Usein kysyttyä opintolainasta | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Usein kysyttyä opintolainasta

Opintolainan valtiontakausta kannattaa hakea samalla kertaa, kun hakee opintotukea. Opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle lainatakaus myönnetään automaattisesti. Lainatakauksen voi myös hakea muun opintotuen jälkeen opintotuen muutosilmoituksella.

Jos saat Kelasta opintolainan valtiontakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Tutustu pankin opintolainaohjeisiin esimerkiksi pankin verkkosivuilla. Pankki päättää lainan myöntämisestä.

Opintolainasta kannattaa pyytää tarjous eri pankeilta, sillä lainaehdot voivat vaihdella pankeittain. On tärkeää tutustua lainaehtoihin. Sovit pankin kanssa muun muassa lainan korosta ja takaisinmaksun alkamisesta.

Opintotukipäätöksessä, jolla lainatakaus on myönnetty, kerrotaan, milloin ja kuinka paljon opintolainaa voi nostaa. Voit itse päättää, nostatko kaiken mahdollisen opintolainan vai riittääkö pienempi määrä. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava sen aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.

Näet opintotukipäätöksesi OmaKelasta. OmaKelassa on myös lainatietosi, esimerkiksi tieto nostettavissa olevista opintolainoista.

Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. On kuitenkin tilanteita, joissa lainatakaus voidaan myöntää, vaikka et saa opintorahaa. Lue lisää, kuka voi saada opintolainaa.

Jos et voi saada lainatakausta ilman opintorahaa, voit kuitenkin halutessasi perua ja palauttaa opintorahat (ja mahdolliset opintotuen asumislisät) sen jälkeen, kun olet nostanut opintolainan. Voit siis hakea opintotuen, nostaa opintolainat ja sen jälkeen perua ja palauttaa opintorahat (ja mahdolliset opintotuen asumislisät).

Et kuitenkaan voi nostaa opintolainaa enää sen jälkeen, kun olet valmistunut tai keskeyttänyt opintosi. Aiemmin nostamiesi opintolainojen valtiontakaus on kuitenkin voimassa normaalisti.

Kela myöntää opintolainan valtiontakauksen enimmäismääräisenä. Lue, mitkä ovat opintolainan enimmäismäärät.

Kela ei voi myöntää suurempaa lainatakausta. Voit saada lisää opintotukea, jos opiskeluaikasi pitenee esimerkiksi kesäkuukausille tai opintojen lisäajalle. Suuremman lainatakauksen voit saada ulkomaan opiskelujakson ajalle.

Opintolaina ja muu opintotuki on tarkoitettu opiskeluajan kaikille opiskelukuukausille. Harkitse, miten käytät opintolainasi. 

Opiskelijana sinulla saattaa olla oikeus perustoimeentulotukeen. Lue, millaisessa tilanteessa voit olla oikeutettu toimeentulotukeen.

Jos perut opintotukea etukäteen, et voi nostaa perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja tai lainaeriä, joiden nostopäivä on tuen perumisen tai lakkauttamisen jälkeen.

Esimerkki. Kevätlukukauden opintolainojen ensimmäinen nostopäivä on tammikuun 1. päivä.

  • Jos perut kevätlukukauden koko opintotuen tai opintotukikuukausia ennen tammikuun 1. päivää, et voi nostaa kevään opintolainoja tai perumiesi opintotukikuukausien opintolainoja.
  • Jos perut tai palautat kevätlukukauden koko opintotuen tai opintotukikuukausia tammikuun 1. päivän jälkeen, voit nostaa kevään kaikki opintolainat. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos olet sitä ennen sopinut opintolainan nostamisesta pankkisi kanssa ja Kela on toimittanut opintolainan takaustiedot pankillesi. Voit tarkistaa OmaKelasta, onko takaustiedot toimitettu pankille.

Et kuitenkaan voi nostaa opintolainaa enää sen jälkeen, kun olet valmistunut tai keskeyttänyt opintosi. Aiemmin nostamiesi opintolainojen valtiontakaus on kuitenkin voimassa normaalisti.

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintolaina on siis osa opintotukea ja osa opiskelijan perusturvaa. Opintolaina on tukea, koska lainalla on valtiontakaus ja muita etuja, joita tavanomaisissa lainoissa ei ole.

Valtiontakauksen ansiosta opintolainojen korko on alhainen. Tavalliseen lainaan verrattuna opintolainaan kuuluu myös korkoavustus, mahdollisuus maksuvapautukseen ja korkeakouluopiskelijalle lisäksi opintolainahyvitys tai -vähennys.

Opintotuesta ja sen muutoksista päättää eduskunta, ei Kela.

Opiskelusta ja tutkinnon suorittamisesta hyötyvät sekä opiskelija että yhteiskunta; siksi opiskelusta aiheutuvia kustannuksia on jaettu sekä opiskelijalle että yhteiskunnalle. Yhteiskunta tukee opiskelua monin tavoin. Suomi on harvoja maita maailmassa, joissa on maksuton koulutus ja kaikkia opiskelijoita koskeva opintotukijärjestelmä.

Kyllä kannattaa, mutta jokainen opiskelija ratkaisee tilanteensa yksilöllisesti. Opintolainaa kannattaa käyttää, jos rahat eivät riitä tai jos ei ole mahdollista yhdistää opiskelua ja työssäkäyntiä. Moni opiskelija voisi helpottaa talouttaan ja ajankäyttöään nostamalla lainaa.

Kohtuullisen suuruinen opintolaina ei ole ongelma, sillä tutkinnon suorittaminen on edelleenkin paras turva työttömyyttä vastaan. Jos työpaikkaa ei heti valmistumisen jälkeen löytyisi, Kela voi maksaa opintolainan korot korkoavustuksena jopa 2,5 vuotta.

Sivu päivitetty 28.9.2023