Kela lecture: Universal Credit – the UK’s new working-age benefit

Aika: to 27.9.2018 klo 15–17

Paikka: Kelan päätalon auditorio (Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki) tai verkko

#UniversalCredit

Iso-Britannian Universal Credit -mallia on ehdotettu vaihtoehdoksi myös Suomen sosiaaliturvan uudistamiseen. Miten malli on toiminut synnyinmaassaan? Onko se saavuttanut tavoitteensa? Bathin yliopiston professori Jane Millar saapuu Suomeen kertomaan.

Iso-Britannia otti Universal Credit -mallin käyttöön vuonna 2013. Tavoitteena oli yksinkertaistaa tukijärjestelmää ja tehdä työn vastaanottamisesta tuen saajille aiempaa helpompaa ja taloudellisesti kannattavampaa. Tuen saajan pitää osoittaa etsivänsä aktiivisesti töitä. Universal Credit tulee voimaan vaiheittain vuoteen 2023 mennessä, ja tällä hetkellä sen piirissä on noin miljoona kotitaloutta.

Tämänhetkisten tietojen perusteella Universal Credit on edistänyt jonkin verran yksinasuvien työllisyyttä, ja osa tuen saajista on malliin tyytyväisiä. Osa kuitenkin kokee mallin vaikeaselkoiseksi ja tuen hakemisen vaikeaksi. Millarin mukaan malli on lisännyt lapsiperheiden ja työssäkäyvien köyhyyttä. Päinvastaisesta tavoitteestaan huolimatta Universal Credit on Millarin mukaan käytännössä varsin monimutkainen.

Jane Millar on sosiaalipolitiikan professori Bathin yliopistossa, ja hän johtaa parhaillaan Universal Creditin vaikutuksia selvittävää tutkimushanketta.

Kahvitarjoilu klo 14.30 alkaen.

Tervetuloa!

Lue lisää, ilmoittaudu ja osallistu verkossa: