FPA tipsar!

Vi har samlat korta vinkar och checklistor som ska göra det enklare för dig att få dina ärenden med FPA i ordning. Se efter aktuella tips för just din situation. Du kan också dela de nyttigaste tipsen till dina vänner via sociala medier.

Se efter vad allt FPA tipsar om!

Hur ska du bo i höst? Studerande, sök bostadsbidrag redan nu!


Studerande som bor på hyra kan få allmänt bostadsbidrag från augusti. Om du har koll på hur din höst ser ut, kan du ansöka om bostadsbidrag redan nu.

  1. Ansök om bostadsstöd vie e-tjänsten. Om du redan nu har koll på dina inkomster, boendeutgifter och boendearrangemang, kan du göra din ansökan redan i slutet av maj. Kom ihåg hyresavtalet som bilaga. FPA drar automatiskt in bostadstillägget för dem som börjar omfattas av det allmänna bostadsbidraget.
  2. FPA beviljar ett gemensamt bostadsbidrag till alla som hör till samma hushåll. En person ansöker för hela hushållets del. Om någon i hushållet redan får allmänt bostadsbidrag, ska han eller hon ansöka om att det justeras. Hushållets sammanlagda inkomster påverkar hur stort bostadsbidraget blir.
  3. Sambor, makar eller personer som har ett gemensamt hyreskontrakt hör alltid till samma hushåll.
  4. Även om du och din rumskamrat har separata hyreskontrakt hör ni till samma hushåll om ni enligt hyreskontraktet eller en bilaga till det är tillsammans ansvariga för bostadshyran.
  5. Studiepenningen påverkar bostadsbidraget från 1.8.2017, men studielånet gör inte det. Kolla hur stort bostadsbidrag du kan få med bostadsbidragsräknaren.
  6. Bostadsbidrag kan beviljas från augusti om du skickar din ansökan till FPA senast i slutet av september. Dessutom ska ditt hyreskontrakt vara i kraft från 1 augusti och du ska ha flyttat in inom augusti.

Läs mera