Vanhempainvapaa äidille tai isälle

Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää eli reilut puoli vuotta. Lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen, kun vanhempainraha päättyy. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Vanhempainrahakauden laskurilla voit laskea, miltä ajalta saat vanhempainrahaa.

Vanhempainvapaalle voi jäädä äiti tai isä. Vanhemmat voivat myös olla vapaalla vuorotellen, mutta eivät yhtä aikaa (poikkeuksena monikkoperheet). Jos vanhemmat jakavat vapaan, voivat he pitää molemmat enintään 2 haluamansa pituista jaksoa.  

Osittaista vanhempainvapaata isä ja äiti voivat pitää samaan aikaan, jolloin molemmat tekevät osa-aikatyötä ja saavat osittaista vanhempainrahaa.

Työskentely vanhempainvapaalla

1.1.2015 voimaan tulleen lainmuutoksen vuoksi myös isä voi työskennellä vanhempainvapaan aikana aivan kuten äitikin. Isälle tai äidille maksetaan vanhempainvapaan työskentelyn ajalta vanhempainraha vähimmäismääräisenä (ks. Määrä). Työskentely sunnuntaina ei vaikuta päivärahaan.

Viimeksi muokattu 18.12.2014
Sivu päivitetty 1.1.2015