Näin haet sairauspäivärahaa

Jos olet työsuhteessa ja työnantajasi maksaa palkka sairausajaltasi, työnantaja hakee sairauspäivärahaa puolestasi.

Hae sairauspäivärahaa verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
 1. Hae sairauspäivärahaa verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Jos teet hakemuksen asiointipalvelussa, näet tulosi viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan. Laskurilla voit arvioida, kannattaako sinun hakea sairaspäivärahaa viimeisten 6 kuukauden tuloilla.
  • Jos olet työpaikkakassan jäsen, hae sairauspäiväraha kassastasi.
  • Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL- ja Mela-päivärahaa verkossa. Kela välittää hakemuksen työeläkelaitokselle ja Melaan.
 2. Skannaa ja kuvaa liite ja lähetä se verkossa.
  (Jos saat lääkäriltäsi tulosteen A-todistuksesta, jossa on maininta, että lääkärintodistus on välitetty sähköisesti Kelaan, liitettä ei tarvita. Toimita kuitenkin tuloste työnantajallesi.)

Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.

 • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi lääkärinlausunto B.
 • Jos tulosi ovat kasvaneet tai vaihdelleet ja haet päivärahaa 6 kuukauden tulojen mukaan, työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot Kelaan työnantajien asiointipalvelussa. Työnantaja voi ilmoittaa palkkatiedot myös lomakkeella (Y 17). Vaihtoehtoisesti voit esittää työnantajan palkkatodistuksen.
 • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa nämä tiedot verkossa tai voit liittää hakemukseen Selvityksen tapaturmasta (SV 143).

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa sairauspäiväraha-/osasairauspäivärahahakemuksen (SV8) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon. Liitteet voi myös postittaa mihin tahansa Kelan toimistoon.

Hakuaika on kaksi kuukautta

Sairauspäivärahan ja osasairauspäivärahan hakuaika on 2 kuukautta työkyvyttömyyden alkamisesta.

Asiointipalvelun omista tiedoista näet, onko hakemuksesi käsitelty ja paljonko päivärahaa saat.

Tietoa siitä, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää, löydät Käsittelyajat ja tiedustelut-sivulta

Jatkohakemus

 • Jos työkyvyttömyytesi jatkuu, uutta hakemusta ei tarvita. Toimita Kelaan uusi lääkärintodistus. Jos sairautesi pitkittyy, Kela voi pyytää sinua toimittamaan B-lääkärinlausunnon.
 • Lääkärintodistus on toimitettava 2 kuukauden kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jotta työkykysi arvioidaan tai terveydentilasi selvitetään. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kelan toimisto ilmoittaa lisätutkimuksiin lähettämisestä sinulle päivärahapäätöksessä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan tutkimustulosten perusteella ratkaista.

Viimeksi muokattu 11.4.2016
Sivu päivitetty 19.5.2014