Näin haet työmarkkinatukea

  1. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto). Työmarkkinatuki myönnetään aikaisintaan siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.
  2. Hae työmarkkinatukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen Työttömyysetuushakemus (TT1) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.
  3. Jos olet ollut palkkatyössä ennen työttömyyttä, liitä hakemukseen
  • Selvitys omista palkka- tai yritystuloistasi sekä korko-, osinko- tai vuokratuloista. Tarkemmat tiedot liitteistä saat hakemuksesta
  • Työ- ja palkkatodistukset työssäoloehdon selvittämistä varten. Jos haluat, että työssäoloehdon tarkastelujaksoasi pidennetään, liitä mukaan selvitys perusteista (esim. opiskelutodistus)
  • Jos hakemukseen tarvitaan muita liitteitä, asiointipalvelusta saat luettelon niistä. Liiteluettelossa on vastauslähetystunnus, jolla voit postittaa liitteet maksutta Kelaan. Tiedot tarvittavista liitteistä ovat myös hakemuslomakkeen takaosassa.
  • Voit lähettää kaikki liitteet verkossa. Voit skannata tai kuvata liitteet tai pyytää ne sähköisessä muodossa. Voit kirjoittaa liitteelle saatteen esimerkiksi silloin, jos liite kuuluu useampaan etuuteen.
  • Huom! TE-toimistoon jättämäsi liitteet eivät ole Kelan käytettävissä.

Hakuaika

Hakemus kannattaa jättää, kun olet ollut työttömänä vähintään viikon (omavastuuaika). Työmarkkinatuen enimmäinen maksujakso on 2 viikkoa, ja sen jälkeen tuki maksetaan 4 viikon välein. Hakemuksessa voit ilmoittaa työttömyysaikaa ainoastaan jälkikäteen, eli et voi jättää hakemusta 7.3. ja täyttää työttömyysaikaa 7.3.-11.3.

Työmarkkinatuen takautuva hakuaika on 3 kuukautta.

Kela saa TE-toimistolta hakemuksen ratkaisemiseen tarvittavan työvoimapoliittisen lausunnon.

Asiointipalvelun etusivulta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Asiointipalvelusta näet myös muistutukset esim. mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Käsittelyajat ja tiedustelut -sivulta selviää, kuinka kauan hakemusten käsittely Kelassa yleensä kestää.

Kun sinulle on myönnetty työmarkkinatuki, alat täyttää neljän viikon välein työttömyysaikaa koskevan ilmoituksen (TT2).

Viimeksi muokattu 20.11.2014
Sivu päivitetty 01.01.2015