Kela joustaa jälkitarkastustodistuksen toimittamisessa

Koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Kela voi myöntää vanhempainrahan, vaikka äiti ei ole käynyt jälkitarkastuksessa. Asiakkaan ei tässä tilanteessa tarvitse toimittaa jälkitarkastustodistusta vanhempainrahahakemuksen liitteeksi, jos se ei ole mahdollista.

Vanhempainrahan maksaminen edellyttää, että tuen hakija toimittaa Kelaan todistuksen jälkitarkastuksen suorittamisesta. Äidin tulee käydä jälkitarkastuksessa aikaisintaan viiden ja viimeistään 12 viikon kuluttua synnytyksestä. Jälkitarkastuksen tekee lääkäri tai julkisen terveydenhuollon palveluksessa oleva ja riittävän koulutuksen saanut kätilö tai terveydenhoitaja.

Kela voi kuitenkin erityisestä syystä myöntää vanhempainrahan, vaikka jälkitarkastusta ei ole tehty.

– Koronaepidemiasta aiheutuvaa terveydenhuollon ruuhkautumista voidaan pitää tällaisena erityisenä syynä. Niinpä vanhempainraha voidaan koronaepidemian aikana myöntää, vaikka jälkitarkastusta ei ole tehty, sanoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

– Jos terveydenhuollossa ei ole nyt resursseja jälkitarkastukseen, niin ei tarvitse olla huolissaan siitä, että jälkitarkastuksen siirtyminen vaikuttaisi vanhempainrahan maksamiseen. Vanhempainrahaa voidaan tällaisessa tilanteessa maksaa, vaikka hakija ei edellä mainitusta syystä voi toimittaa todistusta jälkitarkastuksesta.

Jos asiakas on jo kuitenkin saanut jälkitarkastustodistuksen, se tulee myös toimittaa Kelaan. Jo sovittua aikaa jälkitarkastukseen ei myöskään pidä jättää käyttämättä. Sairaana sinne ei kuitenkaan pidä mennä. Toimi sairaustapauksissa oman neuvolasi ohjeiden mukaan.

Lue lisää