Kelaan ostotiedot vain asiakkaille luovutetuista pakkauksista

Apteekkitiedote 5/2020

Lääketukkujen toimitukset ovat viivästyneet koronaviruspandemian takia, eikä apteekki välttämättä saa tilaamiaan valmisteita normaaliaikataulun mukaisesti. Myös saatavuushäiriöt ovat mahdollisia, jolloin asiakkaan tilaama lääke voidaan joutua vaihtamaan.  Asiakas voi myös saada lääkkeen aikaisemmin toisesta apteekista, jolloin lääkemääräyksen täytyy olla toimitettavissa.

On siis tärkeää, että ostotiedot kuitataan Kelaan toimitetuksi vasta sitten, kun lääke on luovutettu asiakkaalle.

Näin toimien vältetään työläs oston korjaustyö sekä apteekissa että Kelassa. Jälkikäteiset korjaukset teettävät moninkertaisen työn, mitä tässä poikkeustilanteessa on pyrittävä välttämään.

Sellaisia ostotietoja, joiden mukaisia pakkauksia ei ole luovutettu asiakkaalle, ei saa lähettää Kelaan.

Ainoa poikkeus edellä kerrottuun ovat asiakkaalle erityiskorvattavat (100 %) tai lisäkorvattavat (100 %) valmisteet, joista asiakas maksaa lääkekohtaisen omavastuun (4,50 euroa/2,50 euroa).
 
Myöskään näiden valmisteiden ostotietoja ei saa lähettää Kelaan, jos asiakkaalle ei ole luovutettu yhtään pakkausta tai tiedossa on saatavuusongelma. Nykyisessä tilanteessa ei ole varmaa tietoa lääkkeiden saatavuudesta, joten suosittelemme, ettei mitään valmisteita kuitata etukäteen Kelaan.

Lue tarkemmat ohjeet Apteekkitiedotteesta 32/2019 (Esimerkit 1-3).

 

Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus/lääkeryhmä