Työnteko eläkkeellä

Eläkkeellä voi myös tehdä työtä. Työtulot ja yrittäjätulot vaikuttavat kuitenkin työkyvyttömyyseläkkeen tai työttömyyseläkkeen maksamiseen, eläkkeensaajan asumistukeen sekä eläkkeiden verotukseen.

Työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkettä tai eläkkeensaajan asumistukea saavan on ilmoitettava Kelaan ja omaan työeläkelaitokseensa, jos hän käy töissä satunnaisestikin. Vanhuuseläkkeellä olevan ei tätä ilmoitusta tarvitse tehdä.

Vanhuuseläkkeen saaja

Vanhuuseläkettä saava voi olla työssä ilman rajoituksia, mutta työtulot vaikuttavat silloinkin eläkkeen verotukseen sekä mahdolliseen asumistukeen.

Työkyvyttömyyseläkkeen saaja

Työtulot ja yrittäjätulot vaikuttavat työkyvyttömyyseläkkeen maksamiseen, eläkkeensaajan asumistukeen sekä eläkkeiden verotukseen.

Työkyvyttömyyseläkkeen saajana voit tehdä vähän ansiotyötä. Jos ryhdyt työhön, ilmoita työskentelystäsi Kelaan ja työeläkelaitokseesi. Kela jatkaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamista, jos ansiotulosi ovat bruttomäärältään enintään 743,84 e/kk.

Jos saat Kelasta työkyvyttömyyseläkettä ja työllistyt siten, että työtulosi ovat yli 743,84 e/kk, voit jättää kansaneläkkeen lepäämään vähintään 3 kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Palkan lisäksi voit silloin saada Kelasta ylimmän vammaistuen suuruista tukea, jos sait eläkettä saavan hoitotukea ennen kuin jätit eläkkeen lepäämään. Esimerkiksi 2 kuukauden työskentely ei keskeytä eläkkeen maksamista, vaan Kela voi pitää sitä työkokeiluna.

Pysyvästi sokeat ja liikuntakyvyttömät voivat työskennellä ilman ansaintarajaa työkyvyttömyyseläkkeellä, jonka maksaa Kela. Siitä määrätään Kansaneläkelain 12 § 4 momentissa. Työeläkelaissa ei ole samankaltaista säännöstä kuin Kansaneläkelaissa. Siksi on oltava yhteydessä omaan työeläkelaitokseen, jos osan työkyvyttömyyseläkkeestä maksaa työeläkelaitos. Ansiotuloilla voi siis olla vaikutusta työeläkkeenä maksettavan työkyvyttömyyseläkkeen jatkoon.

Ilmoita työhönmenosta

Työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkettä tai eläkkeensaajan asumistukea saavan on ilmoitettava Kelaan ja omaan työeläkelaitokseensa, jos hän menee töihin. Lisäksi mukaan on hyvä liittää kopio työsopimuksesta tai palkkakuitista.

Lisätietoa

Viimeksi muokattu 18.5.2016
Sivu päivitetty 18.5.2016