”Hyvinvointi syntyy yhdessä” on Kelan pääteema itsenäisyyden juhlavuonna


 

Suomalainen hyvinvointivaltio on syntynyt yhteisten ponnistelujen ansiosta. Siksi Kela viettää juhlavuotta 2017 ”hyvinvointi syntyy yhdessä” -teemalla.

Kuluva vuosi on moninkertainen juhlavuosi myös Kelassa. Suomi 100 -juhlavuoden ja Kelan 80-vuotisjuhlan lisäksi myös äitiyspakkaus täyttää 80 vuotta.

– Keväällä tuomme erityisesti esille äitiyspakkauksen historiaa ja tulevaisuutta. Äitiyspakkaus on suuri suomalainen hyvinvointi-innovaatio. Loppuvuodesta pääsemme antamaan Kelan lahjan itsenäiselle Suomelle ja suomalaisille, kun äitiyspakkauksen laatikon uudistettu ilme julkistetaan, kertoo pääjohtaja Elli Aaltonen.

Äitiyspakkausta juhlistetaan kahtena peräkkäisenä vuotena. Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937. Ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Juhlavuosien kunniaksi taidealan opiskelijat suunnittelevat kutsukilpailussa äitiyspakkaukselle uuden ilmeen. Pakkauksen uusi ilme julkaistaan syksyllä 2017.

Uusi laatikko tulee käyttöön vuonna 2018 eli tasan 80 vuotta ensimmäisen pakkauksen jakamisen jälkeen. Äitiyspakkauksen suunnittelukilpailu on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Edellisen kerran opiskelijat pääsivät suunnittelemaan äitiyspakkauslaatikkoa 2012 osana Helsinki Design Capital -teemavuotta.

Sosiaaliturvan 10 merkittävintä muutosta itsenäisessä Suomessa

Juhlavuosien kunniaksi Kela haluaa näyttää, miten sosiaaliturva luo hyvinvointia yhteiskunnassa. Kela tarjoaa päätöksenteon tueksi laadukasta tutkimustietoa Suomen sosiaali- ja terveysturvasta.

Keskeinen osa uskottavaa sosiaalipolitiikkaa ja sosiaaliturvaa on laadukas tutkimus. Kelassa työskentelee noin 60 tutkijaa, jotka tutkivat Kelan hoitamaa toimeentuloturvajärjestelmää, terveysturvaa, kuntoutusta ja Kelan omaa toimintaa. Käynnissä on noin 40 laajempaa tutkimusta.

– Tiedon tuottamisen lisäksi autamme sen tulkitsemisessa ja osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun, Aaltonen sanoo.

Käynnissä ovat esimerkiksi perhevapaiden käyttöä ja lapsiperheiden hyvinvointia tutkiva hanke, kuntoutuspalveluiden muutosten vaikutuksia selvittävä hanke sekä toimeentulotuen Kela-siirron vaikutuksia arvioiva tutkimushanke.

Juhlavuosien kunniaksi Kelan tutkijat pistävät viisaat päänsä yhteen ja arvioivat, mitkä ovat olleet sosiaaliturvan 10 merkityksellisintä muutosta itsenäisen Suomen historiassa. Muutokset ja niiden vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan esitellään Kelan tutkimusblogissa.

 

Lue lisää