Hae koulumatkatukea ajoissa

Koulumatkatuki haetaan erikseen joka lukuvuodeksi. Hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä Kela voi myöntää koulumatkatuen aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.

Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa, lukiossa tai aikuisten perusopetuksessa opiskeleville. Opiskelija voi saada koulumatkatukea, jos hänen yhdensuuntaisen koulumatkansa pituus on vähintään 10 kilometriä.

Jätä koulumatkatukihakemus oppilaitokseesi

Jätä täytetty koulumatkatukihakemus (KM1) omaan oppilaitokseesi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot ja antaa sinulle ostotodistuksen.

Ostotodistuksella voit ostaa linja-autolipun Matkahuollon tai Waltti-liikenteen lipunmyyntipisteestä. Maksat lipusta enintään 43 euroa. Kela lähettää sinulle myöhemmin postitse kirjallisen päätöksen. Voit nähdä päätöksen ja koulumatkatukitietojasi Kelan asiointipalvelussa.

Kun kuljet koulumatkasi oppilaitoksen järjestämällä tai maksamalla koulukuljetuksella, Kela maksaa koulumatkatuen koulukuljetuksen järjestäjälle. Tampereen Nysse- ja Turun Föli-liikenne ovat poikkeuksellisesti koulukuljetusta.

Unohditko hankkia ostotodistuksen?

Jos olet ostanut matkalipun kuukaudeksi ilman ostotodistusta, voit hakea tukea jälkikäteen. Kela maksaa ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Ilman ostotodistusta ostettu lippu korvataan halvimman kuukausilipun hinnan perusteella. Hinnan pitää kuitenkin ylittää 54 euroa, jotta se oikeuttaa koulumatkatukeen.

Jos koulumatkalla ei ole julkista liikennettä

Jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, voit saada koulumatkatukea oman auton käyttöön tai muuhun itse järjestettyyn kulkutapaan. Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10−100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta.  Koulumatkatuen määrässä huomioidaan aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

Lisätietoja asiakkaalle:

Opiskelijan tukien palvelunumero
020 692 209 ma–pe klo 9–16

Lue lisää