Näin haet sairauspäivärahaa

Jos olet työsuhteessa, työnantaja hakee yleensä sairauspäivärahaa puolestasi. Lue lisää sairauspäivärahasta työntekijälle.

1. Hae päivärahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa sairauspäiväraha-/osasairauspäivärahahakemuksen (SV8) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.

Hae sairauspäivärahaa verkossa

Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksillasi. Asiointipalvelun omista tiedoista näet, onko hakemuksesi käsitelty ja paljonko päivärahaa saat.

Asioi verkossa
  • Jos teet hakemuksen asiointipalvelussa, näet tulosi viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Laskurilla voit arvioida, kannattaako sinun hakea sairaspäivärahaa viimeisten 6 kuukauden  tuloilla.
  • Jos olet työpaikkakassan jäsen, hae sairauspäiväraha kassastasi.
  • Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL- ja Mela-päivärahaa verkossa. Kela välittää hakemuksen työeläkelaitokselle ja Melaan.

2. Lähetä kaikki tarvittavat liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen. Liitteet voi myös postittaa mihin tahansa Kelan toimistoon.

  • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi lääkärinlausunto B.
  • Jos tulosi ovat kasvaneet tai vaihdelleet ja haet päivärahaa 6 kuukauden tulojen mukaan, työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot Kelaan työnantajien asiointipalvelussa. Työnantaja voi ilmoittaa palkkatiedot myös lomakkeella (Y 17). Vaihtoehtoisesti voit esittää työnantajan palkkatodistuksen.
  • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa nämä tiedot verkossa tai voit liittää hakemukseen selvityksen tapaturmasta (SV 143).

Hakuaika on kaksi kuukautta

Sairauspäivärahan ja osasairauspäivärahan hakuaika on 2 kuukautta työkyvyttömyyden alkamisesta.

Asiointipalvelun omista tiedoista näet, onko hakemuksesi käsitelty ja paljonko päivärahaa saat.

Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta.

Jatkohakemus

  • Jos työkyvyttömyytesi jatkuu, uutta hakemusta ei tarvita. Toimita Kelaan uusi lääkärintodistus. Jos sairautesi pitkittyy, Kela voi pyytää sinua  toimittamaan B-lääkärinlausunnon.
  • Lääkärintodistus on toimitettava 2 kuukauden kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jotta työkykysi arvioidaan tai terveydentilasi selvitetään. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kelan toimisto ilmoittaa lisätutkimuksiin lähettämisestä sinulle päivärahapäätöksessä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan tutkimustulosten perusteella ratkaista.

Viimeksi muokattu 24.02.2014
Sivu päivitetty 19.10.2012