Näin haet sairauspäivärahaa

Jos olet työsuhteessa ja työnantaja maksaa palkkaa sairausajaltasi, työnantaja hakee sairauspäivärahaa puolestasi ja se maksetaan työnantajalle. Jos hakemuksen käsittelyä varten tarvitaan lisätietoa, Kela on sinuun yhteydessä. 

 1. Hae sairauspäivärahaa verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Jos olet työpaikkakassan jäsen, hae sairauspäivärahaa kassastasi.
  • Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit hakea YEL- ja Mela-päivärahaa verkossa. Kela välittää hakemuksen työeläkelaitokseen ja Melaan.
  • Ilmoita hakemuksessasi työnantajasi ja työsi sisältö. Jos teet useampaa kuin yhtä työtä, kerro myös mistä töistä olet ollut sairautesi vuoksi pois ja mitä työtä olet pystynyt tekemään.

   Hae sairauspäivärahaa verkossa

   Lähetä hakemus ja liitteet helposti asiointipalvelun kautta. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

   Lähetä hakemus
 2. Kuvaa tai skannaa liite ja lähetä se verkossa. Voit kirjoittaa viestiisi saatteen esimerkiksi silloin, kun liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • A-lääkärintodistuksen perusteella voit saada päivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lääkärinlausunto.
   • Jos lääkärisi on kirjoittanut sinulle sähköisen A-lääkärintodistuksen sairauspoissaolosta, saat siitä tulosteen, jonka voit toimittaa työnantajallesi. Kun tulosteessa on maininta, että A-lääkärintodistus on toimitettu Kanta-palveluiden kautta sähköisesti Kelaan, silloin lääkärintodistusta ei enää tarvitse toimittaa Kelaan hakemuksen liitteeksi.
  • Jos tulosi ovat kasvaneet tai vaihdelleet ja haet päivärahaa 6 kuukauden tulojen mukaan, työnantajasi voi ilmoittaa palkkatiedot Kelaan työnantajien asiointipalvelussa tai lomakkeella (Y 17).
  • Jos olet ollut tapaturmassa, liikenneonnettomuudessa tai sinulla on ammattitauti, voit ilmoittaa tiedot asiointipalvelussa tai liittää hakemukseen Selvityksen tapaturmasta (SV 143).
  •  
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko päivärahaa saat.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa sairauspäivärahahakemuksen (SV 8) ja postittaa sen liitteineen Kelaan.

Hakuaika

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Jatkohakemus

Uutta hakemusta ei tarvita, jos sairautesi jatkuu 2 kuukauden kuluessa edellisen sairauspäivärahakauden päättymisestä. Toimita silloin Kelaan uusi lääkärintodistus työkyvyttömyydestäsi. Jos sairautesi pitkittyy, Kela voi pyytää sinua toimittamaan B-lääkärinlausunnon.

Lisäselvitykset

Kela voi pyytää lisäselvityksiä terveydentilastasi tai työoloistasi. Kela voi myös lähettää sinut lisätutkimuksiin esimerkiksi tutkimus- tai hoitolaitokseen, jossa terveydentilasi selvitetään ja työkykysi arvioidaan. Sinulle ei yleensä tule tästä kustannuksia. Kela ilmoittaa päivärahapäätöksessä lisätutkimuksiin lähettämisestä ja maksaa päivärahaa yleensä siihen asti, kunnes hakemus voidaan ratkaista tutkimustulosten perusteella.

Lue lisää

Viimeksi muokattu 4.4.2017
Sivu päivitetty 19.5.2014