pidempään kuin yhden vuoden. Hae sosiaaliturvaan kuulumista verkossa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla (Y 38).

Hakuaika

Tee hakemus viimeistään vuoden kuluessa ulkomaille lähdöstä tai edellisen päätöksen voimassaolon päättymisestä. Jos sinulle maksetaan muuttohetkellä Kelan etuuksia, tee hakemus ennen muuttoa.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä.

Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta. Kansainvälisten etuushakemusten käsittely kestää usein tavallista pidempään.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 29.3.2016
Sivu päivitetty 15.3.2016