Näin haet peruspäivärahaa

Hae työttömyysturvaa nopeasti verkossa

Hae tuki ja lähetä liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Peruspäiväraha myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
 2. Hae peruspäivärahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Työttömyysetuushahakemus (TT1) ja postittaa sen Kelaan.
 3. Jos haet korotusosaa, muista täyttää hakemuksen työhistoriaa, työsuhteen päättymistä ja työllistymistä edistäviä palveluita koskevat kohdat.
 4. Liitä hakemukseen:
  • Työ- ja palkkatodistukset (työttömyyttä edeltäneiden 26 viikon ajalta) työssäoloehdon selvittämistä varten tai

  • Työnantajan viikkokohtainen selvitys osa-aikaisen työn toteutuneista työtunneista (Kelan lomake TT4), jos työaikasi on ollut epäsäännöllistä.

  • Työsopimus.

  • Eläkelaitoksen todistus yrittäjäeläkkeen perusteena olevasta työtulosta, jos olet toiminut yrittäjänä.

  • Jos hakemukseen tarvitaan muita liitteitä, asiointipalvelusta saat luettelon niistä. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa.

  • Huom! Jos olet jättänyt TE-toimistoon liitteitä, ne eivät ole Kelan käytettävissä.

Hakuaika

Lähetä hakemus Kelaan vasta 7 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua. Hakemuksen käsittely on näin sujuvampaa Kelassa. Merkitse kuitenkin hakemukseen (tai työttömyysajan ilmoitukseen) päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Peruspäivärahan ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein. Hakemuksessa voit ilmoittaa työttömyysaikaa ainoastaan jälkikäteen, eli et voi jättää hakemusta 7.3. ja täyttää työttömyysaikaa 7.3.-11.3.

Peruspäivärahan takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Kela saa TE-toimistolta hakemuksen ratkaisemiseen tarvittavan työvoimapoliittisen lausunnon.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.

Kun sinulle on myönnetty peruspäiväraha, alat täyttää neljän viikon välein työttömyysaikaa koskevan ilmoituksen. Voit täyttää ilmoituksen verkossa.

Viimeksi muokattu 28.4.2017
Sivu päivitetty 1.1.2017