Kansainvälisessä mediassa virheellistä tietoa perustulokokeilun päättymisestä


Monissa kansainvälisissä medioissa on julkaistu tieto, jonka mukaan Suomi olisi keskeyttämässä perustulokokeilun. Kokeilu kuitenkin jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 2018 loppuun.

Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet viime päivinä uutisia, joiden mukaan Suomi on keskeyttämässä perustulokokeilun suunniteltua aiemmin. Tieto on virheellinen.

– Kokeilu etenee suunnitelman mukaisesti ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Olli Kangas Kelasta.

Tämän hetken tietojen mukaan kokeilu ei jatku tai laajene sen jälkeen.

Vaikutuksia tutkitaan kokeilun päätyttyä


Perustulokokeilun työllisyysvaikutuksista saadaan tuloksia kokeilun päätyttyä.

– Vaikutuksia ei raportoida kokeilun aikana, koska tulosten julkinen käsittely voisi vaikuttaa koe- ja verrokkihenkilöiden käyttäytymiseen. Se taas vääristäisi tutkimustuloksia, Kangas sanoo.

Perustulokokeilu käynnistyi tammikuussa 2017. Siihen osallistuvat 2 000 koehenkilöä saavat joka kuukausi 560 euron suuruisen perustulon riippumatta muista tulostaan tai esimerkiksi siitä, hakevatko he aktiivisesti töitä. Kela vastaa kokeilun toimeenpanosta.

Kokeilun tavoitteena on selvittää, miten sosiaaliturvajärjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteon rahallisten kannustimien parantaminen vaikuttavat koehenkilöiden työllisyyteen. Lisäksi tutkitaan kokeilun vaikutuksia koehenkilöiden hyvinvointiin ja kokemuksiin viranomaisten kanssa asioimisesta.

Lisätietoja: