Sairaanhoito kansainvälisissä tilanteissa

Suomessa sairausvakuutetun henkilön oikeus sairaanhoitoon ulkomailla on määritelty EU-lainsäädännön nojalla EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja sosiaaliturvasopimuksen nojalla Australiassa. Myös Kanadan Quebecin osavaltion, Chilen ja Israelin kanssa on solmittu sosiaaliturvasopimukset, joilla on joissakin tilanteissa vaikutus sairaanhoito-oikeuteen.

Muissa maissa oikeutta sairaanhoitoon ei ole määritelty kansainvälisellä lainsäädännöllä tai sopimuksilla vaan sitä sääntelee ainoastaan kohdemaan kansallinen lainsäädäntö.

Oikeus saada hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa kuntalaisen asiakasmaksulla määräytyy sen mukaan, onko henkilöllä Suomessa kotikuntaa vai ei. Oikeus voi perustua myös EU-lainsäädäntöön, kansainväliseen sopimukseen tai Suomen kansalliseen lainsäädäntöön.

Ulkomailla oleskelun kesto vaikuttaa sairaanhoito-oikeuksiisi

Alle vuoden kestävä oleskelu katsotaan yleensä tilapäiseksi. Esimerkiksi lomamatka tai vaihto-opiskelu voi olla tilapäistä ulkomailla oleskelua. Ilmoita yli 3 kuukauden ulkomailla oleskelusta Kelalle.

Ilmoita Kelaan

Kun muutat ulkomaille, oleskelet ulkomailla yli 3 kuukautta tai aloitat työn ulkomailla, ilmoita asiasta Kelaan.

Ilmoita ulkomailla oleskelusta Kelaan

Jos sairastut EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä tilapäisen oleskelusi aikana, tulisi sinun saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa samoin ehdoin ja kustannuksin kuin oleskelumaan asukkaatkin. Jos kuitenkin maksat ulkomailla saamasi hoidon kaikki kustannukset itse, voit hakea Kelasta jälkikäteen korvausta lomakkeella SV 128. Muissa kuin EU-lainsäädäntöä soveltavissa maissa joudut yleensä ensin itse maksamaan saamasi sairaanhoidon kulut, mutta voit kuitenkin hakea niistäkin korvauksia jälkikäteen Kelasta. Toimita hakemus Kelaan 6 kuukauden kuluessa maksun suorittamisesta.

Jos työskentelet tilapäisen oleskelusi aikana EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, sinulle voi työsuhteesi perusteella syntyä oikeus kaikkeen sairaanhoitoon oleskelumaassasi. Tällöin sinun on selvitettävä sairausvakuutusturvasi ja oikeutesi sairaanhoitoon erikseen.

Jos oleskelet ulkomailla yli vuoden, selvitä voitko saada sairaanhoitoa uudessa asuinmaassasi ja millä ehdoilla.

Hoitoon hakeutuminen ulkomaille

Jos matkustat ulkomaille tarkoituksenasi saada sairaanhoitoa, sinuun sovelletaan erilaisia sääntöjä kuin silloin jos tarvitset äkillisesti sairaanhoitoa ulkomailla.

Oikeus sairaanhoitoon Suomessa

Suomen julkisessa terveydenhuollossa voit saada hoitoa kuntalaisen asiakasmaksulla kotikunnan perusteella tai EU-lainsäädännön, kansainvälisen sopimuksen tai Suomen kansallisen lainsäädännön nojalla.

Tilanteesta riippumatta sinulla on aina oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Voit tällöin joutua maksamaan itse hoidon todelliset kustannukset.

Etäpalveluiden korvaaminen

Terveydenhuollon etäpalveluja eli videoyhteyden välityksellä annettuja sairaanhoidon palveluja voidaan korvata 1.3.2016 alkaen. Korvaamisen edellytykset ja Kelan antamat ohjeet kustannusten korvaamisesta säilyvät ennallaan ja koskevat myös etäpalveluna korvattavia hoitoja. Hoidon antaja arvioi, mitkä palvelut ja mitkä asiakasryhmät soveltuvat hoidettavaksi etäyhteyden kautta. Lue lisää tiedotteesta Terveydenhuollon etäpalveluiden korvaaminen 1.3.2016 alkaen - kansainväliset tilanteet (pdf, 84 kt).

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 19.4.2017
Sivu päivitetty 27.1.2015