Näin haet työmarkkinatukea

Hae työmarkkinatukea helposti verkossa

Lähetä hakemus ja liitteet helposti verkossa. Selkeä puhelimella otettu kuva käy liitteeksi.

Lähetä hakemus
  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto). Työmarkkinatuki myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Hae työmarkkinatukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Työttömyysetuushakemus (TT1) ja postittaa sen Kelaan.
  3. Jos olet ollut palkkatyössä ennen työttömyyttä, liitä hakemukseen työ- ja palkkatodistukset työssäoloehdon selvittämistä varten. Jos haluat, että työssäoloehdon tarkastelujaksoasi pidennetään, liitä mukaan selvitys perusteista (esim. opiskelutodistus)
  • Jos olet saanut tekijänoikeuskorvauksia, yritystuloja, osinko- tai vuokratuloja tai huomattavia korkotuloja, niistä tarvitaan tositteet. Tarkemmat tiedot liitteistä saat hakemuksesta
  • Jos hakemukseen tarvitaan muita liitteitä, asiointipalvelusta saat luettelon niistä. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa.
  • Voit lähettää kaikki liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • Huom! TE-toimistoon jättämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.

Hakuaika

Merkitse hakemukseen (tai työttömyysajan ilmoitukseen) päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Jätä ensimmäinen hakemus kuitenkin vasta noin 7 työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua. 

Työmarkkinatuen ensimmäinen maksujakso on 2 viikkoa. Sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein. Hakemuksessa voit ilmoittaa työttömyysaikaa ainoastaan jälkikäteen, eli et voi jättää hakemusta 7.3. ja täyttää työttömyysaikaa 7.3.-11.3.

Työmarkkinatuen takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Kela saa TE-toimistolta hakemuksen ratkaisemiseen tarvittavan työvoimapoliittisen lausunnon.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.

Kun sinulle on myönnetty työmarkkinatuki, alat täyttää neljän viikon välein työttömyysaikaa koskevan ilmoituksen (TT2).

Viimeksi muokattu 7.3.2017
Sivu päivitetty 1.1.2015