Näin haet sairauspäivärahaa

Jos olet työsuhteessa ja työnantaja maksaa palkkaa sairausajaltasi, työnantaja hakee sairauspäivärahaa puolestasi. Tällöin sairauspäiväraha maksetaan suoraan työnantajalle.

Hae sairauspäivärahaa verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
  1. Hae sairauspäivärahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kuvaa tai skannaa liite ja lähetä se verkossa. Voit kirjoittaa viestiisi saatteen esimerkiksi silloin, kun liite kuuluu useampaan etuuteen.
    • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lääkärinlausunto.
    • Jos tulosi ovat kasvaneet tai vaihdelleet ja haet päivärahaa 6 kuukauden tulojen mukaan, työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot Kelaan työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17).
    • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa tiedot asiointipalvelussa tai liittää hakemukseen Selvityksen tapaturmasta (SV 143).
  3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko päivärahaa saat.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa sairauspäivärahahakemuksen (SV 8) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Hakuaika

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Jatkohakemus

Jos työkyvyttömyytesi jatkuu toimita Kelaan uusi A-lääkärintodistus 2 kuukauden kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä. Jos sairautesi pitkittyy, Kela voi pyytää sinua toimittamaan B-lääkärinlausunnon.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jossa terveydentilasi selvitetään ja työkykysi arvioidaan. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kela ilmoittaa päivärahapäätöksessä lisätutkimuksiin lähettämisestä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan ratkaista tutkimustulosten perusteella.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 24.8.2016
Sivu päivitetty 19.5.2014