Tiliote on tärkein liite toimeentulotuen hakemuksessa

Kela tarvitsee tiliotteen tietoja toimeentulotukihakemuksen käsittelyä varten. Jos tiliote puuttuu hakemuksesta, Kelasta ollaan yhteydessä asiakkaaseen ensisijaisesti soittamalla.

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki. Toimeentulotuen myöntäminen perustuu hakijalle tai perheelle tehtävään laskelmaan, jossa huomioidaan käytettävissä olevat tulot ja varat sekä perustoimeentulotuessa hyväksyttävät menot. Tätä varten Kela tarvitsee hakemuksen liitteeksi muun muassa tiliotteen. Tiliote tarvitaan jokaisen perheenjäsenen kaikista kotimaisista ja ulkomaisista tileistä.

Pankin tiliotteessa näkyvät tilinumero, tilinhaltija, tilin saldo, tilitapahtumat katkeamattomana luettelona sekä tieto siitä, miltä ajalta tiliote on. Kela voi hyväksyä tiliotteen sijaan tilitapahtumat, mutta vain jos tilinumero ja tilin saldo näkyvät ja tilitapahtumien luettelo on katkeamaton. Esimerkiksi pankkiautomaatista tulostettu kuitti tilitapahtumista ei käy liitteeksi, sillä siinä ei näy tilinumeroa.

Tiliote pyydetään yhä useammin myös jatkohakemukseen

Tiliotteet tarvitaan aina uuteen toimeentulotuen hakemukseen. Jatkohakemukseen ne tarvitaan, jos Kela pyytää niitä edellisessä päätöksessä. Asiakas näkee päätöksen kohdasta ”Miten toimit jatkossa” mitä tiliotteita ja muita liitteitä seuraavan hakemuksen liitteeksi tarvitaan.

Hakemuksen käsittely nopeutuu, kun asiakas toimittaa tiliotteen hakemuksen yhteydessä. Jos tiliote tai muu tarvittava liite puuttuu, Kelan työntekijä soittaa asiakkaalle ja pyytää toimittamaan puuttuvan liitteen. Liite voidaan pyytää myös lähettämälle asiakkaalle viesti asiointipalveluun tai kirjeitse. Jos asiakas ei pyynnöstä huolimatta toimita pyydettyä liitettä, hakemus joudutaan hylkäämään. Tiliotteen puuttuminen on yksi tavallisimpia syitä toimeentulotukihakemuksen hylkäämiseen.

Kelan palvelupisteistä saa opastusta verkkoasioinnissa

Tiliotteet ja muut toimeentulotukihakemuksen liitteet voi toimittaa Kelaan verkossa osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Useimmissa Kelan palvelupisteissä on asiakastietokoneita, joiden käyttöön saa myös opastusta.

Tiliotteet voi tallentaa verkkopankista tietokoneelle pdf-muotoon tai niistä voi ottaa ruutukaappaukset. Tiliotteet voi myös kuvata tai skannata. Tärkeää on, että kaikki tiliotteen sivut tulevat mukaan. Toinen vaihtoehto on toimittaa paperiset tiliotteet Kelaan.

Lisätietoja asiakkaille