Äitiysavustuksen määrä suurenee 30 euroa
 
Äitiysavustuksen määrä ja samalla äitiyspakkauksen arvo suurenee 170 euroon. Korotus koskee niitä, joiden laskettu aika on 1.6. tai sen jälkeen.

Muutos tulee voimaan huhtikuussa. Uuteen, 170 euron avustukseen oikeutettujen hakemukset voidaan ratkaista Kelassa vasta huhtikuussa, vaikka hakemuksen jättäisi jo aiemmin. Pakkaukset postitetaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun Kela on ratkaissut asiakkaan hakemuksen.

Korotuksella parannetaan äitiyspakkauksen tuotteiden laatua asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

– Kilpailutuksen takia tuotteet vuoden 2018 pakkaukseen on valittu jo vuosi sitten. Siksi vielä tänä vuonna äitiysavustuksen määrän suureneminen näkyy pakkauksissa lisätuotteina, joiden arvo on 30 euroa, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Toistaiseksi on vaikea tietää, milloin vuoden 2017 äitiyspakkaus on jaettu loppuun. Uutta pakkausta aletaan jakaa vasta sen jälkeen. Uuteen 170 euron avustukseen oikeutettu voi siis saada lisätuotteet joko vuoden 2017 tai 2018 pakkaukseen. Tänä vuonna on arvioitu syntyvän noin 53 000 lasta.

– Jokainen saa joka tapauksessa juuri oikealla summalla tuotteita, Aholainen muistuttaa.

Jos vuoden 2017 pakkaus loppuu ennen muutoksen voimaantuloa, 140 euron avustukseen oikeutetut saavat vuoden 2018 pakkauksen ilman lisätuotteita.

Äitiysavustusta voi hakea, kun raskaus on kestänyt 5 kuukautta. Avustukseksi voi valita joko verottoman rahasumman tai saman arvoisen äitiyspakkauksen. Pakkaus sisältää hoitotarvikkeita ja vaatteita vauvalle.

Äitiysavustuksen suuruuden vahvistaa hallitus. Äitiysavustusraati määrää äitiyspakkauksen sisällön. Äitiysavustuksen määrä suureni edellisen kerran vuonna 2001.