Nuori nainen hymyilee toimiston käytävällä

Tiesitkö, että...

Vakuutusyhtiö voi hakea korvauksen vakuutetun antamalla valtakirjalla.

Vakuutusyhtiöt

Kela maksaa vakuutusyhtiölle korvauksia asiakkaan sairaanhoitokustannuksista asiakkaan antaman valtakirjan perusteella.

Tällä sivustolla on tietoa: 

Vakuutusyhtiötilitysten käsittely on keskitetty Kelassa. Ajantasaiset tiedot käsittelypaikoista löytyvät kohdasta Tilitysten käsittelypaikat.

Sivusto on tarkoitettu vakuutusyhtiöiden, Kelan ja työpaikkakassojen toimihenkilöiden käyttöön.

Muutoksia sairaanhoitokorvauksiin 1.1.2016

Matkakorvaukset

Sairausvakuutuslain (1224/2014) mukaan korvattavien matkojen omavastuuosuus nousee 1.1.2016 alkaen 16,00 eurosta 25,00 euroon yhdensuuntaiselta matkalta. Matkakustannusten vuosittainen omavastuuosuus eli matkakatto nousee 272,00 eurosta 300,00 euroon.

Taksimatkan korotettu omavastuu

Taksimatkan korotettu omavastuu nousee 1.1.2016 alkaen 32,00 eurosta 50,00 euroon yhdensuuntaiselta matkalta. Korotettu omavastuu peritään aina yhdensuuntaiselta matkalta, jota ei ole tilattu Kelan kanssa suorakorvaussopimuksen tehneestä tilausvälityskeskuksesta. Korotettu omavastuu ei kerrytä asiakkaan vuotuista omavastuuosuutta. Korotettu omavastuu peritään, vaikka asiakkaan vuosiomavastuuosuus olisi täyttynyt.

Sairaanhoitokorvausten taksat

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen budjettiesityksen mukaan hammashoidon, lääkärinpalkkioiden sekä tutkimusten ja hoitojen sairaanhoitokorvauksista tulee säästää 78 miljoonaa euroa. Säästö toteutetaan pienentämällä korvaustaksoja.

Tiedote: Sairaanhoitokorvausten korvaustaksat 1.1.2016 alkaen

Lääkekorvaukset

Lääkekorvauksiin vuonna 2016 tulleet muutokset:

 • Lääkekorvauksia saa vasta alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.
 • Alkuomavastuun määrä on 50 euroa kalenterivuodessa.
 • Alkuomavastuu ei koske alle 18-vuotiaita.
 • Lääkkeiden peruskorvaus on 40 prosenttia.
 • Ylemmän erityiskorvausluokan lääkekohtainen omavastuu on 4,50 euroa.
 • Lisäkorvauksen lääkekohtainen omavastuu on 2,50 euroa.
 • Erityiskorvausta voidaan maksaa tietyin edellytyksin takautuvasti jo lääkärinlausunnon allekirjoituspäivämäärän jälkeen tehdyistä lääkeostoista.

Lääkekorvauksiin 1.1.2017 tulleet muutokset:

 • Lääkkeiden vuosiomavastuu (lääkekatto) on 605,13 euroa vuonna 2017.
 • Muut kuin insuliinia sisältävät diabeteslääkkeet siirtyivät vuoden alusta 100 %:n korvausluokasta 65 %:n korvausluokkaan. Näistä lääkkeistä asiakkaan itsensä maksama osuus on 35 % lääkkeen hinnasta. Insuliinia sisältävästä lääkkeestä saa jatkossakin 100 %:n erityiskorvauksen ja asiakkaan maksama lääkekohtainen omavastuu on 4,50 euroa.                        
 • Jos lääke on erityisen kallis, sitä voi ostaa kerralla korvattuna enintään 1 kuukauden hoitoaikaa vastaavan lääkemäärän. Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1000 euroa.
 • Lääkkeen, kliinisen ravintovalmisteen ja perusvoiteen uuden erän voi ostaa korvattuna sen jälkeen, kun on käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaisesti lähes kokonaan. Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan:
  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä
  • 1 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

Tiedote: Muutoksia erityisen kalliiden lääkkeiden ja diabeteslääkkeiden korvauksiin

Tapaturmavakuutuskeskuksen kautta tapahtuva keskitetty lääkekustannusten laskutus päättyy apteekeissa 31.12.2016

Tiedote
Koulutusmateriaali

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 29.8.2017
Sivu päivitetty 19.10.2012