Näin haet opintotukea

  1. Hae opintotukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Liitä hakemukseesi tarvittavat liitteet. Asiointipalvelusta saat luettelon tarvittavista liitteistä.
  3. Skannaa tai kuvaa liite ja lähetä se verkossa.
  4. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa paperilomakkeen ja postittaa sen ja liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon, palvelupisteeseen tai omaan oppilaitokseesi.
  5. Saat Kelasta kirjallisen päätöksen opintotuesta. Alaikäisen päätös annetaan tiedoksi myös huoltajalle.

Hae opintotukea sitten, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi ja kun se on pohjatietona verkkohakemuksessa.

  • Jos opiskelet toisella asteella, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen sekä niihin rinnastettavien oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 1).
  • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille tarkoitettu opintotukihakemus (OT 2).
  • Jos suoritat tutkintosi ulkomailla, täytä ulkomailla tutkintoa suorittavien opintotukihakemus (OT 3). Toimita hakemuksesi Kelan opintotukikeskukseen.
  • Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää opintolainan valtiontakausta, täytä lomake Aikuiskoulutustukeen liittyvän opintolainan valtiontakaushakemus (OT 12). Toimita opintotukihakemuksesi mihin tahansa Kelan toimistoon tai aikuiskoulutustukihakemuksen liitteenä Koulutusrahastoon.
  • Jos asut vakinaisesti Ahvenanmaalla, hae opintotukea Ålands arbetskrafts- och studieservicemyndighetista (www.studieservice.aland.fi).

Liitteet

Opintotukihakemuksen ratkaisemiseksi tarvitaan usein liitteitä. Tarkemmat tiedot toimitettavista liitteistä saat asiointipalvelusta tai paperilomakkeelta.

Jos haet asumislisää, liitä hakemukseesi kopio vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta.

Sinun ei tarvitse toimittaa hakemuksesi liitteeksi vuokrasopimusta eikä OT 8-lomaketta, jos Kela saa vuokrasopimustiedot vuokranantajaltasi sähköisesti. Katso Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimustiedot sähköisesti.

Opintotukihakemuksen liitteeksi tarvitaan myös todistus asumisesta opintotuen asumislisää varten (OT 8), jos asuntosi asukastiedot eivät ole ajan tasalla väestötietojärjestelmässä eli ne eivät vastaa hakemuksesi tietoja. Sinun ei kuitenkaan tarvitse liittää hakemukseesi OT 8 -lomaketta, jos

Hakuaika

Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedot, että sinut on hyväksytty oppilaitokseen. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Hae opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Silloin tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi saapunut tai ratkaistu, koska etuus maksetaan ja mitä etuuksia sinulle on viimeksi maksettu. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta.

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 6.7.2015
Sivu päivitetty 23.4.2014