Nuorille suunnatun NUOTTI-valmennuksen suosio yllätti

Jo lähes 2 000 nuorta on saanut apua Kelan uudesta palvelusta, johon voi hakea suullisesti ja ilman lääkärinlausuntoa.

NUOTTI-valmennus tarjoaa apua arjen järjestämiseen ja opiskelun tai työn suunnitteluun. Valmennus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa.

Palvelussa nuori saa oman henkilökohtaisen valmentajan, joka tapaa nuorta säännöllisesti tämän omassa arkiympäristössä.

Matalan kynnyksen palvelu kannustaa hakemaan

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos helpotti nuorten pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen. Muutoksen tueksi Kela kehitti nuorten tarpeista lähtevän NUOTTI-valmennuksen, johon voi hakeutua matalalla kynnyksellä. NUOTTI-valmennukseen hakeutuvien nuorten määrä on ollut myönteinen yllätys niin nuorten parissa työskenteleville kuin kuntoutusta järjestäville tahoillekin.

Syyskuun loppuun mennessä NUOTTI-valmennuksessa on käynyt 1 976 nuorta.

­– Kuntoutuksen hakemisvaiheessa ei vaadita enää lomakkeita tai lääkärintodistuksia, vaan jokainen nuori kohdataan nyt haastattelemalla. Tämä kannustaa nuoria hakeutumaan palveluun. Nuoria ohjataan Kelan kuntoutukseen entistä aktiivisemmin myös nuorten verkostoista, kuten Ohjaamoista. Lisäksi ilmeni, että lapsestaan huolissaan olevat vanhemmat ovat yhä useammin yhteydessä Kelaan, jotta he saisivat apua nuorelle tämän elämänhallinnan ongelmatilanteissa, kertoo suunnittelija Marjaana Pajunen Kelasta.

Haussa lisää valmentajia

Asiakasmäärät ovat kasvaneet yli odotusten, joten NUOTTI-valmentajia tarvitaan lisää. Kela käynnistää loppuvuodesta hankinnan, jolla haetaan uusia valmentajia. NUOTTI-valmentajina voivat toimia esimerkiksi opetus-, terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, joilla on kokemusta nuorten ja nuorten aikuisten kanssa työskentelystä.

Lue lisää