KIILA-kurssipalvelua voi hakea, vaikka Suomi.fi-valtuudet puuttuvat

Ne työnantajaorganisaatiot, jotka eivät vielä pysty antamaan Suomi.fi-valtuutta KIILA-kurssien asiointipalveluun, voivat hakea KIILA-kurssia vahvennetulla Katso-alitunnisteella.

Vahvennettu Katso-alitunniste tarvitaan, koska kaikki organisaatiot eivät vielä voi antaa valtuuksia Suomi.fiin Valtuudet-palvelussa.  Kun henkilön Katso-tunnisteella on organisaation myöntämä Katso-rooli ”Katso - Yrityksen työntekijä” palvelun käyttöä varten, henkilö voi hakea organisaatiolle KIILA-kuntoutusta.  

Katso-tunnisteen vahventaminen tarkoittaa, että tunniste liitetään palvelun käyttäjän henkilötunnukseen ja kirjautumisessa käytetään kertakäyttöisiä salasanoja.

Asiointipalveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla

Esimerkiksi kunnissa ja valtionhallinnossa on ollut vaikeuksia kirjautua palveluun, koska Katso-tunnistetta ei ole huomattu vahventaa. Ennen kuin Suomi.fi-tunnistautuminen otettiin käyttöön joulukuussa 2019, KIILA-kurssien asiointipalveluun kirjauduttiin heikolla Katso-tunnisteella. Vahvennettu Katso-tunniste on tilapäinen ratkaisu, kunnes kaikki organisaatiot voivat myöntää Suomi.fi-valtuuksia.

Tällä hetkellä Suomi.fi-valtuuksia, kuten KIILA-asiointiin tarvittavan ”Kuntoutuskurssitarpeen ilmoittaminen”, voivat myöntää vain suomalaiset yritykset ja yhden nimenkirjoittajan yhdistykset. Muille mahdollisuus antaa valtuuksia avautuu vaiheittain, kun Digi- ja väestötietovirasto ottaa Suomi.fi-palvelussa käyttöön uusia ominaisuuksia. Katso-tunnistuksen ja Katso-roolien käyttö päättyy loppuvuodesta 2020.

Jos kirjautuminen KIILA-kurssien asiointipalveluun ei vahvennetusta Katso-tunnisteesta huolimatta onnistu, asiassa voi ottaa yhteyttä Kelaan sähköpostitse (kuntoutus_jarjestelmat@kela.fi tai leena.penttinen@kela.fi).

Lue lisää