Näin haet opintotukea

 1. Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedon, että sinut on hyväksytty oppilaitokseen.

 2. Hae opintotukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon tai oppilaitokseesi, korkeakoulussa opintotukilautakunnalle.

  • Jos opiskelet toisella asteella, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen sekä niihin rinnastettavien oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 1).

  • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 2).

  • Jos suoritat tutkintosi ulkomailla, täytä ulkomailla tutkintoa suorittavien opintotukihakemus (OT 3). Toimita hakemuksesi Kelan opintotukikeskukseen.

  • Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää opintolainan valtiontakausta, täytä lomake Aikuiskoulutustukeen liittyvän opintolainan valtiontakaushakemus (OT 12). Toimita hakemuksesi mihin tahansa Kelan toimistoon tai aikuiskoulutustukihakemuksen liitteenä Koulutusrahastoon.

  • Jos olet kirjoilla Ahvenanmaalla, hae opintotukea Ålands arbetskrafts- och studieservicemyndighetista (www.studieservice.aland.fi).

 3. Liitä hakemukseesi tarvittavat liitteet.

 4. Saat Kelasta kirjallisen päätöksen. Päätökset ovat myös Kelan asiointipalvelussa. Alaikäisen päätös annetaan tiedoksi myös huoltajalle.

Hakemusliitteet

Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä, saat asiointipalvelussa luettelon niistä. Voit lähettää liitteet sähköisesti asiointipalvelun kautta. Liiteluettelossa on myös vastauslähetystunnus, jolla voit postittaa liitteet maksutta Kelaan. Ota huomioon, että vastauslähetystunnusta käytettäessä lähetys on perillä vastaanottajalla 1-3 työpäivän kuluttua. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa.

Jos haet asumislisää, tarvitset hakemuksesi liitteeksi kopion vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta. Lisäksi saatat tarvita liitteeksi lomakkeen Todistus asumisesta opintotuen asumislisää varten (OT 8). Liitä hakemukseesi OT 8 -lomake, jos asuntosi asukastiedot eivät ole ajan tasalla väestötietojärjestelmässä eli ne eivät vastaa hakemuksesi tietoja.

 • Jos vuokranantajasi on VVO, SATO, Espoon Asunnot Oy, Kiinteistö Oy Oulun Pikisaari, Kotkan asunnot Oy, Kouvolan Asunnot Oy, KOy Jyrkkälänpolku (Turku), Lahden Asunnot Oy, Lahden Talot Oy, Mikalo Oy (Mikkeli), Oulun Asuntohankinta Oy, Oulun Sivakka Oy, S-yhtymä (Sivakka-yhtymä), Tampereen vuokra-asunnot Oy, Tampereen vuokratalosäätiö, Tervatalot Oy (Oulu), TVT Asunnot Oy, Turun osakehuoneistot Oy, Vatrohousing Oy, Vatrotalot Oy, VAV Asunnot Oy tai Vilusen Rinne Oy (Tampere) sinun ei tarvitse liittää hakemukseesi kopiota vuokrasopimuksesta eikä OT8-lomaketta. Kela saa näiltä vuokranantajilta tarvittavat tiedot sähköisesti.

 • Jos asut opiskelija-asuntosäätiön tai muun atk-tiedonsiirrossa mukana olevan yhteisön asunnossa, sinun ei tarvitse liittää hakemukseesi OT8-lomaketta.

Jos opiskelet aikuislukiossa tai lukion iltalinjalla ja haet opintotukea, liitä hakemukseesi oppilaitoksen todistus opinnoista (oppilaitoksen lomake O 50). Tai jos käytät OT 1-lomaketta, jätä se oppilaitokseen.

Jos olet ulkomaalainen ja et ole aikaisemmin saanut opintotukea Suomessa, liitä hakemukseesi lomake Ulkomaalaisliite (OT 10).

Hakuaika

Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedot, että sinut on hyväksytty oppilaitokseen.

Sinun kannattaa hakea opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Yliopisto-opinnoissa tuki voidaan ensimmäisellä päätöksellä myöntää opintojen laajuuden mukaiselle enimmäistukiajalle, lukio-opinnoissa enintään kolmeksi ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi ja muissa opinnoissa tavanomaiselle opiskeluajalle. Aikuislukio-opinnoissa opintotuki myönnetään enintään lukuvuodeksi kerrallaan.

Jos sinulle on myönnetty tuki koko opiskeluajalle, sinun ei tarvitse hakea sitä erikseen jokaiselle lukuvuodelle, vaan tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.

Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.

Jos olet aloittanut yliopisto-opintosi lukuvuonna 2011-2012 tai sen jälkeen ja sinut on otettu suorittamaan alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa, tutustu lisäohjeisiin.

Ilmoita muutoksista

Ilmoita viipymättä Kelaan tai yliopiston opintotukilautakuntaan olosuhteidesi muutoksista. Näin Kela ei maksa sinulle liikaa opintotukea ja vältyt turhalta takaisinperinnältä.

 • Jos olet jo opintotuen saaja ja haluat ilmoittaa tukeen liittyvistä muutoksesta, tee ilmoitus verkossa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Opintotuen muutosilmoitus (OT 15). Muutosilmoituksella voit esimerkiksi
  • ilmoittaa muutosta uuteen asuntoon, vuokran muutoksesta tai asukasmäärän muutoksesta
  • hakea kesäopintotukea
  • hakea lainatakausta, jos et ole hakenut sitä samalla kertaa kuin opintorahaa ja/tai asumislisää.
 • Voit palauttaa, perua tai lakkauttaa opintotuen verkossa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Ilmoitus opintotuen perumisesta tai vapaaehtoisesta palauttamisesta (OT 16).
 • Uudesta tilinumerosta voit ilmoittaa verkossa.Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Ilmoitus maksuosoitteesta (Y 121).
 • Jos olet vaihtanut oppilaitosta tai opintolinjaa, hae tukea uusiin opintoihisi verkossa tai täytä opintotukihakemus (OT 1, OT 2 tai OT 3).

Vaikka et saisi opintotukea juuri nyt, voit hakea opintotukea opintotuen muutosilmoituksella, jos olet viimeksi saanut opintotukea alle kuusi kuukautta sitten ja olosuhteesi ovat pysyneet samoina. Jos viimeisestä opintotuen saamisesta on pidempi aika tai jos olosuhteesi, esimerkiksi oppilaitoksesi, on muuttunut, hae opintotuki verkossa tai täytä opintotukihakemus (OT 1, OT 2 tai OT 3).

Viimeksi muokattu 01.03.2014
Sivu päivitetty 19.10.2012