Näin haet työmarkkinatukea

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto). Työmarkkinatuki myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut TE-toimistoon.
  2. Hae työmarkkinatukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Työttömyysetuushakemus (TT1) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.
  3. Jos olet ollut palkkatyössä ennen työttömyyttä, liitä hakemukseen
  • Selvitys omista palkka- tai yritystuloistasi sekä korko-, osinko- tai vuokratuloista. Tarkemmat tiedot liitteistä saat hakemuksesta
  • Työ- ja palkkatodistukset (työttömyyttä edeltäneiden 26 viikon ajalta) työssäoloehdon selvittämistä varten. Jos haluat, että työssäoloehdon tarkastelujaksoasi pidennetään, liitä mukaan selvitys perusteista (esim. opiskelutodistus)
  • Jos hakemukseen tarvitaan muita liitteitä, asiointipalvelusta saat luettelon niistä. Liiteluettelossa on vastauslähetystunnus, jolla voit postittaa liitteet maksutta Kelaan. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa.
  • Voit lähettää kaikki liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • Huom! TE-toimistoon jättämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.

Hakuaika

Hakemus kannattaa jättää, kun olet ollut työttömänä vähintään viikon (omavastuuaika). Työmarkkinatuen enimmäinen maksujakso on 2 viikkoa, ja sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein. Hakemuksessa voit ilmoittaa työttömyysaikaa ainoastaan jälkikäteen, eli et voi jättää hakemusta 7.3. ja täyttää työttömyysaikaa 7.3.-11.3.

Työmarkkinatuen takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Kela saa TE-toimistolta hakemuksen ratkaisemiseen tarvittavan työvoimapoliittisen lausunnon.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.

Kun sinulle on myönnetty työmarkkinatuki, alat täyttää neljän viikon välein työttömyysaikaa koskevan ilmoituksen (TT2).

Viimeksi muokattu 08.10.2014
Sivu päivitetty 19.05.2014