Pregabaliinivalmisteet ovat 1.7.2019 alkaen vaihtokelpoisia myös neuropaattisen kivun hoidossa

Apteekkitiedote 23/2019

Pregabaliinivalmisteista alkuperäis-, rinnakkaistuonti- ja rinnakkaisjakeluvalmisteet ovat kuuluneet poikkeavaan viitehintaryhmään silloin, kun käyttöaiheena on ollut neuropaattinen kipu (kipu/särky/hermosärky jne.).

Pregabaliinivalmisteiden poikkeavan viitehintaryhmän edellytykset eivät enää täyty, joten jatkossa viitehinta koskee myös käyttöaihetta neuropaattinen kipu. Näin ollen kaikki pregabaliinia sisältävät valmisteet ovat 1.7.2019 alkaen vaihtokelpoisia  normaalien lääkevaihtosääntöjen mukaisesti myös silloin, kun kyseessä on neuropaattisen kivun hoito. Pregabaliinivalmisteissa ei käytetä 1.7.2019 alkaen vaihtokieltokoodia V (= poikkeava viitehintaryhmä).

Apteekkien SV-ohjeet päivitetään vastaavasti.

Huomioithan, että muutoksella ei ole vaikutusta epilepsian hoitoon määrättyjen pregabaliinivalmisteiden lääkevaihtoon. Epilepsian hoitoon määrättyjä epilepsialääkkeitä (ATC-luokka N03) ei saa vaihtaa (ainoastaan vaihto alkuperäis-, rinnakkaistuonti- ja rinnakkaisjakeluvalmisteiden kesken on mahdollista).

Tämä tiedote kumoaa apteekkitiedotteen 19/2017 edellä mainituin osin Lyrica-valmisteita koskien (mukaan lukien rinnakkaistuonti- ja rinnakkaisjakeluvalmisteet). Kaikkien pregabaliinivalmisteiden suorakorvauskoodi on lääketietokannassa ja apteekkien lääkehinnastoissa 1.7.2019 alkaen 'Epilepsian hoidossa ei lääkevaihtoa'.

 

Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus/lääkeryhmä