Kelan etuudet Ukrainasta sotaa paenneille | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kelan etuudet Ukrainasta sotaa paenneille

Tämä sivu löytyy myös ukrainaksi ja venäjäksi. 

Kela huolehtii sosiaaliturvasta Suomessa ja myöntää tukia erilaisiin tilanteisiin. Kelan tuet määritellään Suomen laissa.

Kela voi maksaa useimpia tukia sillä perusteella, että työskentelet Suomessa tai olet asunut Suomessa vähintään vuoden. Voit hakea Kelan tukia, vaikka aikoisit palata Ukrainaan myöhemmin.

Jos saat työttömyystukea tai yleistä asumistukea, tukesi voi pienentyä vuonna 2024.

Eduskunta on päättänyt leikata yleistä asumistukea ja työttömyystukea. Lue täältä, miten tukesi muuttuu vuonna 2024.

Miten Kelan tukia haetaan?

Voit hakea tukia hakemuslomakkeilla. Nämä Kelan lomakkeet on käännetty ukrainaksi:

Videolla kerromme, mitä Kelan tuet ovat ja miten niitä voi hakea. Pituus 4 min 17 s, puhuttu ukrainaksi ja tekstitetty suomeksi ja ukrainaksi. Valitse tekstitys videon alapalkista.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tälle sivulle on koottu vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Kelan etuuksista, joita tilapäistä suojelua saavat voivat saada.

Sinulla voi olla oikeus useimpiin Kelan etuuksiin, kun olet asunut vuoden Suomessa. Eri elämäntilanteissa voit saada eri tukia.

Voit hakea Kelan tukia, vaikka aikoisit palata Ukrainaan myöhemmin. Sinun ei tarvitse tulla Kelan palvelupisteeseen, vaan riittää, että lähetät hakemuslomakkeen Kelaan.

Kela-kortti ja lapsilisä

Kun olet asunut vuoden Suomessa, voit hakea Kela-korttia ja lapsilisää lomakkeella Kela-kortti ja lapsilisä UA 1ukr (pdf, ukrainaksi ja suomeksi). Lapsilisää maksetaan alle 17-vuotiaista lapsista, jotka asuvat Suomessa. Voit hakea Kela-korttia ja lapsilisää, vaikka et olisi hakenut kotikuntaa. 

Katso video: Як заповнити форму UA1 – Näin täytät lomakkeen UA1 (Youtube). Pituus 6 min 19 s, puhuttu ukrainaksi ja tekstitetty suomeksi ja ukrainaksi.

Kela-kortilla saa korvausta lääkkeistä

Saat lääkärin sinulle määräämät reseptilääkkeet edullisemmin, kun näytät apteekissa Kela-korttisi. Apteekki vähentää lääkekorvauksen suoraan lääkkeen hinnasta. Korvauksen määrä riippuu lääkkeestä ja sinulle mahdollisesti myönnetyistä korvausoikeuksista.

Jos lääke on erityiskorvattava tai jos lääkkeen korvattavuutta on rajoitettu, tarvitset korvausta varten Kelan myöntämän korvausoikeuden. Voit hakea korvausoikeutta Kelasta lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla. Sovi lääkärisi kanssa, lähettääkö hän lausunnon Kelaan vai toimitatko sen itse. Muuta hakemusta ei tarvita. Jos toimitat lausunnon itse, postita se osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Yleinen asumistuki

Voit hakea Kelasta tukea asumisen kustannuksiin, jos maksat vuokran itse. 

Kela voi maksaa yleistä asumistukea, jos arvioimme, että asut Suomessa vakinaisesti. Yleensä Suomessa asuminen on vakinaista, kun olet asunut Suomessa yhden vuoden

Voit hakea yleistä asumistukea lomakkeella Yleinen asumistuki AT 1ukr (pdf, ukrainaksi). Hakemuksen liitteeksi tarvitset vuokrasopimuksen.

Asumistuen määrään vaikuttavat

  • asunnossa pysyvästi asuvien henkilöiden lukumäärä ja heidän tulonsa
  • asunnon vuokra 
  • asunnon sijainti.

Asumismenoilla on ylärajat eli suurin euromäärä, jonka perusteella asumistukea voi saada. Ylärajaa kutsutaan enimmäisasumismenoiksi, ja sen euromäärä vaihtelee asunnon sijaintikunnan ja asunnossa pysyvästi asuvien henkilöiden lukumäärän mukaan. Voit saada asumistukea enintään enimmäisasumismenojen mukaan, vaikka todelliset asumismenosi olisivat niitä suuremmat. Asunnon kannattaa siis olla kohtuuhintainen.

Jos muutat, voit hakea lisäksi toimeentulotukea muuttokustannuksia ja vuokravakuutta varten.

Toimeentulotuki

Jos sinulle on myönnetty kotikunta ja jos tulosi, varasi ja muut tuet eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, voit hakea perustoimeentulotukea.

Välttämättömiä menoja ovat esimerkiksi vuokra, ruoka, terveydenhoito ja vaatteet.

Voit hakea toimeentulotukea lomakkeella Toimeentulotuki TO 1ukr (pdf, ukrainaksi). Jos haet vuokravakuutta, täytä myös lomake Toimeentulotuki vuokravakuus TO 2ukr (pdf, ukrainaksi).

Kotikuntaa haetaan Digi- ja väestötietovirastolta

Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietoviraston (DVV) verkkosivuilla, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet asunut Suomessa vähintään vuoden.
  • Sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa, joka on vähintään vuoden voimassa.
  • Sinulla on suomalainen henkilötunnus.

Lue lisää kotikuntaan liittyvistä asioista ja hae kotikuntaa DVV:n sivuilla (dvv.fi).

Kelan etuuksia ei yleensä voi saada ennen kuin on asunut Suomessa vuoden tai työskentelee Suomessa. Voit saada oikeuden useimpiin Kelan tukiin, jos asut Suomessa vakinaisesti tai työskentelet Suomessa. Yleensä Kela arvioi, että Suomessa asuminen on vakinaista, kun sitä on jatkunut vuoden ajan.

Jos haet tai saat tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita.

Esimerkki: Anastasia pakeni sotaa Suomeen syyskuussa 2022. Hän saa tilapäistä suojelua, eikä hän ole töissä. Hänellä ei ole aiempia siteitä Suomeen. Anastasia ei voi saada Kelan etuuksia ennen kuin hän on asunut Suomessa vuoden tai työskentelee Suomessa. Hän voi saada vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita.

Sinulla voi olla oikeus ainakin Kelan sairausvakuutusetuuksiin, jos palkkasi on vähintään 800,02 e/kk (1.1.2023 alkaen). Sairausvakuutusetuuksia ovat muun muassa lääkekorvaukset, vanhempainpäivärahat ja sairauspäiväraha.

Jos sinulla on lapsia, voit hakea lapsilisää. Jos olet raskaana, voit hakea vanhempainpäivärahaa ja lapsilisää.

Esimerkki: Maria pakeni sotaa Suomeen huhtikuussa 2022. Hän aloittaa työskentelyn, ja hänen palkkansa on 1 900 e/kk.

Marialla on oikeus ainakin sairausvakuutusetuuksiin työskentelyn perusteella. Maria voi hakea Kela-korttia, jolla hän voi osoittaa oikeuden sairausvakuutusetuuksiin. Maria voi saada Kelasta korvauksia esimerkiksi reseptilääkkeistä, jotka lääkäri on hänelle määrännyt.

Kelan etuuksia ei yleensä voi saada ennen kuin on asunut Suomessa vuoden tai työskentelee Suomessa. Jos haet tai saat tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita. Saat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita, vastaanottorahaa ja välttämättömiä sosiaalipalveluita, eli sinun välttämätön toimeentulosi turvataan. Halutessasi voit järjestää asumisesi myös itse. Sinulla on oikeus tehdä työtä ja opiskella. Mahdolliset palkkatulot vähentävät vastaanottorahan määrää.

Jos olet hakenut turvapaikkaa, vastaanottokeskus huolehtii toimeentulostasi ja muista palveluista oleskelulupaprosessin ajan. Turvapaikanhakija ei yleensä voi saada Kelan etuuksia.

Jos et ole vastaanottopalveluiden piirissä tai vastaanottopalvelusi ovat päättymässä, voit tarvittaessa hakea perustoimeentulotukea Kelasta.

Useimpiin Kelan etuuksiin voi olla oikeus, jos asuu Suomessa vakinaisesti tai työskentelee Suomessa

Sinulla voi olla oikeus useimpiin Kelan etuuksiin, jos Kela arvioi, että asut Suomessa vakinaisesti. Arvio perustuu kokonaisharkintaan.

Asut Kelan arvion mukaan vakinaisesti Suomessa, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Olet asunut Suomessa vuoden ajan.
  • Perheenjäsenesi (puoliso tai alaikäinen lapsi) asuu jo Suomessa.
  • Olet aiemmin asunut Suomessa.
  • Aiot työskennellä tai opiskella Suomessa vähintään kaksi vuotta.

Jos työskentelet Suomessa, sinulla voi olla oikeus sairausvakuutusetuuksiin, vaikka Kela arvioisi, että et asu Suomessa vakinaisesti. Palkkasi täytyy olla vähintään 800,02 e/kk, jotta voit saada sairausvakuutusetuuksia. Sairausvakuutusetuuksia ovat muun muassa lääkekorvaukset, vanhempainpäivärahat ja sairauspäiväraha.

Lue lisää: Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen (migri.fi)

Darya pakeni sotaa Suomeen maaliskuussa 2022. Hänellä on mukanaan 3-vuotias poikansa Ivan ja 8-vuotias tyttönsä Maria. Darya ei ole naimisissa, ja hän on lasten yksinhuoltaja.

Tässä esimerkissä kerromme, mitä etuuksia he voivat saada Kelasta siinä vaiheessa, kun he ovat asuneet Suomessa vähintään vuoden ajan ja saaneet kotikunnan. Huomaa, että esitetyt summat ovat esimerkkejä ja perustuvat oletukseen, että perheellä ei ole muita tuloja tai varoja.

Voit arvioida laskurien avulla mahdollisuutesi saada Kelan maksamia etuuksia sekä etuuksien määrän. Vastaus on arvio, joka perustuu antamiisi tietoihin. Laskurit ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Lapsilisä

Lapsilisää maksetaan yhdestä lapsesta 94,88 e/kk ja toisesta lapsesta 104,84 e/kk. Lapsilisän määrä kasvaa siis lapsiluvun mukaan. Lapsilisä on verotonta tuloa. Omaisuus ja tulot eivät vaikuta lapsilisän määrään.

Jos olet yksinhuoltaja, saat yksinhuoltajakorotusta 68,30 e/kk jokaisesta lapsesta. Voit saada yksinhuoltajakorotusta lapsilisään, jos et ole avio- tai avoliitossa tai olet muuttanut puolisostasi erilleen yhteiselämän lopettamiseksi. Oikeutta yksinhuoltajakorotukseen ei ole esimerkiksi silloin, jos aviopuoliso on elossa ja jäänyt taistelemaan kotimaahan.

Yhteensä Darya voi siis saada lapsilisää 336,32 e/kk (94,88 + 104,84 + 68,30 + 68,30).

Lapsilisä maksetaan kuukauden 26. päivä. Jos maksupäivä on viikonloppuna, pyhäpäivänä tai näiden jälkeisenä päivänä, esimerkiksi maanantaina, lapsilisä maksetaan jo edeltävänä pankkipäivänä.

Lapsilisää haetaan lomakkeella UA 1 (pdf).

Yleinen asumistuki

Darya ja lapset asuvat Vantaalla vuokra-asunnossa, jonka vuokra on 950 e/kk ja vesimaksu on 20 e/kk per henkilö. Darya voi saada yleistä asumistukea 808,00 e/kk. Tässä laskelmassa oletetaan, että Daryalla ei ole muita tuloja kuin Kelan maksama lapsilisä ja toimeentulotuki.

Eri kunnissa on eri suuruiset enimmäisasumismenot, joiden mukaan tuki lasketaan. Voit tarkistaa kuntakohtaiset enimmäisasumismenot tältä sivulta. Enimmäisasumismenot perustuvat lakiin. Jos Darya ja lapset asuisivat esimerkiksi Salossa, he voisivat saada asumistukea vain 587,20 e/kk.

Kela maksaa asumistuen tilillesi kuukauden 1. pankkipäivänä. Jos maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, se maksetaan päätöksenteon yhteydessä, jolloin tuki on tilillä kahden arkipäivän kuluttua. Kela voi maksaa asumistuen pyynnöstäsi myös vuokranantajasi tilille.

Yleistä asumistukea haetaan lomakkeella Yleinen asumistuki AT 1ukr (pdf).

Toimeentulotuki

Ennen toimeentulotuen hakemista Daryan pitää selvittää, voiko hän saada muita tuloja tai etuuksia. Perustoimeentulotuki on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät tule toimeen ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, etuuksien avulla tai muilla tuloillaan tai varoillaan.

Jos Daryan tulot ja varat eivät muiden tulojen tai etuuksien jälkeen riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen, hän voi saada perustoimeentulotukea. Esimerkkilaskelmassa oletetaan, että Daryan perheellä ei ole merkittäviä terveyskuluja tai muitakaan erityisiä perustoimeentulossa huomioitavia menoja.

Darya voi saada toimeentulotukea 1236,81 e/kk, jos hänen tulonsa ja menonsa pysyvät samoina. Perustoimeentulotuen määrä perustuu kuukausikohtaiseen laskelmaan. Laskelmassa on huomioitu tulona lapsilisä 336,32 e ja yleinen asumistuki 808 e. Menoina on huomioitu yksinhuoltajan perusosa 632,83 e, lasten iän mukaan määrittyvät perusosat 383,03 e ja 355,27 e sekä vuokra 950 e ja vesimaksut kolmelta hengeltä yhteensä 60 e.

Tämän lisäksi Kela voi myöntää Daryalle perustoimeentulotukea kohtuuhintaisen asunnon vuokravakuutta varten, jos Daryalla ei ole erityisiä perusteita kalliimmalle asunnolle. Kela on määritellyt kuntakohtaiset kohtuullisena pidettävät määrät asumismenoille. Voit tarkistaa ne taulukosta Hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtaiset rajat 2023 (pdf). Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena. Lisäksi muuttoa varten voi saada muuttorahaa osana perustoimeentulotukea.

Perustoimeentulotuen säännöllinen maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Jos maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, se maksetaan päätöksenteon yhteydessä, jolloin tuki on tilillä kahden arkipäivän kuluttua.

Toimeentulotukea haetaan lomakkeella Toimeentulotuki TO 1ukr (pdf) ja vuokravakuutta lomakkeella Vuokravakuus TO 2ukr (pdf).

Kaikki etuudet yhteensä

Darya voisi saada etuuksia yhteensä siis noin 2 380 e/kk. Lapsilisästä, asumistuesta ja toimeentulotuesta ei makseta veroja.

Jos sinulla ei ole töitä, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa (suomeksi ja ukrainaksi).

Voit saada työttömyysetuutta eli peruspäivärahaa, jos olet työskennellyt ennen työttömäksi jäämistä vähintään 6 kuukautta Suomessa tai jossain toisessa EU- tai Eta-maassa ja täytät työssäoloehdon. Työssäoloehto tarkoittaa, että työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja palkkasi vähintään työehtosopimuksen mukainen. 

Toinen Kelan tuki työttömyyden ajalle on työmarkkinatuki. Et kuitenkaan voi saada työmarkkinatukea, jos sinulla on tilapäinen oleskelulupa (B). B-lupa myönnetään tilapäisen suojelun perusteella.

Et voi saada opintotukea, jos olet saanut tilapäisen suojelun perusteella tilapäisen oleskeluluvan (B). Opintotukea voidaan myöntää henkilöille, joilla on jatkuva (A) tai pysyvä (P) oleskelulupa tai kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa.

Koulumatkatuen saamisen edellytyksenä on päätoiminen opiskelu toisen asteen oppilaitoksessa ja kotikunta Suomessa. Voit siis hakea koulumatkatukea sitten, kun sinulla on kotikunta Suomessa ja opiskelet päätoimisesti toisen asteen oppilaitoksessa.

Kun muutat omaan asuntoon, voit saada yleistä asumistukea, jos asut Suomessa vakinaisesti ja jos muut asumistuen saamisen ehdot täyttyvät. Yleensä Kela arvioi Suomessa asumisen vakinaiseksi, kun asuminen on jatkunut vuoden ajan.

Voit hakea yleistä asumistukea lomakkeella Yleinen asumistuki AT 1ukr (pdf, ukrainaksi). Hakemuksen liitteeksi tarvitset ainakin vuokrasopimuksen. Hae siis asumistukea vasta sen jälkeen, kun olet tehnyt vuokrasopimuksen.

Asumistuen määrään vaikuttavat samassa asunnossa pysyvästi asuvien aikuisten ja lasten lukumäärä, heidän tulonsa sekä asunnon vuokra ja sijainti. Hyväksyttävänä pidettävät asumismenot on määritelty laissa.

Vuokravakuus

Kun muutat vuokra-asuntoon, sinulta vaaditaan yleensä muutaman kuukauden vuokran suuruinen vuokravakuus tai takuuvuokra.

Kun olet saanut kotikunnan, olet löytänyt kohtuuhintaisen asunnon ja olet muuttamassa vastaanottokeskuksesta tai muusta majoituksesta omaan asuntoon Suomessa, voit saada perustoimeentulotukea myös vuokravakuuteen ja muuttokustannuksiin, jos omat tulosi ja varasi eivät riitä niiden maksamiseen.

Voit hakea toimeentulotukea lomakkeella Toimeentulotuki TO 1ukr (pdf, ukrainaksi). Jos haet vuokravakuutta, täytä myös lomake Toimeentulotuki vuokravakuus TO 2ukr (pdf, ukrainaksi).

Lue lisää vuokravakuudesta: Voiko toimeentulotukea saada muuttoa varten?
 

Sinulla on oikeus saada kiireellistä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa riippumatta siitä, mistä maasta olet tullut Suomeen tai minkä maan kansalainen olet. Näissä tapauksissa sinun täytyy kuitenkin maksaa hoidon kustannukset itse.

Jos olet hakenut turvapaikkaa tai olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, saat terveydenhuollon palvelut vastaanottokeskuksen kautta.

Oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa perustuu yleensä kotikuntaan. Jos sinulla on kotikunta, saat kaikki julkisen terveydenhuollon palvelut samalla asiakasmaksulla kuin muut kunnan asukkaat. Sillä ei ole merkitystä, mistä maasta olet tullut Suomeen tai minkä maan kansalainen olet. Saat oikeuden julkisen terveydenhuollon palveluihin myös silloin, jos työskentelet Suomessa.

Lue lisää Ukrainasta Suomeen saapuneiden terveyspalveluista (EU-terveydenhoito.fi).

Lyhytaikainen käynti Suomen ulkopuolella ei yleensä vaikuta siihen, voiko saada Kelan etuuksia.

Jos et saa avattua pankkitiliä, Kelan tuki voidaan maksaa prepaid-kortille.

Jos saat Ukrainasta eläkettä, se voi vaikuttaa saamiisi Kelan etuuksiin. Kun haet Kelasta jotain etuutta, sinun täytyy toimittaa hakemuksen liitteenä luotettava selvitys Ukrainan maksamista eläkkeistä. Jos sinulla ei ole virallista selvitystä, voit toimittaa muita käytettävissäsi olevia asiakirjoja tai oman kirjallisen tai suullisen selvityksesi asiasta. Kela arvioi, ovatko asiakirjat ja muut selvitykset riittäviä, ja on tarvittaessa yhteydessä sinuun.

Kelan maksamaa kansaneläkettä ja takuueläkettä voi yleensä saada, kun on asunut Suomessa vähintään 3 vuotta sen jälkeen, kun on täyttänyt 16 vuotta.
 

Sinulla voi olla oikeus joihinkin Kelan etuuksiin, jos Kela arvioi sinun asuvan Suomessa vakituisesti, ja muut etuuksien ehdot täyttyvät.

Lue aiheesta tarkemmin tiedotteesta: Ukrainasta Suomeen ilman perhettä tullut alaikäinen voi saada Kelan etuuksia (Kumppanit-osio).
 

Kun muutat Suomesta pois, sinun täytyy ilmoittaa muutosta Digi- ja väestötietovirastoon (DVV). Jos saat Kelan etuuksia, ilmoita muutosta myös Kelaan. Täytä lomake Y38 (pdf, suomeksi) ja toimita se Kelaan. Voit myös ilmoittaa muutosta Kelan palvelupisteellä tai soittamalla Kelaan.

On tärkeää, että ilmoitat muutosta, jotta Kela ei maksa sinulle ylimääräisiä etuuksia.

Toimeentulotuki Ukrainasta sotaa paenneille

Voit saada toimeentulotukea, jos kaikki tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Kelan maksama perustoimeentulotuki on tarkoitettu niille, jotka eivät tule toimeen palkallaan, tukien avulla tai muilla tuloillaan tai varoillaan.

Jos haet tai saat tilapäistä suojelua ja olet vastaanottopalvelujen piirissä, et voi saada toimeentulotukea. Saat silloin vastaanottokeskuksen järjestämiä palveluita.

Jos asut vastaanottokeskuksessa, perustoimeentulotukea kannattaa hakea silloin, kun sinulla ja kaikilla perheenjäsenilläsi on Suomessa kotikunta ja olet löytänyt asunnon kunnasta. Jos asut asunnossa, jonka vastaanottokeskus on vuokrannut kunnalta, ja tämän asunnon vuokrasopimus siirretään nimiisi, hae toimeentulotukea, kun sinulle tai perheellesi on myönnetty kotikunta ja vuokrasopimus on siirretty nimiisi.

Jos et asu vastaanottokeskuksessa, perustoimeentulotukea kannattaa hakea heti, kun olet saanut kotikunnan. Yleensä kotikunnan saa silloin, kun on asunut Suomessa vuoden. Jos sinulla on kuitenkin perheenjäseniä, jotka ovat saapuneet Suomeen myöhemmin kuin sinä, heidän ei yleensä tarvitse odottaa kokonaista vuotta. Voitte saada kotikunnan samaan aikaan.

Lue lisää kotikunnan hakemisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta (dvv.fi).

Tarkista ennen perustoimeentulotuen hakemista, voitko saada joitain muita Kelan tukia, kuten asumistukea tai lapsilisää. Perustoimeentulotuki on tarkoitettu niille, jotka eivät tule toimeen palkallaan, muiden tukien avulla tai muilla tuloillaan tai varoillaan.

Lue lisää muista Kelan tuista ja niiden hakemisesta.

Perustoimeentulotukea ei voi saada kaikenlaisiin menoihin. Sitä voi saada vain välttämättömiin menoihin, kuten kohtuullisen suuruisiin asumismenoihin, ruokaan ja reseptilääkkeisiin.

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävät menot jaetaan perusosalla maksettaviin menoihin ja muihin perusmenoihin.

Perusosa

Perusosaan on laskettu valmiiksi arjen tavalliset menot, kuten ruoka ja vaatteet. Kun haet tukea, sinun ei tarvitse esittää kuitteja tai laskuja näistä menoista.

Jokaisella perheenjäsenellä on oikeus omaan perusosaan.

Perusosaan sisältyvät

  • ruokamenot
  • vaatemenot
  • vähäiset terveydenhuoltomenot (esimerkiksi itsehoitolääkkeet, joihin ei tarvita reseptiä)
  • henkilökohtaisesta puhtaudesta ja kodin puhtaudesta aiheutuvat menot
  • paikallisliikenteen käyttö
  • sanomalehden tilaus
  • puhelimen ja tietoliikenteen käyttö sekä verkkoyhteydet
  • harrastukset ja virkistys
  • muut vastaavat jokapäiväiseen elämään kuuluvat menot.

Muut perusmenot

Voit hakea perustoimeentulotukea myös muihin perusmenoihin. Jos haet tukea näihin menoihin, toimita Kelaan hakemuksen liitteenä menoihin liittyvät kopiot laskuista (esim. sähkölasku) tai kuiteista (esim. resepti tai potilasohje lääkkeistä). Muista toimittaa kaikki laskun sivut.

Kela huomioi nämä menot perustoimeentulotukioikeuttasi arvioitaessa kokonaisuudessaan, jos ne ovat kohtuullisen suuruisia.

Muita perusmenoja ovat

  • kohtuulliset asumismenot (esimerkiksi vuokra, vastike, sähkö, vesi ja kotivakuutus)
  • välttämättömät muuttokustannukset
  • terveydenhuollon menot, jotka eivät sisälly perusosaan (esimerkiksi terveyskeskuksen asiakasmaksut ja reseptilääkkeet)
  • lasten kunnallisen varhaiskasvatuksen menot (esimerkiksi päiväkotilasku)
  • koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot
  • tietyt lasten tapaamisesta aiheutuvat menot tilanteessa, jossa vanhemmat ovat eronneet
  • tarpeellisen henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot.

Kohtuullisten asumiskustannusten arvioimiseksi Kela on määritellyt hyväksyttävät asumismenot, jotka määräytyvät sijaintikunnan sekä perheen koon tai asunnossa asuvien henkilöiden mukaan. Tarkista, mitkä ovat asunnon sijaintipaikkakunnalla kohtuullisena pidettävät asumismenot (pdf)

Kela hyväksyy yleensä vain kohtuulliset asumismenot, mutta joskus perheelle voidaan hyväksyä hieman suurempia menoja, jos niille on erityinen peruste (esimerkiksi jos käytät liikkumiseen apuvälineitä). 

Jos sinulla on sellaisia menoja, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea, voit hakea niihin täydentävää tai ehkäisevää tukea hyvinvointialueen sosiaalipalveluista. Voit kirjoittaa nämä menot perustoimeentulotuen hakemukseen ja pyytää, että Kela toimittaa tämän osan hakemuksesta hyvinvointialueen käsiteltäväksi.

Voit saada perustoimeentulotukea, jos sinulla on enemmän perustoimeentulotuessa hyväksyttäviä menoja kuin tuloja ja varoja.

Kela tekee tuloistasi, varoistasi ja menoistasi laskelman. Perusosa lasketaan mukaan menoihin. Tuen määrä saadaan siten, että tuloista ja varoista vähennetään menot, joihin voi saada toimeentulotukea.

Jos Kela maksaa sinulle jotain tukea takautuvasti, se pienentää sinulle maksettavan toimeentulotuen määrää.

Esimerkki: Sinulla on 2 lasta. Haet lapsilisiä takautuvasti 4 kuukauden ajalta. Kela maksaa sinulle lapsilisiä takautuvasti yhteensä 798,88 euroa. Tämä summa lasketaan mukaan tuloihisi, kun toimeentulotuen määrää arvioidaan.

Toimeentulotuesta ei mene veroa.

Kun olet saanut kotikunnan, olet löytänyt kohtuuhintaisen asunnon ja olet muuttamassa vastaanottokeskuksesta tai muusta majoituksesta omaan asuntoon Suomessa, voit saada perustoimeentulotukea myös vuokravakuuteen ja tarvittaessa muuttokustannuksiin, jos omat tulosi ja varasi eivät riitä niiden maksamiseen.

Kun etsit asuntoa, ota huomioon Kelan määrittämät kohtuulliset asumismenot, jotka määräytyvät sijaintikunnan sekä perheen koon tai asunnossa asuvien henkilöiden mukaan. Tarkista, mitkä ovat asunnon sijaintipaikkakunnalla kohtuullisena pidettävät asumismenot (pdf)

Kela huomioi asumisesi menot perustoimeentulotukioikeuttasi arvioitaessa kokonaisuudessaan, jos ne ovat kohtuullisen suuruisia. Kela tukee muuttoa pääsääntöisesti vain kohtuuhintaiseen asuntoon. Joskus menona voidaan huomioida myös hieman suuremmat asumismenot, jos niille on erityinen peruste (esimerkiksi jos käytät liikkumiseen apuvälineitä) tai jos paikkakunnalla ei ole kohtuuhintaisia asuntoja. 

Jos tarvitset perustoimeentulotukea vuokravakuuden maksamiseen, jätä vuokravakuushakemus Kelaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Kela antaa vuokravakuuden yleensä maksusitoumuksena.

Voit hakea vuokravakuutta asuntotarjouksen tai vuokrasopimuksen perusteella. Jos kaikki asumisen kustannukset (esimerkiksi vesimaksut) eivät selviä asuntotarjouksesta, toimita näistä erittely. Jos olet hakenut vakuutta asuntotarjouksen perusteella, toimita kopio vuokrasopimuksesta Kelaan, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.

Jos sinulla on muutettavia huonekaluja, voit hakea perustoimeentulotukea muuttokuluihin. Mainitse asiasta perustoimeentulotuen hakemuksessa. Silloin kun järjestät muuton itse ja muutosta aiheutuu kuluja, toimeentulotuessa voidaan hyväksyä menona muuttoraha.

Voit hakea perustoimeentulotukea kerralla pidemmälle ajalle, esimerkiksi 3–6 kuukaudeksi. Kela arvioi tilanteesi mukaan, kuinka pitkälle ajalle voit saada tukea. Muista täyttää hakemus huolellisesti. Hae tukea lomakkeella Toimeentulotuki TO 1ukr (pdf, ukrainaksi).

Jos sinulla on perhe, ja aviopuolisosi tai lapsesi toinen vanhempi on Ukrainassa, kerro tästä hakemuksessa. Jos saat aviopuolisoltasi tai lapsen toiselta vanhemmalta elatusapua, ilmoita myös sen määrä hakemuksessa.

Kirjaa tiedot asumistilanteestasi ja asumismenoistasi hakemukselle selkeästi. Kerro esimerkiksi, mikä on osuutesi asumismenoista, jos asut yhdessä muun kuin puolisosi tai lastesi kanssa.

Jos sinulla ei vielä ole suomalaista pankkitiliä, ilmoita hakemuksella Maahanmuuttoviraston eli Migrin prepaid-kortin tilinumero, jonne tuki voidaan maksaa.

Täytä hakemus huolellisesti kaikilta osin ja toimita Kelaan hakemuksen liitteenä kaikki tarvittavat liitteet. Se nopeuttaa hakemuksen käsittelyä. Jos liitteitä puuttuu tai hakemus on täytetty puutteellisesti, saatamme joutua pyytämään lisäselvityksiä, mikä viivästyttää hakemuksen käsittelyä. 

Tarvittavia liitteitä ovat ainakin:

  • viimeisin vastaanottorahapäätös ja mahdollinen vastaanottorahan lakkautuspäätös
  • tiliotteet kaikista perheen suomalaisista tileistä viimeisimmältä 2 kuukaudelta (tiliotteessa täytyy näkyä tilin omistaja, tilinumero, alku- ja loppusaldo, tilitapahtumat sekä tieto, miltä ajalta tiliote on)
    • jos pankkitili on ollut käytössä alle kuukauden, etkä voi toimittaa siitä vielä tiliotteita, ilmoita kuitenkin pankkitilin numero ja päivä, jolloin tili on avattu
  • tiliotteet kaikista perheen ulkomaisista (esim. ukrainalaisista tileistä) tileistä viimeisimmältä 2 kuukaudelta (tiliotteessa täytyy näkyä tilin omistaja, tilinumero, alku- ja loppusaldo, tilitapahtumat sekä tieto, miltä ajalta tiliote on)
  • selvitykset varallisuudesta, jos ne on mahdollista saada (jos et pysty saamaan selvityksiä, kirjoita asia hakemuksen Lisätietoja-kohtaan)
  • selvitykset kaikista ulkomaan tuloista, jos ne on mahdollista saada, esimerkiksi päätös tai maksuilmoitus Ukrainasta maksettavasta eläkkeestä (kerro hakemuksessa myös, ovatko tulot käytettävissä)
  • laskut ja maksukuitit niistä menoista, joihin haet perustoimeentulotukea (laskut huomioidaan alkuperäisen eräpäivän mukaisesti)
  • vuokravakuutta haettaessa lomake Vuokravakuuden hakeminen TO 2ukr (pdf, ukrainaksi) liitteineen sekä asuntotarjous tai vuokrasopimus (Muuttoa voidaan tukea pääsääntöisesti vain kohtuuhintaiseen asuntoon. Lue lisää vuokravakuuden ja muuttokustannusten hakemisesta täältä.)
  • allekirjoitettu vuokrasopimus (myös alivuokrasopimus), jos sellainen on tehty.

Kun hakemuksessasi on kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet, saat Kelasta päätöksen 7 arkipäivän kuluessa.

Kun Kela on käsitellyt hakemuksesi, päätös lähetetään ilmoittamaasi osoitteeseen. Saat päätöksen myös silloin, jos sinulle ei ole myönnetty tukea. Lue päätös huolellisesti. Päätöksen etusivulla kerrotaan, kenelle ja paljonko tukea maksetaan ja mikä on tuen maksupäivä. Päätöksessä kerrotaan myös perustelut.

Kela maksaa perustoimeentulotuen pankkitilillesi kuukauden 1. pankkipäivänä. Jos tukesi maksu ei ehdi tähän säännölliseen maksupäivään, Kela maksaa tuen heti päätöksen tekemisen jälkeen. Silloin rahat ovat tililläsi 2 pankkipäivän päästä päätöksen tekemisestä.

Jos sinulla ei ole vielä suomalaista pankkitiliä, voit avata sellaisen varaamalla ajan pankkiin. Saat avattua pankkitilin, jos sinulla on henkilöllisyyden todistava asiakirja ja suomalainen henkilötunnus.

Varmista pankista, mitkä asiakirjat pankki hyväksyy henkilöllisyyden todistamiseen. Monet pankit hyväksyvät kansainvälisen passin lisäksi Ukrainan sisäisesti käytössä olevat voimassaolevat henkilötodistukset (passport of the citizen of Ukraine) silloin, kun ne sisältävät tiedot myös latinalaisilla kirjaimilla englanniksi ja sinut voidaan tunnistaa asiakirjasta. Jos sinulla oleva asiakirja ei sisällä tietoja latinalaisilla kirjaimilla englanniksi, pankit hyväksyvät asiakirjan, jos sen lisäksi sinulla on Ukrainan suurlähetystön antama todistus henkilöllisyyden toteamisesta.

Ennen pankkitilin avaamista toimeentulotuki voidaan maksaa myös Maahanmuuttoviraston eli Migrin prepaid-kortille, jos sinulla on sellainen. Saat tästä Migriltä tarkemmat ohjeet. Huomaa, että prepaid-kortti on voimassa vain määräajan siitä, kun vastaanottopalvelusi päättyvät.

Kela voi maksaa perustoimeentulotuesta vuokran suoraan vuokranantajalle, jos haluat niin. Ilmoita tämä hakemuksessa. Kela voi maksaa myös sähkölaskusi tai kotivakuutuksesi suoraan laskuttajalle, jos haluat niin.

Kun olet saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit toimittaa Kelaan myös päätöksen jälkeen saamasi laskut, joiden eräpäivä on päätöksesi voimassaolon aikana. Eräpäivä tarkoittaa alkuperäisen laskun eräpäivää, ei muistutuslaskun eräpäivää. Päätöksessä kerrotaan tarkemmin, mitkä laskut voit toimittaa Kelaan.

Kun toimeentulotukipäätöksesi voimassaolo päättyy, voit tarvittaessa hakea jatkoa toimeentulotuelle. Tarkista edellisestä saamastasi toimeentulotuen päätöksestä, mitä liitteitä jatkohakemukseen tarvitaan.

Ilmoita Kelaan heti, jos sinun tai perheesi tuloissa, menoissa tai perhesuhteissa tapahtuu muutoksia (esim. vuokrasi muuttuu tai eroat ja muutat erilleen puolisostasi). Jos et ilmoita muutoksista, sinulle voidaan maksaa tukea väärän suuruisena. Tämä liikaa maksettu tuki saattaa pienentää perustoimeentulotuen tulevia maksuja.

Perustoimeentulotuki voidaan myöntää myös maksusitoumuksena

Maksusitoumus on asiakirja, jolla Kela sitoutuu maksamaan sinulle annettavan tuotteen tai palvelun kustannukset tai osan niistä. Maksusitoumuksia voidaan myöntää esimerkiksi vuokravakuutta, reseptilääkkeitä tai henkilöllisyystodistusta varten.

Lääkkeiden ostoa varten annettu maksusitoumus toimitetaan sähköisesti suoraan apteekkiin. Voit asioida haluamassasi apteekissa. Esitä apteekissa Kela-kortti tai muu luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi, jotta apteekki voi hakea tiedon maksusitoumuksesta.

Voit saada maksusitoumuksella sellaisia lääkkeitä tai valmisteita, jotka on määrätty sinulle reseptillä sairauden hoitoon. Voit saada kerralla enintään 3 kuukauden hoitoa vastaavan määrän lääkettä. Uuden lääke-erän saat vasta, kun edellinen erä on käytetty lääkkeen määrääjän ohjeen mukaan lähes kokonaan loppuun. Apteekki vaihtaa lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa.

Venäjälle asetettujen talouspakotteiden vaikutus etuuksiin

Kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus vähintään välttämättömään taloudelliseen turvaan perustoimeentulotukena, jos toimeentuloaan ei voi muutoin turvata. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kela myöntää maksusitoumuksia lyhyelle ajalle elintarvikkeisiin ja välttämättömiin reseptilääkkeisiin. Toimeentulotuen määrään vaikuttavat vain ne tulot ja varat, jotka ovat asiakkaan käytettävissä. Perustoimeentulotukea myönnettäessä voidaan samalla määrätä, että myönnetty tuki tai osa siitä peritään myöhemmin takaisin. Näin voidaan tehdä, jos asiakkaalla on tuloja tai varoja, joita hän ei jostain syystä pysty käyttämään tuen myöntämishetkellä.

Kelan eläkkeiden ja eläkkeensaajan asumistuen maksaminen jatkuu ennallaan, vaikka Venäjän eläkkeen käyttöön saamisessa voi olla vallitsevan tilanteen vuoksi ongelmia.

Toimita Kelaan hakemuksen liitteenä muita käytettävissäsi olevia asiakirjoja tai oma kirjallinen tai suullinen selvitys asiasta. Kela arvioi, ovatko asiakirjat ja muut selvitykset riittäviä, ja on tarvittaessa yhteydessä sinuun.

Kaikilla Suomessa oleskelevilla on oikeus vähintään välttämättömään taloudelliseen turvaan perustoimeentulotukena, jos toimeentuloaan ei voi muuten turvata. Välttämättömän toimeentulon turvaaminen tarkoittaa käytännössä, että Kela myöntää maksusitoumuksia lyhyelle ajalle elintarvikkeisiin ja välttämättömiin reseptilääkkeisiin.

Toimeentulotuen määrään vaikuttavat vain ne tulot ja varat, jotka ovat asiakkaan käytettävissä. Perustoimeentulotukea myönnettäessä voidaan samalla määrätä, että myönnetty tuki tai osa siitä peritään myöhemmin takaisin. Näin voidaan tehdä, jos asiakkaalla on tuloja tai varoja, joita hän ei jostain syystä pysty käyttämään tuen myöntämishetkellä.

Kansaneläkkeen, takuueläkkeen, lapsikorotuksen ja perhe-eläkkeiden maksaminen (lukuun ottamatta leskeneläkkeen täydennysmäärää) jatkuu normaalisti tilanteesta huolimatta. Näitä etuuksia ei tarkisteta pelkästään valuuttakurssin vaihtelun vuoksi. Eläkkeensaajan asumistuki voidaan kuitenkin tarkistaa ruplan kurssin muuttumisen vuoksi, jos tuloissa tapahtuu huomattava muutos. Leskeneläkkeen täydennysmäärässä menetellään samalla tavalla tulojen muuttuessa.

Venäjän kansalaisille voidaan maksaa etuuksia samalla tavalla kuin muidenkin maiden kansalaisille. Kela arvioi etuutta hakiessa, asuuko henkilö Suomessa vakinaisesti tai voiko henkilö saada oikeuden Kelan etuuksiin työskentelyn perusteella. Lisäksi Venäjän kansalaisella pitää olla oleskelulupa. Luvan myöntää Maahanmuuttovirasto.

Kela voi maksaa Venäjällä opiskeleville opiskelijoille opintotukea. Lisäksi lyhyiden lomamatkojen ajan voi saada myös muita etuuksia, kuten esimerkiksi perhe-etuuksia.

Sivu päivitetty 18.3.2024