Kela vähentää vastauslähetyskuorien ja -tunnusten käyttöä

Jos henkilö- ja työnantaja-asiakas lähettää perinteistä postia Kelaan, hän voi käyttää enää vain muutamissa etuuksissa ja tilanteissa vastauslähetystunnuksia tai kirjekuoria, joissa on vastauslähetystunnus.

Kelan asiakkaille lähettämissä kirjeissä on perinteisesti ollut vastauslähetyskuori tai ohje, miten voi vastata Kelalle käyttämällä vastauslähetystunnusta. Yhtenä säästötoimenpiteenä Kela luopuu nyt suurelta osin vastauslähetyskuorten ja -tunnusten käytöstä.

– Myös Kelalle on asetettu säästövelvoitteita, ja tämä on yksi keino vähentää kulujamme. Arvioimme, että luopumalla pelkästään vastauslähetystunnuksista säästämme 860 000 euroa vuonna 2016, kertoo etuusjohtaja Anne Neimala.

Kelaan voi edelleen lähettää postitse hakemuksia ja liitteitä maksamalla itse postituskulut. Osoite löytyy Kelan lähettämistä kirjeistä ja verkkosivuilta.

Liitteet voi lähettää myös verkossa

– Henkilöasiakkailla on vaihtoehtoisia tapoja hakea etuuksia ja toimittaa tarvittavat liitteet Kelaan. Useimpia etuuksia voi hakea verkkoasiointipalvelustamme. Palvelussa voi lähettää liitteitä myös hakemuksiin, joita sen kautta ei vielä voi hakea. Verkossa tehdyt hakemukset ovat liitteineen heti järjestelmissämme sisällä, ja siten asiakas saa päätöksen nopeammin, Neimala toteaa.

– Kannustamme asiakkaita käyttämään verkkoasiointipalveluamme myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Laajennamme koko ajan myös suullista asiointia Kelassa. Tietyissä etuuksissa pelkkä puhelinsoitto palvelunumeroon riittää. Mutta toki paperihakemukset ja verkosta tulostettavat hakemuslomakkeet liitteineen voi toimittaa edelleen mihin tahansa Kelan toimistoon.

Vastauskuoret säilyvät tietyissä tilanteissa

– Kehitämme myös erityistä tukea tarvitsevien asiakkaidemme palvelua. He saavat tarvitessaan edelleen vastauskuoria käyttöönsä, kun asioivat Kelassa, Neimala lupaa.

– Yhteistyökumppanimme, terveydenhuoltoalan yritykset ja apteekit voivat antaa asiakkailleen Kelan vastauslähetystunnuksella varustetun kuoren korvauksen hakemista varten. Suorakorvaushan toimii hyvin, mutta on pieniä yrittäjiä, joilla ei ole suorakorvaussopimusta Kelan kanssa. Silloin asiakas hakee Kela-korvauksen itse.

– Käytämme vastauslähetystunnusta kuitenkin edelleen tilanteissa, joissa haluamme varmistaa, että asiakas vastaa mahdollisimman sujuvasti meille. Se on myös asiakkaan etu. Näitä ovat tietyt päätöksien oikaisuun ja takaisinperintään liittyvät tilanteet, Neimala valottaa poikkeuksia.

Työttömyysturva liittyy asiakkaan perustoimeentuloon, ja siksi työttömyysajan ilmoittamisessa vastauslähetystunnus säilyy seuraavaa työttömyyspäivärahan hakua varten. Ilmoituksen voi toki tehdä nopeasti verkkoasiointipalvelussa, ja se on heti perillä. Vuonna 2014 ilmoituksista jo 46 prosenttia tulikin verkkoasiointipalvelun kautta.

Muutos koskee myös työnantajapostia

Vastauslähetystunnus poistuu myös työnantaja-asiakkaille lähtevistä kirjeistä, ja yritykset maksavat itse postimaksunsa. Ainut poikkeus on työnantajan sairauspäivärahahakemus työntekijän sairausajalta, koska työnantaja-asiakas ei voi lähettää hakemuksen liitteitä vielä verkkohakemuksen yhteydessä.

Lisätietoja asiakkaille:

Postia Kelaan www.kela.fi/postia-kelaan

Asioi verkossa www.kela.fi/asiointi