Asiakkaille on lähetetty ensimmäiset päätökset väliaikaisesta epidemiakorvauksesta – Kela pyytää kevään jälkeen toimeentulotukiperhettä vaihtaneita ottamaan yhteyttä

Lokakuussa väliaikaisen epidemiakorvauksen saa noin 130 000 kotitaloutta. Asiakkaat saavat päätöksen epidemiakorvauksesta kotiinsa postissa. Asiointipalvelussa päätökset näkyvät muutamaa päivää ennen maksupäivää.

Kela on 12.10.2020 lähettänyt ensimmäiset päätökset asiakkaille väliaikaisesta epidemiakorvauksesta. Epidemiakorvausta maksetaan loppuvuoden aikana niille toimeentulotuen asiakkaille, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea koronakevään aikana. Korvausta maksetaan neljän kuukauden ajalta (syys–joulukuu).  

Korvauksen ensimmäinen maksupäivä on 16.10. Samana päivänä maksetaan syys- ja lokakuun korvaukset. Marraskuun korvaus maksetaan 16.11. ja joulukuun 16.12.

Lokakuussa korvauksen saa noin 130 000 kotitaloutta ja korvausta maksetaan yhteensä noin 23 miljoonaa euroa.

Myönnetyt korvaukset näkyvät asiointipalvelussa muutamaa päivää ennen maksupäivää

Asiakkaat voivat tarkistaa heille myönnetyn epidemiakorvauksen kirjautumalla asiointipalveluun. Epidemiakorvausten päätökset tulevat asiointipalveluun muutamaa päivää ennen maksupäivää, ja ne näkyvät palvelussa perustoimeentulotuen päätösten joukossa. Asiakkaille postitetaan päätös myös kotiin kirjeenä.

Pientä joukkoa pyydetään olemaan yhteydessä Kelaan

Epidemiakorvausta ei tarvitse hakea erikseen, vaan Kela myöntää korvauksen automaattisesti niille asiakkaille, jotka ovat siihen oikeutettuja.

Kelassa on tullut kuitenkin esiin tilanne, jossa asiakkaalle voi muodostua oikeus väliaikaiseen epidemiakorvaukseen, mutta jossa Kela ei pysty ohjelmallisesti selvittämään tätä oikeutta. Kelan arvion mukaan tilanne koskee vain pientä joukkoa asiakkaita. Näiden asiakkaiden tulisi olla yhteydessä Kelaan, jotta oikeus korvaukseen voidaan selvittää.

Ota yhteyttä Kelaan, jos et ole saanut väliaikaista epidemiakorvausta 16.10. ja seuraavat ehdot täyttyvät:

  • et ole itse hakenut perustoimeentulotukea tänä vuonna
  • olet ollut perustoimeentulotukea saaneen perheen jäsen ajanjaksolla 1.3.–31.7.2020
  • olet heinäkuun jälkeen muuttanut toiseen perheeseen, joka saa perustoimeentulotukea.

Yleensä näissä tilanteissa on kysymys esimerkiksi parisuhdetilanteen muutoksesta tai lapsen itsenäistymisestä ja kotoa muutosta.

Asiakkaat voivat ottaa yhteyttä Kelaan joko puhelimitse, viestillä asiointipalvelun kautta tai käymällä palvelupisteessä.

Tasavallan presidentti vahvisti lain väliaikaisesta epidemiakorvauksesta 9.10.2020. Laki on voimassa 12.10.2020 – 31.12.2020.

Lue lisää