Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata verkossa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Kortin voi nyt tilata helposti ja nopeasti Kelan internetsivuilta.

Ulkomaille matkustavan kannattaa tilata Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card). Kortti oikeuttaa saamaan sairaanhoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä äkillisen sairastumisen yhteydessä. Kortin saavat maksutta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt.

Kortin voi tilata Kelan internetsivuilta http://www.kela.fi/asiointi omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Verkossa kortin saa tilattua nopeasti ja vaivattomasti. Palvelusta asiakas voi myös jälkikäteen katsoa, milloin hän on jättänyt tilauksensa.

Kun kortin on tilannut verkossa, se tulee asiakkaalle noin 1–2 viikossa. Vaihtoehtoisesti asiakas voi pyytää toimittamaan kortin haluamaansa Kelan toimistoon.

Palvelu tutkii, onko asiakkaalla oikeus tilata sairaanhoitokortti. Korttia ei voi tilata verkossa, jos asiakas ei esimerkiksi kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tällöin palvelu ilmoittaa esteestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa kaksi vuotta. Kela uusii kortin automaattisesti, kun se on umpeutumassa. Asiointipalvelussa voi myös ilmoittaa, jos ei halua uutta korttia.

Vuonna 2008 kortteja myönnettiin lähes 300 000. Uuden palvelun myötä korttien määrän uskotaan kasvavan.

Kortilla saa välttämättömän hoidon

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa ulkomailla julkisessa terveydenhuollossa sekä lisäksi sosiaalivakuutuksen piiriin kuuluvissa yksityisissä lääkäreissä ja sairaaloissa. Esittämällä kortin saa sairauteensa välttämättömän sairaanhoidon samoilla maksuilla ja samojen käytäntöjen mukaan kuin kyseisen maan omat kansalaiset. Näin sairauden vuoksi ei tarvitse palata ulkomailta Suomeen hoitoa saamaan. Kortilla ei saa oikeutta sairaanhoitoon, jos varta vasten hakeutuu ulkomaille saamaan hoitoa.

Verkossa voi jo hakea useita etuuksia

Kelan asiointipalvelu on laajentunut merkittävästi viime vuosien aikana. Nyt verkossa voi jo hakea useita eri etuuksia ja tehdä ilmoituksia. Viime vuonna palveluun tunnistauduttiin ennätyksellisesti 2,5 miljoonaa kertaa.