Ongelma ei kelpaa sairauspäivärahan perusteeksi

Jopa 15 % kaikista sairauspoissaoloista on sellaisia, joissa sairaus tai työkyvyttömyys ei ole poissaolon perimmäinen syy.

Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukinen pahoittelee, että sairausperäisen työkyvyttömyyden käsite on jäänyt julkisuudessa epäselväksi.

– Näyttää siltä, että ongelmatilanteissa on yleisesti hyväksyttävää jäädä sairauslomalle, vaikkei ongelman taustalta löytyisi todellista sairautta, hän arvioi.

Jos lääkärintodistuksessa diagnoosin kohdalla on esimerkiksi merkintä Z, työnantaja ei ole velvollinen maksamaan sairausloman ajalta palkkaa. Z kertoo olosuhteesta tai ongelmasta, joka vaikuttaa terveydentilaan, mutta ei itsessään ole sairaus tai vamma.

Sekä Kela että työnantajat edellyttävät sairauden olemassaoloa ennen kuin maksavat sairauspäivärahaa tai palkkaa sairausloman ajalta. Ongelma ei kelpaa diagnoosiksi. Z-diagnoosin sisältä voi löytyä julkisuuden ryöpytyksestä tai työpaikan tulehtuneista ihmissuhteista aiheutunut työuupumus. Kela ei ilman lisäperusteita korvaa tällä perusteella myönnettyä sairauslomaa.

Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Palomäen mukaan Z-diagnoosin sairautena hoitamisen kanssa pitää olla varovainen.

– Työuupumus saa melko helposti sairauden leiman, jolloin sen parantamiseen haetaan keinoja sairausvakuutusjärjestelmästä. Työuupumus pitäisi sen sijaan pyrkiä hoitamaan lähellä sen syntysijoja eli esimerkiksi työpaikalla, Palomäki pohtii.

Milloin sairauspäivärahaa maksetaan ja milloin ei? Asiasta kertoo Kelan sanomat 4/2008, joka jaetaan jokaiseen suomenkieliseen ja kaksikieliseen talouteen 17.–28.11.2008.

Lisätietoja:
Kelan terveys- ja toimeentuloturvaosasto,
asiantuntijalääkäri Heikki Palomäki, puh. 020 634 3905 tai 040 848 3614
etunimi.sukunimi (at) kela.fi