Adoptio ja perheen tuet

Perhe-etuudet ovat adoptiovanhemmille suurelta osin samanlaiset kuin biologisille vanhemmillekin. Erona on, että adoptiovanhemmat eivät voi saada äitiysrahaa, mutta he saavat pidemmän vanhempainrahakauden. Kohdasta Sateenkaariperheen etuudet voit lukea sateenkaariperheiden sisäisestä ja ulkoisesta adoptiosta.

Lisäksi ulkomailta lapsen adoptoivat voivat hakea Kelasta adoptiotukea adoptiosta aiheutuviin kustannuksiin.

Milloin adoptiovanhempi saa Kelan etuuksia?

Etuuksien saaminen edellyttää, että adoptiovanhempi kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Ulkomailta adoptoitaessa adoptiotuen, äitiysavustuksen, vanhempainrahan ja isyysrahan saaminen edellyttää lisäksi, että adoptio on tapahtunut kansainvälisen adoptiopalvelun antajan välityksellä ja adoptioon on myönnetty adoptiolautakunnan lupa. Adoptiolautakunta toimii Valviran alaisuudessa. Suomessa kansainvälisiä adoptioita hoitavat Interpedia, Pelastakaa Lapset ry ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto.

Ilman adoptiopalvelun antajaa ulkomailta adoptoivat eivät saa adoptiotukea, äitiysavustusta, vanhempainrahaa tai isyysrahaa. He voivat kuitenkin saada lapsilisää ja alle 3-vuotiaasta lapsesta kotihoidon tukea.

Kotimaasta adoptoiva vanhempi on oikeutettu Kelan etuuksiin. Kotimaista adoptiota hoitaa kunnan sosiaalihuolto tai adoptiotoimisto.