Työ- ja koulutuskokeilu

Työ- tai koulutuskokeilu voi olla sopiva kuntoutusmuoto, jos et enää suoriudu nykyisistä työtehtävistäsi ja edessä on työtehtävien tai ammatin vaihto.

Työkokeilut

Työkokeilun tavoitteena on löytää tai varmistaa sinulle soveltuva työ- tai koulutusala. Työkokeilu kestää noin 2 kuukautta. Alkuvaiheessa vahvistetaan työnhaku- ja työelämätaitojasi ja samalla saat tukea työkokeilupaikan etsimiseen. Voit osallistua työkokeiluun myös silloin, jos sinulla on jo tiedossa mieluisa työpaikka, jossa voit kokeilla työn tekoa.

Työkokeilussa kokeilet ohjatusti työn tekemistä 1-3 työpaikassa. Päätösvaiheessa osallistut ammatillisen kuntoutuksesi jatkosuunnitelman laatimiseen. Tällöin mietitään, minkälainen työ- tai koulutusala soveltuu sinulle ja suunnitellaan mihin jatkat työkokeilun jälkeen. Seurantavaiheessa sinua tuetaan ammatillisen kuntoutuksesi jatkosuunnitelman toteuttamisessa ja selvitetään mahdollisia jatkosuunnitelmasi toteutumiseen liittyviä haasteita.

Koulutuskokeilut

Koulutuskokeilu voi sopia sinulle, jos sinulla on erityisiä vaikeuksia koulutusalan valinnassa ja haluat varmistaa koulutussuunnitelmasi, ennen kuin haet koulutukseen.
Koulutuskokeilun aikana saat käsityksen vaatimuksista, jotka koulutus asettaa. Samalla varmistat, sopiiko ala sinulle. Kokeilu auttaa sinua myös täsmentämään suunnitelmaasi.
Valitset itse oppilaitoksen, jossa koulutuskokeilu toteutetaan. Se voi esimerkiksi olla ammatillinen oppilaitos. Kokeilussa tutustut oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön. Pääset seuraamaan tunteja ja keskustelemaan opiskeluun liittyvistä asioista. Se auttaa sinua arvioimaan, kiinnostaako ala ja soveltuuko se sinulle. Jos tarvitset, saat apua myös opiskelun tukitoimien suunnitteluun.

Koulutuskokeilu kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Viimeksi muokattu 27.10.2016
Sivu päivitetty 19.10.2012