Kela maksaa perustoimeentulotuen laskut suoraan laskuttajalle ainoastaan asiakkaan pyynnöstä


Kelaan tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja, jotka koskevat perustoimeentoimeentulotuen laskuja. Aiemmin kunnat ovat maksaneet laskut asiakkaan puolesta suoraan laskuttajalle. Kela toimii näin ainoastaan, jos asiakas pyytää sitä.

Kela maksaa laskun summan yleensä asiakkaalle itselleen, jonka jälkeen asiakas huolehtii itse laskun maksamisesta.

Asiakkaan pyynnöstä laskut voidaan maksaa myös suoraan laskuttajalle, kuten sähkö- tai vakuutusyhtiölle. Pyyntö tulee esittää jokaisessa laskussa erikseen kirjoittamalla laskuun maksetaan laskuttajalle. Asiakas voi myös pyytää, että kaikki säännöllisesti toistuvat laskut, kuten esimerkiksi sähkölasku, maksetaan jatkossa suoraan laskuttajalle. Jos laskuja maksetaan asiakkaan pyynnöstä suoraan laskuttajalle, se pienentää tilille maksettavan perustoimeentulotuen määrää.

Jos asiakas on laiminlyönyt vuokran maksamisen, myös vuokra voidaan poikkeuksellisesti maksaa suoraan vuokranantajalle.

Laskujen toimittaminen perustoimeentulotukihakemuksen yhteydessä

Toimita mahdolliset laskut hakemuksesi liitteenä. Kela ei palauta laskuja ja muita liitteitä, joten toimita Kelaan kopio laskusta ja säilytä alkuperäinen itselläsi. Jos et ole vielä saanut laskua, voit toimittaa sen jälkikäteen Kelaan.

Voit toimittaa laskun verkossa tai postitse. Kirjaudu verkkoasiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Kuvaa tai skannaa lasku. Lisää lasku hakemuksesi liitteeksi. Jos haluat, että lasku maksetaan suoraan laskuttajalle, kirjoita siitä tieto viestikenttään.

Jos toimitat laskun postitse, liitä mukaan Kelan lomake, jonka nimi on Kustannusten saate (TO3). Jos sinulla ei ole saatelomaketta, merkitse laskuun henkilötunnuksesi. Näin laskusi yhdistyy Kelassa oleviin hakemustietoihisi. Jos haluat, että lasku maksetaan suoraan laskuttajalle, merkitse siitä tieto jokaiseen laskuun. Oman alueen postisoitteen voi käydä tarkistamassa osoitteesta www.kela.fi/postiosoitteet. Laskun voi myös käydä jättämässä toimiston postilaatikkoon.

Jos laskut toimitetaan hakemuksen yhteydessä, ne näkyvät perustoimeentulotuen päätöksessä.

Laskujen toimittaminen, kun olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta

Jos olet jo saanut päätöksen perustoimeentulotuesta, voit toimittaa laskut jälkikäteen, jos ne erääntyvät päätöksesi voimassaolon aikana. Perustoimeentulotuen päätöksessä on kerrottu ne menot, joista voit toimittaa laskun. 

Jos jälkikäteen toimitetut laskut hyväksytään, Kela ei anna niistä erillistä päätöstä.

Jos jälkikäteen toimitettuja laskuja ei hyväksytä, saat asiasta erillisen päätöksen. Erillinen päätös annetaan myös silloin, jos laskusta huomioidaan vain osa tai se hylätään kokonaan.

Kela maksaa omasta menettelystään johtuvat myöhästymismaksut

Laskut maksetaan laskuttajalle eräpäivän mukaisesti. Kela maksaa myöhästymiskuluja vain, jos ne aiheutuvat Kelan menettelystä.

Perustoimeentulotukea ei myönnetä asiakkaan toiminnasta johtuviin myöhästymismaksuihin eikä perintäkuluihin.

Tutustu tarkemmin: