Kela pyytää ehdotuksia äitiyspakkauksen uudeksi nimeksi –  myös nykyistä voi kannattaa


Pitäisikö äitiyspakkauksen nimen huomioida nykyistä paremmin kaikki perheet? Syrjiikö äitiyspakkauksen nimi isiä? Kela kutsuu kaikki keskustelemaan 80-vuotiaan äitiyspakkauksen nimestä.

Uusilla teemasivuilla jokainen voi ehdottaa uutta nimeä tai ilmoittautua nykyisen kannattajaksi.

Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen mukaan tyytyväinen asiakas on Kelan tärkein tavoite. Asiakkaita kuunnellaan, ja siksi myös äitiyspakkauksen nimestä on keskusteltu laajasti.

– Haluamme kohdella kaikkia tasapuolisesti. Toisaalta perinteikkäällä nimellä on vahva kannatus, mutta toisaalta pakkauksen uudistaminen nimeä myöten on ollut paljon esillä, Aaltonen pohtii.

 Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, joten nimen muuttaminen on eduskunnan käsissä. Muutos näyttää nyt mahdolliselta. Kelalle antamassaan tuoreessa haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoo, että hän näkisi mielellään pakkauksella uuden nimen.

– Uskon, että nimen vaihtaminen ilahduttaisi montaa isää, Saarikko sanoo.

Äitiyspakkaus on hyvinvointi-innovaatio, joka herättää laajaa kiinnostusta ympäri maailmaa. Pakkauksella on tärkeä merkitys myös suomalaisen hyvinvoinnin edistäjänä, sillä sen avulla äidit saatiin aikoinaan neuvolaan.

– Toivomme nimestä hyvää ja vilkasta keskustelua, sillä äitiyspakkaus on yksi tärkeä pala suomalaista sosiaaliturvaa, Aaltonen kiteyttää.

Sosiaalisessa mediassa aiheesta keskustellaan tunnisteella #äitiyspakkaus ja #moderskapsförpackning. Viimeinen päivä ehdotuksille on 31.12., jonka jälkeen Kela luovuttaa nimiehdotukset perusteluineen ministeri Saarikolle.

Kela avasi aiemmin marraskuussa uudet teemasivut 100-vuotiaan Suomen ja 80-vuotiaan äitiyspakkauksen kunniaksi. Samalla julkistettiin äitiyspakkauksen vuodelaatikon uudet kuosit tuleville vuosille.

Nuorten visuaalisten osaajien kutsukilpailussa voittajiksi valittiin Aya Iwaya, Robert Lönnqvist ja Ilona Partanen. Tunnustus takaa suunnittelijoille maailmanlaajuista näkyvyyttä.

­– Fiilis oli vähän sama kuin olisin voittanut Nobelin rauhanpalkinnon, kuvaili tuntemuksiaan vuoden 2018 vuodelaatikon suunnittelija Lönnqvist.

Lisätietoja: